Ny restaurang ska slå upp portarna på Råda säteri

När renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda Säteri i Mölnlycke är klar ska nya restaurangägare få flytta in. Valet lutar just nu mot Compass group med prisbelönta kocken Krister Dahl i spetsen.
– Ett riktigt bra förslag som vi tror på. Det är det vi har presenterat för politiken, säger Fredrik Olsson, som är näringslivschef.

ANNONS
|

I september ska renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri stå klart, något som Härryda-Posten har rapporterat om innan.

Sedan den tidigare restaurangverksamheten lades ner för ett antal år sedan, har det diskuterats vilken typ av verksamhet som ska få flytta in i byggnaden härnäst.

Nu står det klart att en ny restaurang ska få öppna portarna för besökare i området. Och det lutar alltså mot att det blir restaurangleverantören Compass group som ska få sköta spakarna.

– Det finns ett inriktningsdokument som våra politiker har tagit beslut ut om, sedan ett antal år tillbaka. Där står det om inriktningen för området. Att det ska vara kommuninvånarnas vardagsrum, och att det ska finnas en restaurang. Och det var också ett stort önskemål från både lokalbefolkningen och våra politiker. Vi får frågor hela tiden om ”När öppnar restaurangen?”, berättar Fredrik Olsson.

ANNONS

Han fortsätter:

– Det här ett väldigt stort företag. De har över 400 restauranger. Tanken är att det här ska bli deras juvel.

I dagsläget finns det bland annat café och creperie på platsen. Alla verksamheter ska kunna vara kvar och komplettera varandra, enligt Olsson.

– Vi ska tillföra någonting. Compass group kommer att ha en kvällsrestaurang, man kommer kunna ha möjlighet att ha konferenser. Creperiet är mer en säsongsverksamhet under hela sommaren och på helger. Caféet är öppet alla dagar i veckan utom julafton.

Kommunen tog hjälp av Preopening

Innan förvaltningens förslag föll på just det aktuella företaget tog kommunen hjälp av företaget Preopening för att ”sondera marknaden”.

– Det var klart från början att den investeringen som en hyresrestaurang skulle göra var ganska stor, i bland annat inredning och så vidare. I en väldigt tufft affärsläge som Sverige befinner sig i just nu är det svårt med investeringar. Så är vi oerhört glada att Compass group känner en sån passion för det här området som vi gör, och vill gå in och investera.

Företaget själva beskriver Råda säteri som en perfekt plats för sitt nya koncept som de kallar "Lokal", där de ska satsa på att samarbeta med lokala kockar och producenter för att skapa hållbara menyer.

ANNONS

Den som ska vara ansvarig för konceptet är Mölnlyckekocken Krister Dahl, som tagit medaljer tillsammans med Svenska kocklandslaget.

Beslutet om restaurangen i Råda Säteri ska klubbas i juni

Men än är inte allt klart. I juni ska kommunstyrelsen fatta ett beslut i frågan.

– Nej, det är inte klart ännu, men det som är roligt är att Compass group har en lokal anknytning och har lokalkännedom. Det har varit en lång process och vi har varit tydliga med att Råda säteri ska vara ett vardagsrum och locka dit människor. Då är det viktigt att hyra ut mangårdsbyggnaden till en restaurangverksamhet som lockar besökare. Det har varit en målsättning länge, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Från oktober i år fram till och med september år 2027 kommer det nuvarande kontraktet, enligt förslaget, att sträcka sig. Bashyran föreslås ligga på 1,3 miljoner kronor per år. Under första åren kommer hyran att vara kraftigt rabatterad.

– Det är ett vanligt väldigt standardförfarande. Det är ju väldigt stora uppstartskostnader, så har det varit för övriga hyresgäster på Råda säteri också, säger Fredrik Olsson.

Är verksamheten på Råda säteri komplett efter det här?

– Jag vill nästan citera Walt Disney. Han sa att ”Disneyland will never be completed”. Det kommer alltid att utvecklas. Så är det med Råda säteri också. Ingenting står still, avslutar han.

ANNONS

LÄS MER:Följ med in i renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri – med spår av George W. Bush

LÄS MER:Inbrott i villa i närheten av Eskilsby

LÄS MER:Kornevik Jakobsson sörjer Tina Turner: ”Min absolut största idol”

ANNONS