För första gången på Råda säteri: Scenkollektivet re:act

Hindås teater fick ställa in. Men besökare på Råda säteri har fortfarande möjlighet att lära känna den wallraffande journalisten Ester Blenda Nordström bättre, genom Scenkollektivet re:act.
– För oss är det första gången vi spelar sommarteater, det ska bli skitkul, säger Erik Björksten, som är musiker.

ANNONS
|

Under sommaren skulle både Hindås teater och Scenkollektivet re:act bjuda in publiken till föreställningar på Råda säteri.

Men den förstnämnda fick ställa in, vilket Härryda-Posten har rapporterat om tidigare.

Däremot blir det två olika föreställningar av Scenkollektivet re:act, som beskriver sig själva som en ”turnerande musikteater med fokus på kvinnliga pionjärer”.

– Det började med en samling Göteborgsbaserade konstnärer. Idén är att det varken är renodlad teater, eller musik. Vi har funnits i över tio års tid och jag har varit med sedan sex år tillbaka, berättar Erik Björksten, som är musiker och ska spela flera olika instrument på scen.

ANNONS

Det är första gången som Scenkollektivet re:act sätter upp sommarföreställningar, men de har spelat föreställningarna i andra sammanhang. På Göteborgs litteraturhus i våras och innan pandemin.

– Vi är fyra som har jobbat med den här sommarteatern. Det är vi som är kollektivet just nu, men det är dynamiskt och ibland plockar vi in folk.

Det blir sommarteater på Råda säteri med Scenkollektivet re:act under juli.
Det blir sommarteater på Råda säteri med Scenkollektivet re:act under juli. Bild: Malte Just

”Rackarunge” ska spelas för den yngre publiken

Ena föreställning handlar om den äventyrsfyllda och undersökande journalisten Ester Blenda Nordström, som var känd under pseudonymen ”Bansai” och levde mellan åren 1891 och 1948.

Den andra föreställningen är baserad på hennes barnbok ”En rackarunge”.

– Vi tänker att det passar Råda säteri bra eftersom det utspelar sig i ett äldre Sverige.

Romanen handlar om Ester Blenda Nordströms vilda yngre alterego Ann-Mari, som blir placerade hos släktingar på landet för att det, enligt boken, ska bli folk av henne.

– Det är en grej vi gör i Scenkollektivet re:act. Vi lyfter upp kvinnor vi tycker är spännande. Vuxenföreställningen ”Bansai” är baserad på hennes liv och lite löst hämtad från boken ”Ett jävla solsken”. Och ”Rackarunge” är baserad på hennes barnbok, som sägs vara inspiration till Astrid Lindgrens karaktärer med starka kvinnliga karaktärer, förklarar Erik Björksten.

Hur känns det inför uppträdandena?

ANNONS

– Det känns jättekul. Det är lite pirrigt också. För mig är det lite nytt att vara utomhus. Jag spelar många instrument och om det börjar regna kan det bli kris ganska fort. Men allt sånt löser sig, tänker jag. I den för vuxna är jag bara musiker. I ”Rackarunge” har vi alla tre roller, då är jag med och agerar och det är också lite nytt för mig, men kul.

Sommarteater, vad finns att säga om den formen?

– Min känsla är att det är en viss känsla. Det är utomhus, lättillgängligt och lite folkligare, kanske.

LÄS MER:Ber allmänheten skicka in ovanliga fästingfynd

LÄS MER:Härryda kommun anmäld till JO – nu har svar lämnats in

LÄS MER:FHM slopar covid-19-rekommendation om att stanna hemma

ANNONS