Här är Härrydas mest olycksdrabbade vägar

Fredagen innan julhelgen kan bli en tung trafikdag – så kör försiktigt. I Härryda är den mest olycksdrabbade sträckan Boråsleden på 40:an.

ANNONS
|

Den mest trafikerade sträckan i Härryda är också den mest olycksdrabbade. Det är kanske inte så överraskande. I år inträffar julafton på en lördag vilket ökar risken att trafiken koncentreras till slutet av veckan, skriver försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

– Vi vet att många jobbar in i det sista före jul, och det finns en risk att stressen kulminerar på fredagen i år, precis som jultrafiken, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If i pressmeddelandet.

Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If. Pressbild.
Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If. Pressbild.

De senaste sex åren har 99 olyckor inträffat på väg 40 i Härryda. Näst efter det är den mest olycksdrabbade vägen Boråsvägen, 540:an där det inträffat 13 olyckor.

ANNONS

– Vädret och väglaget gör att antalet olyckor varierar från år till år, men över tid ser vi en positiv trend i att trafikolyckorna minskar, säger han i pressmeddelandet

Här är de mest olycksdrabbade vägarna i Härryda

Antal olyckor 2015-2021

Väg 40 och Boråsleden: 99

Väg 540/Boråsvägen: 13

Väg 156: 11

Väg 550/Säterivägen: 10

Väg 542/Eskilsbyvägen: 9

Väg 549/Härrydavägen: 6

Väg 523/Härskogsvägen: 6

Väg 535/Partillevägen: 6

Flygplatsvägen: 5

Väg 527/Hällingsjövägen: 4

Väg 554: 3

Väg 550/Benarebyvägen: 3

Väg 533/Mölndalsvägen: 3

Källa: Transportstyrelsen via försäkringsbolaget If

Statistiken är hämtad från trafiksäkerhetsdatabasen Strada. Olyckorna rapporteras in från polisen och kopplas sedan till vägnamn från nationella vägdatabasen. Vissa platser har förutom vägnummer även ett namn – ett mot eller väg. Dessa redovisas med '/' mellan namnen.

Sett till landet som helhet är det just dagarna före julafton som är de mest riskfyllda på vägarna. Under själva julafton inträffar, historiskt sett, relativt få olyckor.

Varje år drabbas mellan 261 och 589 personer av skador i jul- och nyårstrafiken i Västra Götaland. Julen 2016 var den mest olycksdrabbade sedan 2015. Det finns sätt att minska riskerna.

– Det är jätteviktigt att du ser till att dina vinterdäck har bra mönsterdjup. Vi rekommenderar minst 4 till 5 millimeter och att du fyller på spolarvätska och ser till att du har med dig varningstriangel, snöskyffel, isskrapa, reflexväst, filtar och något att äta och dricka, enligt Johan Granholm.

– För alla elbilister rekommenderar vi att du planerar in lite tätare laddstopp då risken att fastna i köer är mycket stor i jultrafiken. Du bör leta upp en laddare när du har cirka 30 procent kvar av batteriet, avslutar han.

LÄS MER:Härryda-Posten öppnar rimstuga!

LÄS MER:Så mycket ger Härryda i julklapp

LÄS MER:Nu vänder det – snart kommer ljuset tillbaka

ANNONS