Hushållssopor dumpas vid Rådasjöns naturreservat: ”Olagligt”

Bildäck, soffor och hushållssopor i massor har dumpats vid Rådasjöns naturreservat i flera år.
– Vad är det för fel på folk? undrar Jörgen Hagström från Härryda kommun, som dagligen får städa upp efter nedskräparna.

ANNONS

Det kvittras i träd och buskar. På en skylt står det ”Rådasjöns naturreservat”, en karta markerar stigar och stråk för vandring.

– Jag tömde här igår, säger Jörgen Hagström medan han går mot de fyra soptunnorna. Han jobbar med yttre verksamhets service för kommunens räkning. En av hans uppgifter är att tömma soptunnorna vid naturreservatet.

Det som är tänkt som en naturskön plats för rekreation och friluftsliv har blivit en plats där folk dumpar hushållssopor och allt möjligt krafs, enligt Hagström som de senaste åren sett en ökning av sopor vid naturreservatets entré.

Han lyfter på locket till en av soptunnorna och kikar ner.

ANNONS

– Man ser klart och tydligt att det är hushållssopor, säger Jörgen och pekar på de hopknutna soppåsarna i soptunnan.

– Nästan varje gång man kommer hit och tömmer hoppar det ut råttor och grejer, det är ju för att det är hushållssopor, suckar han och drar upp en av soppåsarna och visar på ett hål i botten av påsen, där råttorna gnagt sig in.

Mitt i Rådasjöns grönska – soffor och bildäck

Härryda kommun ställde till en början ut två soptunnor på platsen, men de var ständigt överfulla och konsekvensen blev att folk dumpade skräpet i naturen istället, enligt Jörgen Hagström. Nu står det fyra tunnor på platsen, men inte ens det räcker till allt märkligt som folk lämnar på platsen.

– Där inne slängde någon en soffa häromdagen, säger Jörgen och pekar in mot buskagen, där han också hittat bildäck.

– Egentligen är det tänkt att det ska räcka att tömma här varannan vecka men nu är det stort sett dagligen, året runt. Vi provade att ta bort dem över vintern men då låg det fullt med skräp här.

Vad för typ av sopor är det folk dumpar?

– Allt från matrester, hushållssopor, trädgårdsavfall, möbler, bildäck. Men störst problem är hushållssoporna.

ANNONS

Hur länge har det här pågått?

– Flera år.

Vad blir konsekvenserna?

– Det drar till sig massa råttor och att vi får göra en jävla massa merjobb och det kostar ju också, säger Jörgen Hagström.

"Folk måste inse att det är olagligt”

Soptunnorna som står på en grusplätt vid Boråsvägen, alldeles intill riksväg 40, är en genomfart för många bilister.

– Förmodligen är det folk som tar den här vägen när de ska till jobbet på morgonen och så passar man på att slänga sina sopor, säger Jörgen Hagström.

– Det värsta är ju att två minuter bort ligger Bråta återvinningscentral, så de kunde lika gärna åka dit och slänga. Men av lathet gör de inte det.

Vad känner du då när du rullar in här och ser soporna varje dag?

– Man blir förbannad. Jag tänker ”vad är det för fel på folk?”. Hur kan folk slänga så och förvänta sig att den här skiten ska någon annan städa upp?

Hur ska det här lösas enligt dig?

– Vi har funderat på att ställa tunnorna längre ner, så folk får gå en bit för att slänga sitt skräp men då hade de nog bara dumpat det här, jag vet inte. Folk måste inse att det är olagligt, säger Jörgen Hagström och slänger soppåsarna på bilflaket innan han sätter sig i förarsätet och kör vidare.

ANNONS

LÄS MER:Pernilla lever drömmen i Eskilsby: ”Fantastiskt”

LÄS MER:Världsberömde Mendonca – från Mölnlycke till turné med Tina Turner

LÄS MER:Äldreboendet Bygården förbereder sig för en varm sommar

ANNONS