Förbo avbryter hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen

Bostadsbolaget Förbo avbryter förhandlingarna om nya hyror för 2023, enligt Hyresgästföreningen. Nu söker bolaget sig till hyresmarknadskommittén för att få genom sina krav.
– Förbo har inte visat någon vilja att förhandla, säger Tommy Dunerstrand, hyresförhandlare för Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Som Härryda-Posten tidigare berättat har förhandlingarna mellan Förbo och Hyresgästföreningen kört fast. Tidigare i veckan sa Tommy Dunerstrand till tidningen att parterna inte pratar med varandra. Nu har Förbo valt att avbryta förhandlingarna gällande hyrorna 2023.

– Det är inte mer komplicerat än att parterna står långt ifrån varandra i förhandlingarna vad gäller vad vi vill ha ut och vad hyresgästföreningen är beredda att gå med på, säger Förbos vd Peter Granstedt.

Bostadsbolaget, som ägs av Härryda, Kungälv och Lerums kommun samt Mölndals stad, har nu valt att gå till hyresmarknadskommittén (HMK) för att hantera tvisten och få igenom sina krav.

ANNONS

Det offentliga bud som Förbo lagt är en höjning på 7,11 procent för bolagets närmare 6000 hushåll – men stötte på patrull. Hyresgästföreningen gick inte med på höjningen.

– Vi väntade oss en tuff förhandling i år med tanke på den höga inflationen och de höga energipriserna, men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Bolaget har en mycket god ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger Tommy Dunerstrand.

Tvisten tas till HMK – fjärde gången på sju år

Hyresmarknadskommittén, HMK, är ett organ bestående av representanter för de allmännyttiga bolagen, genom sin organisation Sveriges Allmännytta och representanter från Hyresgästföreningens Riksförbund. Hit kommer ärenden när parterna inte är överens i lokala hyresförhandlingar.

Vid fyra tillfällen har Förbo de senaste sju åren gått till hyresmarknadskommittén för att få igenom sina hyreskrav, enligt Hyresgästföreningen. HMK kommer först med ett medlingsförslag. Om parterna inte accepterar förslaget prövas ärendet av HMK och det beslut som kommittén kommer fram till gäller.

Högst snitthyra i hela regionen

Som Härryda-Posten tidigare berättat har Härryda kommun de högsta snitthyrorna i hela Västra Götaland enligt en undersökning från tidningen Hem och hyra. Förbos vd Peter Granstedt menar att det handlar om en hög andel renoveringar och nyproduktion i kommunen:

– Det handlar i mångt och mycket om nyproduktion. Vi vet att nya lägenheter har en annan hyresnivå. Det blir en matematisk konsekvens, säger Peter Granstedt.

ANNONS

Stigande kostnader är även orsaken till att yrkandet hamnat på en ovanligt hög nivå, enligt Granstedt som försvarar kravet.

– Jag tycker att vi har synnerligen rimliga krav. Hade vi lagt ett bud som fullt ut svarade mot våra kostnadsökningar så är det 15 procent vi pratar om. Utifrån det perspektivet tycker jag inte att det är ett högt yrkande, säger Peter Granstedt.

En kritik från hyresgästföreningen Härryda var att kommunerna som äger Förbo lyft ut för mycket i vinst, och att man kunde hålla nere hyrorna om det inte togs ut så mycket. Vad tänker du om det?

– Vad gäller utdelningsfrågan så är det en ägarfråga, vill man ha mer kommentarer om det är det företrädare för de fyra kommunerna som behöver uttala sig. Men påståendet att det finns en koppling mellan höga hyresnivåer och utdelningen som Förbo har haft är direkt felaktigt. Det kan vi dementera. Den typen av koppling finns inte, säger Peter Granstedt.

Hoppas på lösning i februari

Tommy Dunerstrand på Hyresgästföreningen menar att Förbos krav inte varit godtagbara och svårare att närma sig än andra hyresvärdars ytkanden.

– Vi har varit beredda och ta vårt ansvar som part och förhandla och Hyresgästföreningen i Västra Sverige har lyckats komma överens med andra hyresvärdar som har haft mer rimliga krav i förhandlingarna, säger Tommy Dunerstrand.

ANNONS

Förbos vd vill inte kommentera hur det gått i andra kommuner där de inte är insatta i detaljerna. Förbo hoppas på en lösning via hyresmarknadskommittén så snart som möjligt.

– Vi hoppas på någon typ av besked i mitten av februari. Men vi vet att det är många som sökt sig till hyresmarknadskommittén, säger Peter Granstedt.

LÄS MER:Prästen i Landvetter: ”Var är alla männen?”

LÄS MER:Pizzeria Viktoria i Mölnlycke blir Vickan Restaurang & Bar

LÄS MER:V vill se skolfrukost för alla elever i grundskolan i Härryda

ANNONS