Härryda-frukosten lockade stora som små företag till Hällsnäs

En del av Härryda kommuns riktade insatser för att stärka det lokala näringslivet är de så kallade Härryda-frukostarna. Under fredagen hölls arrangemanget på Hällsnäs hotell och restaurang.
– Det är vårt första mingel. Vi ska nog försöka komma på alla frukostar och framöver också hålla en liten pitch så att alla får höra vad vi gör, säger Elias Högberg och Axel Torvant som driver Rekrytat AB.

ANNONS
|

Näringslivschefen Fredrik Olsson har några veckor kvar i tjänst innan han lämnar över uppdraget till Helena Alterby Nordström. Han beskriver Härryda-frukostarna som en naturlig mötesplats för kommunen och näringslivet. Över hundra personer är anmälda till dagens mingel.

– Det är en stor bredd av företag här i dag, allt från en person till Wallenstam, säger han.

Olika företag turas om att vara värd och i dag är det Hällsnäs som står för notan. Det är alltså inte skattebetalarna som betalar, betonar han.

Morgonen inleds med tal från bland andra kommundirektören Pia Alhäll och efteråt får de som vill ta en rundtur i restaurangen Signum som i början av sommaren tilldelades en Michelinstjärna.

ANNONS

Blandade branscher

En av företagarna som är på minglet för första gången är Mikael Jighede, extern vd för Habasit AB. De bedriver verksamhet i Hindås och har cirka 50 anställda. Habasit har sitt huvudkontor i i Schweiz och i Hindås producerar de olika typer av transportband till en rad olika typer av industrier.

– Det är kassaband på Ica, inmatningsband på pantmaskiner, tillverkningsindustrin. En av våra kunder tillverkar bokhyllan Ivan. Då går alla skivor på ett transportband. Fiskeindustrin är ett stort område också, säger Mikael Jighede.

Vad tänker du om evenemanget här?

– Det är jätteintressant att träffa företagsrepresentanter från kommunen och även att höra de som styr. Vi har inte haft så mycket med kommunen att göra men vi jobbar ju ändå i området så det är intressant att knyta kontakter.

De yngsta företagarna är Elias Högberg och Axel Torvant. De tog studenten från Hulebäcksgymnasiet innan sommaren och har tagit sitt UF-företag Rekrytat vidare till ett aktiebolag. Företaget är ett rekryteringsföretag med målgruppen unga vuxna.

– Vi jobbar mycket med att skapa profiler om hur man är som person. Vi tycker det är viktigare när man söker jobb som ung för alla har ganska likvärdiga cv:n. Om du är driven och framåt kanske du ska ha en säljarroll och om du är lite mer introvert kanske du ska jobba med något lite mer konkret, säger Elias Högberg.

ANNONS

– Idén grundades i att vi själva funderade på hur man hittar ett jobb, hur det funkar med cv och hur man sticker ut i mängden.

– Vi matchar arbetssökande med företag inom lager och logistik, produktion, hotell och restaurang och bygg, säger Axel Torvant.

Elektronikföretaget: ”Det känns tryggt”

Helene Winberg, är en av två vd:ar för familjeföretaget Frontside electronics som håller till i företagsparken i Mölnlycke sedan 1995. Hon och hennes bror tog över företaget 2015 efter deras pappa som grundade det.

– Vi tillverkar kretskort och har produktion där vi gör elektronik till Göteborgsägda bolag med omnejd, säger hon.

Hur är det att driva företag i Härryda kommun?

– Jag har inget annat att jämföra med men det är fantastiskt. Det finns en härlig gemenskap och man vet var man ska vända sig både i glädje och sorg och motgångar och tillväxt. Det känns tryggt att driva företag här.

Vad är det för typ av motgångar du kan stöta på?

– Majoriteten av våra anställda hade helst velat bo här men i dag pendlar de från Borås, Alingsås, Kungsbacka och så vidare. Efter en stund ger man upp så det är lite tufft. Det finns stora utmaningar med boende i kommunen, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Stora problem med köttstölder på Ica Kvantum i Landvetter

LÄS MER:Finsk tango väckte känslor på Mölnlycke kulturhus

LÄS MER:Wendelsbergsparken får ytterligare en discgolfbana

ANNONS