Jazzstjärnorna Cæcilie Norby och Lars Danielsson spelar på hemmaplan

Cæcilie Norby och Lars Danielsson är två internationella jazzstjärnor som levt ihop under 22 år, men som båda haft var sin framgångsrik karriär. Inom kort beger sig Lars ut på en Europaturné. Men innan dess blir det under lördagen ett nedslag på Råda rum i Mölnlycke – den första konserten på hemmaplan på 15 år.
– Det är det mest intima som finns, att spela musik ihop, säger Danielsson.

ANNONS
|

För att vara kända som internationella jazzkändisar är det måhända lite överraskande att Cæcilie Norby och Lars Danielsson inte nödvändigtvis vill kalla sin musik för jazz. Norby är känd för sin jazz- och rockröst och Lars för sin jazzbas och för sina kompositioner.

– Det är ju sånger, melodier, med texter och arrangemang som är tagna från alla möjliga platser. Ett nummer är väldigt klassiskt. Ett nummer är mer groovy. Ett nummer är souligt, säger Cæcilie på svensk-danska.

– Och så kommer publiken och säger, oj, jag gillar inte jazz, men det här gillar jag, säger Lars när Härryda-Posten kommer på hembesök.

ANNONS

Med Lars albumsläpp den 28 maj och Cæcilie vars platta kom ut i oktober 2022 är de båda högaktuella. På lördag kväll spelar de på Råda rum i Mölnlycke tillsammans.

– Du vet inte vad det är innan du hör det. Så det är väldigt frustrerande för någon att bli stämplad som det, eller det, eller det. Och jag kan säga att där vi har kanske har fått stämpeln jazz är det också för att vi leker med musiken. Det är lekande. Och så är ju jazzen, väldigt lekande, improviserande, berättar Cæcilie.

The Beatles och Chick Corea är stora influenser

Att spela ihop är inget nytt för paret. Med en skiva i bagaget och kanske tusen konserter senare har de vanan inne. Trots detta minns de första gången de spelade tillsammans och att det redan då klickade. Kanske på grund av gemensamma referenser och att de i ungdomen båda var med i varsitt popband, musik som Cæcilie beskriver som Los Angeles-poprock. Vägen till deras musikstil har passerat genom flera olika inriktningar: bland annat rock och klassisk musik.

Ett musikminne som speciellt sticker ut kommer från ungdomen.

– Jag tror att mitt största musikaliska minne är, tyvärr inte när jag hörde musik live, men när jag går hem till min vän när jag är tio år. Uppe i ett ungdomsrum får jag höra Beatles och Abbey Road, Come Together för första gången. Det ljudet, den upplevelsen, har jag aldrig haft sedan, säger Lars.

ANNONS

Vad kände du då?

– Jag vet inte, jag kommer ihåg att det var en chock. ”Det här ska jag ha, det här ska jag ha!”.

– Jag kommer ihåg första gången jag hörde Come Together. Jag kan minnas var jag stod, inflikar Cæcilie.

– Jag spelar den nästan varje gång jag är hemma själv i huset, fortsätter Lars.

De enas om amerikanska jazzpianisten Chick Corea som en annan viktig influens.

– Jag förstod ingenting av vad det var. Det var ett ljud. Men jag förstod att jag gillade det, säger Lars.

– Det är en helt speciell stämning i hans musik som jag har älskat mer än något annat, instämmer Cæcilie.

– När jag skriver musik så inspireras det av det jag har hört hela mitt liv. Det sitter i någon slags hårddisk i huvudet, berättar Lars.

Intimt att spela ihop

Just att spela musik tillsammans berättar de båda om som något ganska privat.

– Om man möter en ny person som man aldrig har pratat med förut och man säger ”Hej vi ska spela ihop?” Om man inte har pratat ihop, men man spelar en konsert ihop, så är det detsamma som att sitta och prata i 20 timmar. För det som kommer ut avspeglar så mycket hur man är, menar Cæcilie.

ANNONS

– Det är det mest intima som finns, att spela musik ihop. Man blir tvungen att visa vem man är, annars så fungerar det inte, inflikar Lars.

Och efter så många år står musiken fortfarande i centrum.

– Vi älskar ju att spela tillsammans. Och vi har faktiskt ett helt speciellt musikerskap, om man kan säga så. En connection som är väldigt unik, säger Cæcilie.

– Och när vi spelar ihop på scen så är vi inte ett par. Dessutom så spelade vi ihop innan vi var ett par. Så det är något helt annat. Och det är märkligt att det är så, men så är det, säger Lars.

Hur skulle ni beskriva det? Är det mer att ni fungerar som en väloljad maskin när ni är på scen?

– Ja, det kan man säga. Det är så här att det är en tredje part som är väldigt mycket viktigare än oss. Det är musiken. Så vi bidrar ju till musiken på vårt sätt med det vi har med oss, säger Cæcilie och lägger till:

– Det är det viktiga, och inte oss som personer.

Vad gör ni när ni inte spelar musik?

ANNONS

– Spelar musik, svarar Cæcilie och skrattar.

– 24 timmars hobby. Ja, det är så. Det kan vara ett problem, inflikar Lars.

Skämtsamt berättar Cæcilie att Asta, parets gemensamma barn, brukar säga att Lars är ”musikskadad”.

Mellan Mölnlycke och Köpenhamn

Cæcilie och Lars har valt att dela upp sin tid mellan Köpenhamn och Mölnlycke, och när deras dotter var liten pendlade de ungefär tre veckor i sänder mellan de olika bostäderna. Deras dotter gick alltså på två dagis samtidigt - men när hon började skolan tog ett beslut och familjen flyttade till Köpenhamn på heltid, men behöll huset ändå. Deras hem i Mölnlycke ligger högt upp på en kulle, Mölnlyckes Beverly Hills skämtar dem. Utanför fönstret finns en skogsdunge i vinterskrud.

Cæcilie beskriver hur det kan se ut hemma, att det ibland känns som ett musikkollektiv. Lars skriver noter för symfoniorkestern, Cæcilie mixar sin skiva, och Asta håller på att skriver låtar.

Och på lördag ska de alltså spela i Mölnlycke, på hemmaplan, för första gången på drygt femton år.

– Det är det värsta att spela på hemmaplan. I Köpenhamn eller här, säger Cæcilie och lägger till:

– Alltså, det spelar ingen roll om vi står i Carnegie Hall eller står i Råda rum.

ANNONS

– Det är jätteroligt och jag är nervös också för det kommer folk som man känner, säger Lars.

Konserten ”Just the two of us” med Cæcilie Norby och Lars Danielsson spelas på Råda rum i Mölnlycke med start klockan 19:00 ikväll lördag.

LÄS MER:Ville skydda sig efter våldtäkt – nu står hon åtalad för brott mot knivlagen

LÄS MER:Simon har öppnat dörrarna till nya Vickans restaurang och bar: ”Det är bara pizza, pizza, pizza i Mölnlycke”

LÄS MER:Ökat tryck hos budget- och skuldrådgivaren i Härryda

ANNONS