På tisdagen släppte den ideella föreningen Suicide Zero sin rapport om hur kommunerna jobbar med att förebygga självmord. Sju gånger fler tar sitt liv i Sverige varje år än vad som omkommer i trafiken. Suicid Zero nämner olika faktorer i kommunen som riskerar att få folk att må sämre: stor oro i omvärlden och en stundande lågkonjuktur.
Underlaget till rapporten är en enkät som skickades ut till alla Sveriges kommuner under hösten 2022. Då svarade 80 procent av kommunerna. På kommunen uppmanades högsta ansvariga tjänsteperson att svara på frågorna, och i Härryda kommuns fall är detta Ulrika Aebeloe, utvecklingsledare folkhälsa. Frågorna berörde saker som hur arbetet är arrangerat, förebyggande insatser, samverkan med vården och utbildningsinsatser.
Under den 23-åriga perioden Aebeloe har varit i sin roll har hon märkt stora skillnader i hur man behandlar frågor om suicid och psykisk ohälsa.
– Det har blivit mer pratbart. Det har blivit en fråga som har satts på agendan både politiskt men också i verksamheten. Man ser att det här är frågor som vi måste jobba med och vi behöver ta i dem på olika sätt. Det har på det sättet blivit lättare att få med den på dagordningen, säger hon.
Härryda kommun inte godkänd
Trots att psykisk ohälsa och suicid är ämnen som numera står på programmet har Härryda kommun inte blivit godkända i undersökningen som Suicid Zero har skickat ut. Av 25 möjliga poäng fick Härryda 15 poäng, vilket är ett tapp från år 2022 års 18 poäng. Mellan 10 och 15 poäng bedöms av Suicide Zero att vara ”gult”, där ”rutiner och insatser behöver utvecklas, men kommunerna bedöms ha ett arbete på flera viktiga områden”.
På frågan om det finns någonstans kommunen känner att det hade velat göra mer svarar Ulrika Aebeloe:
– Ja, så länge man vet att människor mår dåligt och riskerar att hamna i någon form av suicid så måste man också se att det är klart att vi kan göra mer saker. Det handlar om att vi har en plan och den måste nå ut till dom som jobbar och möter personer, oavsett inom vilket område.
Enligt Aebeloe handlar det om att ha rätt kompetens inom både skola och äldreomsorg.
– Mycket handlar om ökad kunskapsnivå och det handlar också om att vi ska ha strukturer för hur vi jobbar. Det finns alltid möjligheter för att utveckla det vidare, jag tror inte man kan slå sig till ro ”nu har vi gjort det här, vi behöver inte göra mer”, det behöver hela tiden ses över, svarar hon.
Vänd dig hit om du mår dåligt
• SOS Alarm 112
Ring alltid 112 vid akut läge eller tankar på självmord. Det går också att be om att prata med jourhavande präst alla dagar mellan 21:00-06:00.
• Mind Självmordslinjen 90101
Föreningen Mind har en stödlinje för personer med självmordstankar. Linjen är öppet dygnet runt. Ring 90101.
• Vårdguiden 1177
Sjukvårdsrådgivningen kan berätta var du vid behov hittar närmsta psykiatriska akutmottagning. Ring 1177.
LÄS MER:Man attackerade med slangbella och hammare – misstänks även för vållande till annans död
LÄS MER:Eriksson om KD-toppens avhopp: ”Olyckligt”
LÄS MER:Pixbos herrlag slipar på de sista detaljerna inför kvartsfinalserien