För tionde året i rad presenterar konsultbolaget WSP en rapport om robustheten i Sveriges 290 kommuner. I rapporten med den något svårtolkade titeln, Regionernas Kamp, undersöks en kommuns ”förmåga att hantera kriser och utmaningar” säger Julia Berglund, konsult inom regional utveckling och som är en av artikelförfattarna till rapporten och fortsätter:
– Det kan vara både väntade och anade kriser, som till exempel klimatförändringar. Det kan också vara utmaningarnas effekter på kommun och samhälle.
Hon påpekar att en kris inte bara för med sig något negativt, utan ibland också något positivt. Ett exempel kan vara hur den skyndade på digitaliseringen som en konsekvens av pandemin.
Rapporten baseras på en undersökning av 14 indikatorer, eller parametrar:
– Det vi mäter är befolkning i form av befolkningsutveckling. Hur åldersstrukturen i kommunen ser ut. Vi mäter också arbetsmarknad. Hur stor sysselsättningen är till exempel. Vi mäter utbildning och då ingår det både meritvärde i årskurs nio. Hur stor andel högutbildade som bor i kommunen. Och sen har vi då ekonomi, förklarar Julia Berglund.
Härryda har framtiden för sig, enligt rapporten
Nytt för i år är att brottslighet tillkommit som en variabel. Berglund är noga med att påpeka att man inte ska stirra sig blind på enstaka punkter i rapporten, utan se till helheten. Hon bedömer Härryda som kommun som gjort bra ifrån sig i rapporten, trots att den halkat ner från femte plats till tolfte i den nationella rankningen:
– Det är ju en mycket robust kommun. Plats tolv i Sverige. Det är ett mycket gott resultat. Det vi kan säga är att Härryda är väl rustat inför framtiden och att kommunen har goda förutsättningar att stå emot kriser och hantera förändringar i omvärlden, konstaterar Julia Berglund.
Förra året låg Härryda på femte plats nationellt, vilket innebär att kommunen tappat sju placeringar. Det beror dels på att en ny variabel tillkommit, dels på att andra kommuner helt enkelt blivit bättre och därmed gått om Härryda.
Artikelförfattaren lyfter fram de kategorier i rapporten där Härryda kommun gjort bra ifrån sig:
– Det är en ung, välutbildad befolkning. Det är en stor andel inrikesflyttare. Man har även toppbetyg inom förvärvsintensitet och även förvärvsintensitet för utlandsfödda, födda utanför EU och EFTA. Där får man också en 10-poängare. Och man har höga betyg i årskurs nio.
Kommunen får även en 10:a i andelen med eftergymnasial utbildning och förvärvsinkomst.
Men även i en relativt högt rankad kommun finns utrymme för förbättringar och utveckling. I Härrydas fall är det reducera utsläpp av växthusgaser, koldioxid, men även att minska brottsligheten i kommunen, enligt rapporten.
LÄS MER:Per Vorberg om Rävlanda sanatorium: ”Det finns möjligheter trots tragedin”
LÄS MER:Lindén Johansson är ny huvudtränare för LIS - kommer från Häcken
LÄS MER:Julsång, klappar och sötsaker – helgens julmarknad på Råda Säteri