Rusande priser för Rådanäs Bryggeri i Mölnlycke

Minskad ölförsäljning, ökade omkostnader och höjd alkoholskatt är några av utmaningarna för landets bryggerier. Rådanäs bryggeri i Mölnlycke har sett försäljningen krympa när kunderna allt oftare väljer billig öl.

ANNONS
LocationMölnlycke|

Svenskarnas ölkonsumtion har minskat och värst drabbat är de småskaliga bryggerierna, visar siffror från Systembolaget. I veckan kom dessutom regeringens höstbudget som innehöll en skattehöjning för öl och vin på fem procent efter årsskiftet. I kombination med att energipriser och råvarupriserna stigit har läget blivit ansträngt för bryggeribranschen.

På Rådanäs bryggeri i Mölnlycke har stigande omkostnader fått konsekvenser.

– Energi och råvarupriser har ökat med typ 50 procent så vi har fått höja priserna med tanke på det men vi kommer inte göra nån höjning på grund utav skatten, det är så lite i jämförelse med allt annat, säger Henrik Jonsson, vd och ägare på Rådanäs bryggeri.

ANNONS

Har ni märkt att försäljningen minskat?

– Ja, folk köper mindre av varor som är dyra och väljer massproducerad och billig öl istället.

Trenden har vänt

Pandemin gav ett lyft av ölförsäljningen på Systembolaget och framförallt för den lokalproducerade ölen. Men nu har trenden alltså vänt. Jämfört med fjolåret har den totala ölförsäljningen minskat med 4 procent.

Kikar man på kategorin lokalt och småskaligt producerad öl har försäljningen minskat med 14,5 procent, detta enligt de senaste siffrorna från Systembolaget. I en intervju med GP berättade vd:n för branschorganisationen Sveriges Bryggerier, Anna-Karin Fondberg, att hon hört rykten om att varsel och konkurser i branschen kan vara på gång men att än så länge har ingen kastat in handduken.

Ett bryggeri som haft det tufft är Poppels i Jonsered som fått göra två prishöjningar under hösten och fått ställa in sin medverkan på ölfestivaler, vilket Härryda-Postens systertidning Partille-Tidning kunde rapportera tidigare i veckan.

”Vi står inte och faller med att ölomsättningen minskar”

På Rådanäs Bryggeri har Henrik Jonsson valt att fokusera på andra delar av verksamheten i väntan på bättre tider.

– Vi gör andra saker istället, vi står inte och faller med att ölomsättningen minskar. Vi fokuserar på att distribuera öl åt andra och importera bryggeriutrustning och kassasystem och så.

ANNONS

Är ni oroliga för framtiden?

– Nej, vi fokuserar på andra delar tills det vänder igen.

LÄS MER:Rullstolsburna Max riskerar att inte komma in på Liseberg

LÄS MER:Inbrottstjuv skrämd på flykten i Mölnlycke

LÄS MER:Hylla din pappa på Fars dag med Härryda-Posten!

ANNONS