Rektorer i Härryda om hovrättens osäkerhet kring ”snippa”: ”Jättekonstigt”

En 50-årig man som tidigare dömts för våldtäkt mot barn blev nyligen friad. Detta på grund av att hovrätten i Västra Sverige inte förstod innebörden av ordet snippa.
– För oss i skolans värld är det här bara jättekonstigt, säger Malin Tucker, rektor på Hindåsskolan.

ANNONS
|

Nyligen friade hovrätten en man som dömts för våldtäkt mot barn, med anledning av att rätten menade att det var oklart vad den drabbade 10-åriga flickan menat med ordet snippa, när hon beskrev vilka handlingar mannen begått mot henne.

Enligt hovrätten kunde ordet snippa syfta på de yttre delarna av könsorganet, och därmed kunde mannen, i detta fallet, enligt hovrätten inte bli dömd för våldtäkt mot barn. Och något annat brott hade åklagaren inte yrkat på.

Den friande domen har skapat starka reaktioner i sociala medier och har även JO-anmälts ett flertal gånger.

Rektorerna: Barnen lär sig att snippa är hela underlivet

När Härryda-Posten gör en rundringning till förskole- och grundskolerektorer i kommunen, slås det fast vad barnen får lära sig att ordet snippa betyder.

ANNONS

– Det är en ickefråga, det är så självklart vad det är, säger Malin Tucker, som är rektor för barn upp till tredje klass på Hindåsskolan i Hindås.

Vad skulle du säga att ordet betyder?

– Hela underlivet. Det är det man lär ut. För oss i skolans värld är det bara jättekonstigt. Det är väl därför det blir ett upprop kring det här.

– Det är inte en vettig dom att säga att man inte har förstått vad det är. Det är en okunskap hos de här vuxna människorna som det har handlat om, fortsätter hon.

Under tisdagen har förskolorna och grundskolorna i kommunen stängningsdag, eftersom det är fortbildningsdag för personalen.

Helena Fri, rektorn för Vällsjöskolan i Mölnlycke, en grundskola med årskurserna F-6, svarar dock snabbt under ett möte.

– Jag har följt med på sociala medier och har lyssnat på radion, säger hon om händelsen.

Tänker du att det är något mer man kan göra från skolans sida för att det inte ska bli så här?

–Det tror jag blir svårt. Det man lär ut från skolans sida är att snippa är hela underlivet. De mindre barnen lär sig snippa och de äldre barnen får mer detaljer.

ANNONS

På vilket sätt tänker du att det är svårt?

–Det blir för detaljerat. Det är precis som med alla andra ämnen. Vi har en kursplan som vi håller oss till. När man är liten så pratar man mer utifrån helhet. Man lägger en grundläggande förståelse för att man senare upp i åren ska prata på ett mer detaljerat sätt. Vi följer det som står i läroplanen.

Vad tänker du själv om att hovrätten resonerat kring vad som anses vara snippan?

– Det är oroväckande att ett barn som uttrycker ett ord för att beskriva något ska tolkas genom ordlistan och detta får tolkningsföreträde, säger Helena Fri och fortsätter.

– Jag tycker att den här flickan är ganska duktig som säger ordet snippa. Att man sedan drar den tolkningen att flickan har vetat hur anatomin är uppbyggd, det förstår ju väldigt många att det inte är så. Att vi vuxna inte kan lyssna in det flickan säger. Det kan jag tycka är ganska tråkigt.

Svensk ordboks tolkning ska nu ses över

På exempelvis sajten Umo, som vänder sig till unga mellan 13-25 år, beskrivs snippan, som både de inre och yttre delarna av könsorganet.

Men i Svensk ordbok, som ges ut av Svenska Akademien, och som användes som stöd i det aktuella fallet i hovrätten, beskrivs snippan som ett ord för endast de yttre delarna av underlivet.

ANNONS

Under tisdagen rapporterar flera medier att Svensk ordboks huvudredaktör Emma Sköldberg, varit kritisk till att ordboken användes i ett juridiskt sammanhang och nu ska definitionen av ordet ses över.

Under onsdagen är eleverna i Härryda kommun tillbaka i skolorna igen, och då kan det bli så att händelsen tas upp. I alla fall på Vällsjöskolan, enligt rektorn Helena Fri.

– Vi försöker prata om dagsaktuella nyheter i skolan varje vecka, och titta på Lilla Aktuellt ihop. Det gör vi från första klass. Så att man ska få reflektera utifrån källkritik och olika perspektiv.

LÄS MER:Läsarnas nya norrskensbilder i Härryda-Posten

LÄS MER:Misstänkt skadegörelse vid Hagens förskola

LÄS MER:Evelyn Gillespie släpper låten ”Fåglarna” som en kommentar till ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina

ANNONS