Världsberömde Mendonca – från Mölnlycke till turné med Tina Turner

Paulo Mendoncas fängslande musikkarriär tog avstamp i Mölnlycke som tonåring. Sedan dess har musiken tagit honom till alla världens hörn. I musikkretsar är han känd som Sveriges funkkung och han imponerade starkt på Tina Turner. Så starkt att han turnerade med henne.
– Hon hörde min låt Chocolate Chip på radion och bestämde sig för att hon ville ha mig som sin special guest, säger han.

Enes Mehmedagic

Det var tidigt 90-tal när gitarristen Paulo Mendonca blev världsberömd och befäste titeln som Sveriges funkkung. Idag är han 58 år gammal och grunden till hans fängslande artistkarriär lades under tidiga tonåren i Mölnlycke.

Då spelade han på fritidsgårdar och repade i en källarlokal och hade ingen aning om att Tina Turner, en dag, skulle handplocka honom som turnépartner.

Allt började med att den legendariske skivbolagsdirektören Stickan Andersson – även känd som Abbas femte medlem – uppmärksammade Mendoncas talang. Andersson signade Mendonca 1989 som kort därefter släppte skivorna Respect My Aim och Different Phases.

Paulo Mendonca trollband en hel värld med sin dynamiska funk som karaktäriseras av gränslösa toner, medryckande melodier och som vilar på en bas av soul, rock och funk.

– Min musik är en hyllning till mina idoler och influenser. Deep Purple, Frank Zappa och andra, berättar han.

Mendoncas låtar och album toppade listor i många europeiska länder, och hans tredje album 11 PM sålde över 250 000 exemplar i bara Japan år 1995. Helt plötsligt samarbetade han med Quincy Jones, den amerikanske producenten som stod bakom Michael Jacksons album Thriller.

Han turnerade med Peter Gabriel. Och Tina Turner.

Tina Turner på Nya Ullevi 1996.
Tina Turner på Nya Ullevi 1996. Bild: Pontus Johansson/GP

Tina Turner ville ha Mendonca som special guest

– Det var 1996 och då bodde hon i Schweiz. Hon hörde min låt Chocolate Chip på radion och bestämde sig för att hon ville ha mig som sin special guest. Hennes management ringde upp mig och då var det bara att stuva om i min egna turné och tacka ja.

Den legendariska rockstjärnan Tina Turner, som banade vägen för kvinnor inom rockmusiken, avled under onsdagen, 83 år gammal.

– Det jag älskade mest med Tina Turner är att när hon stod på scenen så var det som att det inte fanns en morgondag. Det gör bara en människa som har fått en andra chans, och det är faktiskt så jag relaterar till henne. Att vi båda har fått två chanser, säger Paulo Mendonca.

Det blev några gig tillsammans och Paulo Mendonca uppträdde i en timme som förband. Det var tack vare att han fick se Tina Turner uppträda som han minns tillbaks på upplevelsen med glädje.

Turners publik är en helt annan publik än den jag har.

– Musikaliskt sett var det en mismatch. Turners publik är en helt annan publik än den jag har. Folk kom dit med picknick-korgar och för mig var det som att spela för döva öron.

Hur reagerade du när du fick reda på hennes död?

– Hon var 83 år gammal så jag blev inte jättechockad. Jag blev heller inte lika knäckt som när Prince och Michael Jackson dog. De dog alldeles för tidigt, men det enda man kan göra är att salutera Turner. Hon kan vara stolt över den legacy som hon efterlämnat.

Tina Turner – eller The Queen of Rock & Roll – föddes i Nutbush, Tennessee 1939. Hennes dåvarande make Ike Turner byggde upp hennes karriär, och försökte senare att ta livet av henne. I samband med deras skilsmässa 1976 bröt Tina Turners skivbolag hennes kontrakt och hon försvann från musikvärlden. Detta fram till början av 80-talet när David Bowie bjöd in henne till en duett – och Turners återkomst var ett faktum.

Paulo Mendonca.
Paulo Mendonca. Bild: Enes Mehmedagic

Från toppartist – till låtskrivare i London

Paulo Mendonca berättar att hans karriär tog ett abrupt slut 2002. Han hade tröttnat och såg sin plats i det moderna musiklandskapet som överflödig.

– Folk hade tröttnat på det svängiga, och i samband med att grungen dog ut med Nirvana var det helt över för den musiken. Tidigt 2000-tal var pojkbandens tid och de tog över, och därefter kom musik som Swedish House Mafia.

