Härryda-mäklaren Caroline följde sin barndomsdröm – blev mäklare

Caroline Ljung har arbetat som mäklare i Härryda kommun i över ett decennium. Det första objektet hon sålde ligger i samma hus som hennes nuvarande kontor.

ANNONS

Hon möter upp Härryda-Posten på sitt kontor på Fastighetsbyrån i Mölnlycke. Tanken att jobba som mäklare föddes redan när hon var liten, berättar hon.

– Jag var med en kompis familj när de köpte ett hus och tänkte att ’det där verkar spännande’ men jag tog inte tag i utbildningen förrän jag var 29 år.

Hon började sin yrkeskarriär som undersköterska.

– Efter gymnasiet började jag jobba och då var det skönt med en lön varje månad och beslutet att börja plugga och leva på studiebidrag var lite svårt att ta.

Men intresset för att bli mäklare låg kvar och växte. En sambo och två barn senare valde hon att ta tag i drömmen.

ANNONS

– Jag pluggade på Högskolan i Borås. Utbildningen var två år och därefter blev jag registrerad fastighetsmäklare. Utbildningen innehöll bland annat byggnadsteknik, juridik, marknadsföring, sälj och ekonomi.

Hur var det?

– Det var stundvis utmanande men också väldigt roligt. Man hade ju ett klart mål, att bli färdig mäklare.

Blev det som du tänkt dig?

– Både ja och nej. Det är mer administrativt, mer juridik att ha koll på och mer sälj än jag hade trott. Dels ska du sälja in dig själv hos en blivande säljare och då har du ofta konkurrens bland andra mäklare och när du har en visning ska du sälja in bostaden. Det handlar i mångt och mycket om att skapa förtroende. Vårt jobb är ju att ge våra kunder råd för att de i sin tur ska fatta rätt beslut och då krävs ett ömsesidigt förtroende.

Härryda: En expansiv kommun

Efter elva år i Härryda kommun har hon lärt känna den väl.

– Jag tycker att det är en bra kommun, annars skulle jag inte bo här själv. Det som gör att många väljer att flytta hit är bland annat närheten till Göteborg, nära till naturen med skog och sjöar och att skolorna för barnen har bra rykte. Och att det finns ett rikt föreningsliv med bland annat innebandy och fotboll och ridning. Det finns ju massvis av aktiviteter för både stora och små.

ANNONS

Hon beskriver Härryda kommun som ”expansiv”. När det byggs nytt gynnar det hennes bransch på det stora hela eftersom totalmarknaden blir större. I vissa fall hjälper det upp begagnatmarknaden, förklarar hon.

– Tidigare har de äldre bostadsrätterna haft en prisnivå, men när det kommer nya bostadsrätter jämnas den kurvan ut.

Trots att beståndet av objekt är blandat i typ och prisklass runt om i kommunen är villabeståndet stort och enligt de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik kostar en villa här i genomsnitt 5,4 miljoner kronor.

– I Mölnlycke har vi alla typer av objekt. Både de stora, påkostade villorna, ”normala” familjevillor, radhus och bostadsrätter. Det går inte att säga att ’den typiske Mölnlyckebon köper just det här’. Däremot upplever jag att de är medvetna, vet vad de vill ha och är beredda att betala för det.

Objekten hittar hon på olika sätt.

– Man träffar spekulanter och blivande säljaren på bland annat visningar, kunder som kontaktar mig direkt som har sett andra försäljningar eller fått en rekommendation från bekanta. Ibland kommer kunderna in spontant på kontoret.

Vad är ett riktigt fint hus enligt dig?

– Det har förändrats över tid. Tidigare har jag absolut inte gillat tegelvillor för det var det som jag växte upp i. Men nu uppskattar jag 60-talstegelvillorna med de stora fönsterpartierna.

ANNONS

Bransch som kräver balanssinne

Att arbeta inom en bransch som styrs av en ofta svängande marknad kräver balans.

– Det tar längre tid under en trögare marknad. Man får hålla fler visningar, ha fler samtal och kanske jobbigare samtal med sina säljare. Många är oroliga och vill få information och uppdateringar om vad som händer med sin försäljning och marknaden allmänt. Är det en marknad när det rullar på lite snabbare och det är högre priser är utmaningen att hinna med alla säljare och spekulanter.

En nackdel vid en lugnare marknad är enligt henne att ”man kan bli lite otålig”.

– Man är van vid ett högre tempo och så tycker man att allt går så långsamt. Man har färre objekt och färre spekulanter. Bara för att priserna har gått ner har vi inte fler köpare per automatik för deras köpkraft har också minskat. Räntorna har gått upp och matpriserna är högre.

Det sämsta är att inte kunna veta när en är ledig.

– Säg att man har planerat visning för ett objekt och förväntar sig att det ska vara sålt efter två visningar men det kanske blir ytterligare visningar då är det svårt att planera in sin egna ledighet.

Men svaret på vad som är det bästa tydligt.

ANNONS

– Att få en lycklig köpare eller nöjd säljare.

Finns det något objekt som du minns extra mycket?

– Den första lägenheten minns jag. Det var här i föreningen i det här huset. Det var det första objektet jag hade ansvar för själv. Den första försäljningen är svårt att glömma, säger hon.

Caroline Ljung

Ålder: 42

Bor: Mölnlycke. Uppvuxen mellan Gävle och Uppsala.

Familj: Sambo, två barn och en hund.

Intressen: Inredning, mat, skogspromenader och resor. ”Jag skulle gärna åka till Maldiverna, jag har inte varit där.”

LÄS MER:Därför startar Härryda-Posten nya artikelserien Härrydas mäklare

LÄS MER:Mölnlyckebon Henrik Basmanji är Härrydas bäst säljande mäklare

LÄS MER:Hindås-mäklaren Richard: ”Sjukt bra framtidsutsikter”

ANNONS