Det sviktar under fötterna när Härryda-Postens reporter balanserar fram över spånskivorna som ligger över det 250 år gamla bjälklaget i mangårdsbyggnaden på Råda säteri. Det gamla husets insida är naket, mycket av väggar och golv har blåsts bort, lager av tidigare renoveringar syns här och var, en tapet från 30-talet, ett tidningsurklipp från gud vet när. Här är tanken att plocka fram det ursprungliga, och återställa det som gått förlorat genom åren.
De två som fått äran att projektleda ombyggnationen av den kanske mest kända byggnaden i Mölnlycke heter Mikael Johansson och Svante Stignor. De två har varit med från start, arbetat med arkitekter och kommunens projektörer, lett upphandlingar och bygglett renoveringen. Men vad är då egentligen ett säteri?
– Det är ett gammalt säteri, så det innebar att när kungen var på genomfärd så skulle man ta emot honom, och då fick man lite skattelättnader och dylikt, berättar Svante Stignor när tidningen gör husesyn mitt under renoveringen.
Säteriet stod klart 1772 men platsen har en äldre historia än så.
– Ja, det finns ju anor från 1200-1300-talet och även 1500-talet. Men det blir säteri på 1770-talet och man bygger då till en våning på ett befintligt hus, säger Svante Stignor.
Så kungar har passerat här genom åren och legat i någon slaf?
– Jajamän, det har det gjorts. Även om det inte är helt dokumenterat, men det har det gjorts.
Hur kommer det sig att ni renoverar?
– För att kunna ha restaurangverksamhet i huset. Det har varit ganska nedgånget efter alla åren med tidigare restaurangverksamheter, det blir ju mycket slitage när det är mycket folk som äter och springer runt, säger Mikael Johansson.
Mangårdsbyggnaden ska återfå sin forna glans
Utanför de spröjsade fönstren singlar snön ner. En glödande ledslinga ringlar sig genom huset och lyser upp de gamla rummen. Ljudet av en skruvdragare som jobbar febrilt studsar mellan väggarna.
På fönstren i ovanvåningen har kända personer som besökt säteriet genom historien ristat in sina namn. Bland andra den förra amerikanska presidenten George W. Bush som var där i samband med sitt Göteborgsbesök 2001.
Huset har även hyrts ut för kalas, bröllop och andra festligheter. Men nu ska man återfå husets ursprungliga glans. Bortsett från ett toppmodernt kök och anpassningar efter moderna säkerhetsregler och lagar är tanken att det ska se ut som säteriet en gång gjorde. Det har inneburit en hel del historiskt detektivarbete.
– Man har letat upp massa dokumentation om hur det såg ut för cirka hundra år sedan. Och vi ska försöka återskapa mycket av detta då med väggmålningar, stengolv och målade trägolv, berättar Mikael Johansson.
Mangårdsbyggnaden har renoverats flera gånger förr. På mitten av 70-talet flyttade restaurangverksamheten in första gången och då anpassades huset för att kunna tillgodose ett för tiden professionellt restaurangkök.
Har de tidigare renoveringarna varit snälla mot huset?
– Vi kan se att när vi plockar ner nu, att vissa grejer kanske inte följt lagar och förordningar så som vi måste följa idag. Vi får inte härja fritt, vi måste jobba ihop med byggnadsantikvarie och länsstyrelsen. De talar om att det ”här måste ni försöka bevara” och ”här måste ni gå varsamt fram”, säger Mikael Johansson.
Under renoveringarna har det bland annat hittats ett snickarbrev från 1930, gamla dagstidningar, tapetrester och en handsmidd spik.
Så det är en betydligt större kreativ utmaning än en vanlig renovering?
– Ja, det är det. Så är det när det är k-märkt, det är en större utmaning, säger Svante Stignor.
Är det kul eller bara jobbigt?
– Det är skitkul! Det är det. Det är därför jag hållit på här i så många år, för alla hus här har mer eller mindre ett värde att bevara.
Ett hantverk att varsamt återställa Råda säteri
Renoveringsarbetet kräver både rätt material och omdömet att veta när man ska göra vad – och på rätt sätt. Mikael Johansson berättar att man exempelvis kan använda vanliga spikar, men:
– Du ska ju göra det varsamt. Du behöver ju tänka dig för. Det är inte bara att ”jag drar i den här stora spiken här, det gör nog ingenting”.
Mikael Johansson berättar att renoveringen hittills gått bra, men att varje lager i huset för med sig upptäckter som kräver eftertanke.
– Man vill ju återskapa ett kalkstensgolv exempelvis som fanns här. Och det väger ganska mycket så vi måste hitta lösningar för att förstärka det befintliga bjälklaget så det kan bära vikten.
Finns det fler exempel på detaljer som försvunnit med åren men som ni kommer återskapa?
– Man har hittat ritningar och teckningar och planlösningar på hur det såg ut tidigare. Det var bröstpaneler och stuckatur i taket och lister. Så där måste vi återskapa bröstpanel som såg ut som det gjorde förr i tiden och målaren måste krypa på knä och måla golven med linoljefärg. Det är ju ett hantverk, säger Mikael Johansson.
Även inredningen ska återställas i den mån det går.
– Vi har jättegamla kristallkronor som ska göras i ordning, poleras upp samtidigt som elen ska bytas ut, berättar Johansson.
När väggar brutits upp har tidigare renoveringar kunnat skådas. Blanda annat tapetrester från 1890-tal och 1920-tal, som årsringar på ett träd kan man se huset åldras och förändras.
Har ni fått några nya kunskaper kring huset?
– Man får massa nya kunskaper om hur man ska renovera gamla hus. Man får försöka hitta lösningar för att det ska funka och fortfarande se gammalt ut, Mikael Johansson.
Budgeten ska hållas
Renoveringen är budgeterad till 23 miljoner kronor, inkluderat projektering och förarbete. Det är en summa som kommer hållas, menar han.
– Vi håller alltid våra budgetar. I 99 procent av fallen håller vi alltid vår budget.
Arbetet ska vara färdigställt om ungefär ett halvår. I september är förhoppningen att en restaurangverksamhet ska flytta in, som därmed har två månader på sig att förbereda sig inför julbordet. Exakt vilken krögare som ska driva det är inte klart.
– Så det måste vi hålla, det är bara att skicka in mer folk annars.
Hur känns det för dig att hålla på med ett sådant här stort projekt?
– Det är jätteroligt. Men det är därför vi är två personer. Jag har jobbat på kommunen sedan 2008 och Svante har jobbat sedan 2012. Vi måste ha bådas kunskaper för att det ska funka. Det är ju lite av ett prestigebygge. Det är ju någonting som folk vill följa, säger Mikael och lägger till:
– Det kommer bli bra men blir det inte bra så ... De första som kommer hängas om det inte blir bra är ju vi två, säger han och skrattar.