Jag ville hoppa på pojkbands-grejen. Inte som artist alltså men som låtskrivare

Det dröjde nio år innan Mendonca gjorde sin comeback. Däremellan hade han flyttat till London och startat ett produktionsbolag med ”en engelsk snubbe.”

– Jag ville hoppa på pojkbands-grejen. Inte som artist alltså men som låtskrivare. Så vi började jobba.

Framgångarna skulle inte dröja. Han serverade artister som Craig David och Jessie J med sina låtar. Efter nio år i den brittiska huvudstaden återuppstod han på funkscenen. 2013 släppte han albumet Does Anybody Wanna Funk som letade sig upp som listetta på Itunes lista. Några år senare resulterade ett samarbete med den tidigare In Flames-medlemmen Peter Iwers i singeln ”U Got 2 Believe”. Låten har miljontals spelningar på Spotify och Mendoncas återkomst befästes.

– Det var det albumet som blev min andra chans, och sen var det bara att jobba in grejen igen. Folk var glada att jag var tillbaka och hade saknat mig och min musik. De var nyfikna på hur Paulo lät 2013, säger Mendonca.

När Härryda-Posten träffar Mendonca i hans studio i Mölndal berättar han att han precis kommit tillbaka från en Europaturné.

– Det var min första akustiska turné. Det var spännande eftersom folk är vana att se mig med ett fullt band. Men det blir inte så mycket sådant längre fram, jag vill inte bli känd som den akustiske snubben, säger han.

Hur får du fram dina låtar?

– Det är inte alls mycket här i studion, säger han och utvecklar:

– Det kan vara när jag går ut på en promenad, så boom, kommer en melodi. Det är mitt undermedvetna som jobbar. Många låtar kommer precis innan jag somnar. Och då är det bara att spela in.

Vilken är din egen favoritlåt och vad handlar den om?

– Det är Brother. När han var nitton fick han vad man idag kallar för psykisk ohälsa. Han hamnade i den svackan fram till idag. Han var min hjälte och då skrev jag låten. Det är en låt som betyder väldigt mycket för mig och visar vad en hjälte kan vara med om.

Jag älskade Mölnlycke. Det var där jag började på riktigt med musiken.

Började med musiken i en källarlokal i Mölnlycke

Paulo Mendonca har angolanskt påbrå. Hans familj lämnade den tidigare portugisiska kolonin 1969 och flyttade till Sverige och miljonprogramsområdet Hammarkullen i Göteborg. Han minns tillbaka på den tiden som en period där hans nuvarande värderingar formulerades.

– Det fanns en annan typ av respekt där och då som jag diggade. Folk var mer nyfikna på varandra och alla var polare med alla, oavsett bakgrund. Det är en grej som har format mig och eftersom jag växte upp med så många olika kulturer har det lärt mig att ta mig fram i världen. Jag har egentligen aldrig haft något problem med att smälta in i vilken kultur som helst, berättar han.

I samband med att han skulle börja högstadiet flyttade familjen till Mölnlycke. Han berättar att han då fick en större ro och möjlighet att utveckla sin musikaliska talang.

– Jag älskade Mölnlycke. Det var där jag började på riktigt med musiken. Vi spelade på fritidsgårdar och så hade vi en kille som heter Lars Ståhl, som än idag driver en reklamfirma i Mölnlycke, som lånade ut sin källarlokal till oss. Vi hängde och repade där i alla möjliga konstellationer. Där var man kass, men efterhand blev man mindre kass.

Sedan en tid tillbaka bor Paulo Mendonca med familj i Mölndal. Trots att han lämnade Mölnlycke i samband med lumpen är han ofta i uppväxtorten, detta eftersom hans son tränar fotboll för Mölnlycke IF.

Ett av de länder som du slagit igenom starkast i är Japan – varför just där?

– Varför inte? The Cardigans var ju större i Japan än Sverige. Det är som ett lotteri var man slår igenom. Ibland sker det.

Paulo Mendonca

Namn: Paulo Mendonca

Ålder: 58

Bor: Mölndal

Familj: Fru, två barn och två barn från tidigare äktenskap, samt hundarna Jackson och Simba

Favoriträtt: Hamburgare

Favoritresmål: Spanien

Framtidsdrömmar: En platta till

Antal släppta album: Sex, den senaste från 2019

Mölndal eller Mölnlycke?: Mölnlycke

LÄS MER:Ny restaurang ska slå upp portarna på Råda säteri

LÄS MER:Hindåsbo i spetsen för årets Nördparad

LÄS MER:Kornevik Jakobsson sörjer Tina Turner: ”Min absolut största idol”