Förslag: Sänk ölskatten för mikrobryggerier

Nu, återigen, lyfts ett förslag om att utreda ölskatten för mindre ölproducenter. Bakom initiativet är bland annat västsvenska politikern Joakim Järrebring (S).

ANNONS
|

Efter ett avslag år 2020 görs nu ett nytt försök att lyfta frågan om differentierad ölskatt för mikroproducenter. Detta genom en motion av två socialdemokratiska riksdagsledamöter under den så kallade allmänna motionsperioden, när ledamöter fritt får föreslå lagändringar eller satsningar.

– Exakt hur det ska se ut får man utreda. Men vi vill se en mer jämlik konkurrens på marknaden. Med en ny mandatperiod är det värt ett nytt försök, det är bra att frågan uppmärksammas, säger riksdagsledamoten och motionären Joakim Järrebring (S). Han representerar valdistriktet Västra Götalands Västra, där Härryda ingår.

Anledningen bakom initiativet, berättar Järrebring, är att den svenska hantverksölen bara står för några procent på marknaden och har det tuffare att överleva.

ANNONS

De senaste siffrorna från Systembolaget visar att försäljningen av den totala ölproduktionen har sjunkit med 4 procent jämfört med ifjol. Lokal och småskalig ölproduktion har minskat med 14,5 procent.

– Det handlar inte om att ge konkurrensfördelar, utan skapa en bättre balans.

”Det är en komplex fråga” att sänka ölskatten

Men frågan om skattesänkningar för mindre ölproducenter är inte glasklar.

– Det är en komplex fråga. Det är många länder som har en differentierad skatt. De flesta har på det här sättet att man får sänkt skatt upp till en viss produktionsnivå, om man överskrider får man full beskattning på allt man hittills sålt, säger Mikael Dugge Engström, grundare och vd för Dugges Bryggeri i Landvetter.

Eftersom hans bryggeri hör till bland de största mikrobryggerierna i Sverige menar han att hans verksamhet inte kommer dra nytta av det nygamla förslaget, men han ser problematiken som kan uppstå för andra.

– Det kan göra att det blir ett slags glastak för småbryggerier att växa, men för de som är små och aldrig tänker bli större kan det funka. Om man växer så måste man se till så att man inte grundar sina kalkyler på fel alkoholskatt, så att man får en skattesmäll om man passerar gränsen för högre skatt.

ANNONS

– Ett bättre förslag hade ju varit att alla bryggerier får lägre skatt på de första 500 000 literna. Personligen hade jag tyckt att det varit smartare att gynna små företag genom att sänka arbetsgivaravgiften.

Rådanäs bryggeri välkomnar debatt om ölskatten

På Rådanäs Bryggeri i Mölnlycke jobbar Olle Liljas som säljare.

– Jag har jobbat i åtta år i hantverksölsbranschen, det är en positiv aspekt att det finns småskaliga producenter, den är ju väldigt smal i Sverige, och det har gått till extrem nu. Allt blir dyrare. Det är svårt att sätta budget.

Han välkomnar därför alla förslag som kan underlätta för mindre producenter även om han också ser problematiken med hur skattesystemet för mikroproducenter ska utformas.

– Det kommer alltid finnas ett tak, vart ska man dra gränsen? Kommer det betyda att man öppnar fler bryggerier för att hålla sig undan? Att man skalar ner för att man vinner mer på det? Men det är ju självklart positivt, att det dras igen. Diskussionen har ju förts mycket i bryggcommunities.

LÄS MER:Kallbadhus i Landvetter möts av kalla handen

LÄS MER:Årets Julmarknad i Hindås lockade många besökare

LÄS MER:Attendo fortsätter bedriva LSS-verksamhet i Härryda kommun

ANNONS