Härrydabaserat företag stäms i Arbetsdomstolen

Slarvade med anställds lön och bröt mot kollektivavtalet. Handelsanställdas fackförbund drar nu ett företag, som har sitt säte i Mölnlycke, inför rätta.

ANNONS
|

Anledningen till att Handelsanställdas fackförbund stämmer det Härrydabaserade företaget är på grund av att en nyanställd, i en av bolagets butiker, inte fick vara med i fjolårets lönerevision, som skedde i april.

Istället för att få en löneförhöjning på över 500 kronor, sänktes den anställdas lön något efter att lönerevisionen var klar, enligt stämningsansökan till arbetsdomstolen.

– En sak var den här lönesänkningen. Den stora frågan är kanske däremot det här med lönerevisionen, där medarbetaren inte tagits med i den lönerevision som skulle ske, säger Styrmir Olafsson, som är förbundsjurist i ärendet.

Hade en felaktig lön i flera månader

Fram tills slutet av augusti gick den anställda med en felaktig lön, därefter rättades lönen till efter att facket uppmärksammade bolaget om situationen.

ANNONS

– Även en felaktig hantering på grund av okunskap eller misstag kan ju naturligtvis utgöra ett kollektivavtalsbrott, om man genom sitt agerande bryter mot kollektivavtalet.

Nu kräver facket därför att bolaget betalar ett skadestånd till den anställda på 10 000 kronor, och ett allmänt skadestånd till förbundet på 50 000 kronor, för brott mot kollektivavtalet.

– Kommer vi inte överens om en lösning så blir det så småningom en huvudförhandling och en dom från Arbetsdomstolen, säger Styrman Olofsson.

Härryda-Posten söker ansvariga på det aktuella företaget.

LÄS MER:Man fick lastpall över ben i Mölnlycke – förd till sjukhus

LÄS MER:Rektorer i Härryda om hovrättens osäkerhet kring ”snippa”: ”Jättekonstigt”

LÄS MER:Man köpte sexfilm av tonåring – får sänkt straff

ANNONS