Inga föreställningar med Hindås teater i sommar: ”Tråkigt”

I fyra år har Hindås teater haft sommarföreställningar vid Råda Säteri i Mölnlycke, men i år är arrangemanget inställt.
– Nej tyvärr, vi fick inte ihop ensemblen, säger Linda Smedberg, som är konstnärlig ledare.

ANNONS
|

Ett par vikingar, ett par skottar, en drottning och sjöodjur. Det är några av karaktärerna i det splitternya manuset, som Härryda-Posten tidigare berättat om, och som nu ligger och väntar på nästa års sommarpublik istället.

På Råda säteri i Mölnlycke kommer det vara andra teaterföreställningar i sommar, men inte med Hindås teater-grupp.

– Ja, så ser det ut. Det är barn och unga som spelar och det fanns intresse, men vi fick inte ihop tillräckligt många, förklarar Linda Smedberg, som är konstnärlig ledare för Hindås teater.

Hon fortsätter:

– Det var några som skulle ta studenten, några skulle ha konfirmationsläger. Det blev inte så som det brukar bli, så då tänkte vi att vi pausar och kör nästa år i stället.

ANNONS

Det var i början av april som beslutet togs, när insikten om att det var för få som kunde vara med hade sjunkit in. Men det var nu som Hindås teater valde att gå ut med informationen i sina sociala medier.

– Vi har inte gjort reklam, men det är nu som biljettförsäljningen brukar ta fart. Det har varit lite förfrågningar om att ”blir det något i år? Vi vill gärna komma”, så då gick vi ut med detta officiellt.

Så tänker Hindås teater inför nästa år vid Råda Säteri

Linda Smedberg berättar att hon har träffat på barnen som brukar vara med, och vissa tycker ”så klart” att det är tråkigt med en paus.

– De säger att de saknar de jättemycket. Men samtidigt har man varit med i fyra år, kan man behöva lite ledigt. Det är helt och hållet ideellt, och då måste man känna att det är värt att lägga ner den tiden. Vi har haft hög kvalité på våra föreställningar och den vill man inte nalla på. Då är det bättre att pausa.

Hon brukar vanligtvis söka skådespelare genom att bland annat annonsera på nätet och höra efter i nätverket, och så har hon gjort även inför årets säsong.

– Vissa har tackat nej när de förstått att det är ideellt och andra när de har förstått hur mycket arbete som krävs.

ANNONS

Det har gjort att hon börjat tänka om kring hur reptiden ska läggas upp, för att underlätta för alla medverkande att hinna med det arbete som krävs för att sätta ihop hela showen.

– Det brukar vara en väldigt intensiv repperiod i maj och det är ju då alla skolavslutningar är och så. Det ska vara mycket vilja och glädje för att man ska hålla ut.

Hur tänker ni inför nästa år för att inte hamna i samma läge?

– Nästa år ska vi ha en lite längre repperiod i stället, så att ungdomarna känner att de orkar med. Jag ser framemot nästa sommar, då ska vi komma tillbaka med lika bra kvalité och lika mycket glädje, så då hoppas jag att publiken kommer tillbaka också, avslutar Linda Smedberg.

LÄS MER:Transportfack varslar om strejk – kan påverka Landvetter flygplats

LÄS MER:Regn i sikte – men brandrisken fortsatt stor

LÄS MER:Här kan du fira midsommar i Härryda kommun

ANNONS