Evelyn Gillespie släpper låten ”Fåglarna” som en kommentar till ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina

Ett par flyttfåglar fick artisten, musikern och sångaren från Pixbo att komponera låten ”Fåglarna” som släpps i dag på ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina.
– Så tänkte jag att de kanske har flugit från Ukraina. Så då fick jag en ganska tydlig bild, berättar Evelyn Gillespie.

ANNONS
|

Evelyn Gillespie, eller Evelyn Jons som hon egentligen heter, sitter hemma i sitt kök i Pixbo. Elden sprakar i den öppna spisen och snön täcker naturen utanför de stora fönstren.

Idag släpper hon låten ”Fåglarna” som en kommentar till ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina. Det är en känslosam låt som Evelyn Gillespie själv vill placera i genren fredssång.

– Jag är ju född på 70-talet och då sjöng vi fredsånger alltid i skolan. Jag kan inte minnas idag vilken konflikt det rörde sig om. Det var bara en grej man gjorde, man stod och sjöng om fred på jorden tillsammans, förklarar hon.

ANNONS

Inspirationen till låten ”Fåglarna” kom för knappt ett år sedan. Evelyn Gillespie tittar ut genom fönstret och försöker minnas:

– Det var väl någon gång i mars-april där, när man ser flyttfåglar. Jag kommer ihåg att jag såg fåglar komma flygande. Så tänkte jag att de kanske har flugit från Ukraina. Så då fick jag en ganska tydlig bild.

Evelyn Gillespie går bort till den öppna spisen och stoppar in ett vedträ till. Det är tydligt att kriget berört henne. Hon säger att hon tänker på de generationer människor som kriget påverkar och att det finns en familj och föräldrar till varje person som dött.

– Det här är ju som ett gammalt sorts krig. Där man bara kastar in människor längst fram. Jag vill att folk ska orka tro på att fred är det normala. Så att vi engagerar oss i fredsverksamhet och inte bara hänger oss åt konflikter.

Musiken är ett sätt att fortsätta orka bry sig, enligt Evelyn Gillespie. När hon skriver musik är det viktigt att det finns en berättelse som ska förmedlas, och hon är väldigt förtjust i det dramatiska:

– Framför allt ska musiken vila på texten. Om jag sjunger en sång berättar jag en historia, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Vissa lever bara för svänget. Jag sjunger aldrig någonting som bara svänger. Jag är alltid inne i en berättelse. Det har jag kvar från när jag sjöng på teaterscenen.

Som musikalartist har Evelyn Gillespie stått på teaterscenen många gånger. Idag skriver hon både manus och musik, samt arbetar som logoped hemma i Pixbo. En av hennes senaste föreställningar heter ”Julglitter och operakaos” och har spelats på Göteborgsoperan under två vintrar.

Att producera egen musik började Evelyn Gillespie med under pandemin. Då var hon – i likhet med många andra – sysslolös och hemma. Hon började med att öppna byrålådan med äldre låtar som hon skrivit, och satte igång:

– Då började jag verkligen från noll: köpte ett musikprogram och hängde upp gamla blommiga gardiner, började googla och köpte en mikrofon. Det var så fantastiskt roligt!

Att ha en egen hemmastudio gjord av madrasser och gardiner visade sig bli populärt:

– Jag gjorde succé på sociala medier när jag stod där i pyjamas och sjöng, skrattar hon.

Den 6 mars släpps albumet ”Hur kan vi sova nu” som är andra delen i en albumtrilogi. Den första delen, ”Världens största man”, släpptes förra året.

Fakta om Evelyn Gillespie

Artistnamn: Evelyn Gillespie

Namn: Evelyn Jones

Yrke: Sångerska och logoped

Ålder: 46 år

Bor: I Pixbo med man, två barn och katten Sibelius

Album: Världens största man (2021), Hur kan vi sova nu (släpps 6 mars 2022)

LÄS MER:Kärleken i Mölnlycke kan ha räddat Anastasiias liv: ”Ukraina kommer vinna”

LÄS MER:Vladimir Putin är livrädd för journalister

LÄS MER:Mölnlyckebon Claes fixade 100 kaminer till Ukraina

ANNONS