Förslaget: Restriktioner på Nedsjöarna i Hindås

Kommunen räknar med att det nya vattenverket i Hindås är i drift 2024. Enligt ett nytt förslag till länsstyrelsen vill kommunen se ett totalförbud mot förbränningsmotorer på Nedsjöarna. Förslaget har tagits emot med blandade reaktioner:
– Jag köper det om det vore enbart tvåtakts-förbud, säger fiskaren Patrik Willén.

ANNONS
|

Härryda kommun är i full färd med att utveckla det kommunala vatten- och avloppssystemet för att säkerställa tillförsel av dricksvatten och avloppshantering till en alltmer växande kommun.

Den omfattande utbyggnaden inkluderar bland annat 16 kilometer nya ledningar från Landvetter till Hindås och sex pumpstationer för att hantera spillvatten. Det byggs även ett nytt vattenverk i Hindås, vilket kommer fungera som en huvudvattentäkt och rena vattnet från Västra Nedsjön.

Dessutom kommer en högvattenreservoar att uppföras i Hindås för att magasinera dricksvatten på hög höjd och därmed säkerställa en jämn vattenförsörjning med tillräckligt tryck för hushållen i området.

Det förväntas att hela VA-utbyggnaden kommer att vara klar och kunna tas i bruk under 2024 och nu har kommunen skickat in förslag på utvidgade skyddsföreskrifter, vilket skapat reaktioner hos flera närboende.

ANNONS

– Området är klassat som ett vattenskyddsområde eftersom sjöarna ska bli dricksvattenresurs. Eftersom vattenverket tas i drift 2024 är det viktigt att vattnet har skyddsföreskrifter eftersom miljöfarliga drivmedel kan påverka vattentäkten, säger Lisbeth Högström, VA-ingenjör hos Härryda Vatten och Avfall AB.

Utfasningsperiod på ett par år för förbränningsmotorer på Nedsjöarna

Det utvidgade förslaget skickades in till länsstyrelsen i början av april och tanken är att fordon med förbränningsmotorer förbjuds. Det innebär alltså att båtar med två- eller fyrtaktsmotorer inte längre ska få framföras på Nedsjöarna.

– Det kommer inte gälla direkt, utan det blir övergångsbestämmelser på skyddsföreskrifterna och datum sätts vanligtvis två till tre år innan det träder i kraft. Men det är bra att folk blir medvetna om att man inte kommer få lov att använda förbränningsmotorer till sina båtar, elmotorer är dock godkända att använda, säger Lisbeth Högström.

Kommunen vill också att det blir förbjudet att framföra fordon på isbelagd sjö, såvida man inte har tillstånd för det.

Fritidsfiskaren är rädd för att fritidsfisket upphör i Hindås

Hindåsbon Patrik Willén är fritidsfiskare och han är starkt emot förslaget. Han tror att fritidsfisket på sjön kommer upphöra helt och hållet, och påpekar att det nu finns en ramp som också lockar dit ungdomar.

– Jag köper det om det vore enbart tvåtakts-förbud. Det hade varit jättebra och man hade fått uppdatera sig till en fyrtaktare. Jag skulle gärna vilja se det underlag som visar att båtar med fyrtaktsmotorer förstör så mycket. Det är så jävla dumt att det inte liknar någonting, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det finns massa andra problem idag. Det är bara att titta på nedskräpningen där ån leder ner till Landvettersjön. Och över hela sjön ligger det båtvrak och skit och det är aldrig någon som har koll på de grejerna.

Varför kan du som fiskare inte gå över till elmotor?

– Det är inga små sjöar det här. Det beror ju på hur stor båt du har och hur stora batterierna måste vara. Ska du fiska på Östra Nedsjön så kommer du behöva ta med dig ett lastbilsbatteri.

Kanotist hyllar förslaget – vill se fler elmotorer

En annan Hindåsbo som Härryda-Posten har pratat med, och som vill vara anonym, flyttade till Hindås för nästan 20 år sedan. Detta av anledningen att sjöarna bjuder på goda kajakförutsättningar.

Hindåsbon tycker att det är en självklarhet att motorerna ska förbjudas.

– Man borde förstå att man inte använder oljebaserade drivmedel i vatten som är dricksvatten. Det känns otidsenligt att tillåta förbränningsmotorer i en vattentäkt, säger kanotisten och fortsätter:

– Vid Buatjärnen har man ju kommit överens om att bara använda elmotorer. Man behöver inte transportera sig långa sträckor och då behöver man inte ha en jättestor båt med stora motorer. Man skulle ju kunna klara sig med en elmotor menar jag och det skulle vara helt fantastiskt underbart.

ANNONS

LÄS MER:Claes Malmberg kommer till Råda rum

LÄS MER:Hushållssopor dumpas vid Rådasjöns naturreservat: ”Olagligt”

LÄS MER:Politiker tveksamma till sex timmars arbetsdag inom socialtjänsten

ANNONS