Fortsatt oro för dyra, kalla hyror i Härryda

Förra året oroade sig många av Hyresgästföreningens medlemmar i Härryda kommun för en alldeles för dyr hyra – framför allt gällande kallhyran. Ett år senare riktas skarp kritik på samma tema mot bostadsbolaget.

ANNONS
|

Många av de som bor i Förbos lägenheter i Härryda kommun har ett utsatt ekonomiskt läge och har därför skäl till oro för den kommande hyreshöjningen och eventuella skenande elpriser. Det sistnämnda kan komma att bli extra prövande för dem som bor i lägenheter med kallhyra. Det budskapet kommer från Jan Linde, ordförande i Hyresgästföreningen i Härryda.

För ungefär ett år sedan rapporterade Härryda-Posten om frågan. Nu gör tidningen ett uppföljande nedslag, och enligt Linde har situationen inte förändrats till det bättre.

– Det har hänt alldeles för lite och det är bara att hålla tummarna för att elpriserna inte stiger orimligt mycket i år, för då drabbar det alla med kallhyra. När våra medlemmar hör av sig till oss är det framför allt en oro för hyreshöjningen och oro för att det ska bli dyrt med kallhyra, säger han.

ANNONS

Vad svarar ni?

– Att vi jobbar på det. Vi träffar Förbo regelbundet och har möten och vi är stolta över att vi lyckades övertyga fyra partier om att säga nej till vinstuttag, säger han.

Han syftar på att kommunfullmäktige i slutet av förra året beslutade att inga fler uttag ska göras från bolaget till kommunen.

Förbo: ”Vi gjorde vår trestegsraket”

I Härryda kommun har 524 bostäder i Förbos bestånd kallhyra. Det är en blandning av lägenheter, radhus och parhusliknande hus.

Jan Linde riktar skarp kritik mot att nödvändiga åtgärder inte görs i den grad som behövs.

– Isolera de sämst isolerade husen och gör något åt plåtelementen där folk har direktverkande el. De drar mycket ström och ger lite energi. Jag ser åtgärder som inte har skett för att motverka att kallhyran ska bli onödigt dyr.

Förbos kommunikationschef Hanna Holmström Tomic svarar via e-post på frågan vilka åtgärder allmännyttan har vidtagit sedan förra året. Hon skriver bland annat att:

”Energieffektivisering är arbeten som tar lite tid att genomföra och i det korta perspektivet gjorde vi vår trestegsraket. Vi gav energispartips till alla våra hyresgäster. En tekniker gjorde översyn av den tekniska utrustningen som fanns i bostäderna med kallhyra. Vi såg till att allt fungerade som det skulle och bytte ut det som behövdes. Då erbjöds också hyresgästerna möjlighet att lära sig mer om sitt eget värmesystem så att de själva kan göra vissa justeringar.”

ANNONS

Ny hyresförhandling inledd

Förra årets förhandlingar om hyreshöjningen strandade och avgjordes i hyresmarknadskommittén. Resultatet blev en höjning på i snitt 4,8 procent.

”I den hyressättningen var kallhyra en parameter som man tog hänsyn till”, skriver Förbo till Härryda-Posten.

Nu har bostadsbolaget offentliggjort sitt första bud inför nästa höjning: 10,8 procent från första januari nästa år.

– Det skapade mycket upprörda känslor. Man kan fundera över: Varför behöver de så mycket pengar? Jag blev väldigt stressad när jag hörde det. En normallägenhet i Förbo kostar mellan sju och tio tusen i månaden. Lägg på tio procent på det. Det är många hushåll som inte har råd att klara det, säger Jan Linde.

Enligt Hanna Holmström Tomic grundas Förbos yrkande på de kostnadsökningar som Förbo drabbats av till följd av inflation och höjda räntor.

”Det är ett tufft ekonomiskt läge både för bostadsbolag och hyresgäster. Kostnaderna för bolaget har under 2023 ökat med 23 procent. Vi har försökt vara lyhörda för våra hyresgästers situation samtidigt som vi behöver förvalta våra fastigheter på ett ansvarsfullt sätt”, skriver hon.

Många oroas för nya höga elpriser igen och höjda hyror. Vad har ni att säga till dem?

”Vi förstår att det kan finnas en oro för höjda elpriser efter förra årets exceptionella förhållanden. Elpriserna är ingenting vi som bostadsbolag kan råda över, utan här får man som hyresgäst se över sitt eget beteende kopplat till sin förbrukning och fundera på vilken typ av elavtal man har. Det finns möjligheter att ha låga omkostnader när elpriserna är låga, likväl som man behöver kalkylera för om elpriserna går upp om man har rörligt elavtal.”

ANNONS

I övrigt kan Förbo inte uttala sig mer i dagsläget. Inte heller Hyresgästföreningen vill säga något mer för tillfället.

Fotnot. Den här artikeln är en del av artikelserien ”1 år med Härryda-Posten” där tidningen följer upp vår egen journalistik som publicerats under det gångna året.

LÄS MER:Populära seniorträffen i Hindås ska motverka ensamhet

LÄS MER:Trenden har vänt: Allt färre pappor i Härryda vabbar

LÄS MER:Efter supervinsten på Coop: Det skulle Mölnlyckeborna göra med 11 miljoner

ANNONS