Csaba Bene Perlenberg: Vladimir Putin är livrädd för journalister

En verklig motståndskraft mot den typ av yttrandefrihetsförakt som Vladimir Putin gång efter annan uppvisar utgörs av objektiv, neutral och fri media, skriver chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

Går det som journalist och publicist att vara objektiv och neutral gällande Vladimir Putin och Rysslands invasion av och anfallskrig mot Ukraina? Frågan är principiellt viktig av flera anledningar – och ställs på sin spets på denna ettårsdag av den folkrättsvidriga våldsattacken mot det europeiska landet.

Det senaste året har inte bara varit en attack mot ett fritt land – Vladimir Putins makt- och krigsapparat har även fört ett existentiellt och brutalt krig mot objektiv sanning och vår själva verklighetsuppfattning. Genom propaganda, historierevisionism och skamlösa lögner har Ryssland sökt att, på olika vis, förvrida sanningen för att försöka rättfärdiga men även bortförklara det urskiljningslösa våldet mot miljontals ukrainare – och den europeiska säkerhetsordningen.

ANNONS

Situationen för fria medier i Ryssland är som bekant mycket illa – landet hamnar på plats 155 av 180 på 2022 års rankning över pressfriheten i världen av organisationen Reportrar utan gränser. Invasionen av Ukraina fick Putinregimen att förbjuda i de sista fristående aktörerna genom olika åtgärder, bland annat genom att brännmärka självständiga medier som ”utländska agenter”. Militärcensur råder. Klappjakten på ryska (och utländska) journalister verksamma i Ryssland försvårar granskning av och rapportering om en historisk tid.

Tidningar, radio, tv, bloggar, poddar och annan journalistik på sociala medier arbetar inte för att vara misshaglig eller granskar för att ta ställning.

Det är lätt att förledas att tro att det är i publicistikens egenintresse att vara en motståndare gentemot en politisk kraft vars själva grundidé är att kväsa yttrandefrihet och fria medier. Självständiga mediehus omöjliggörs ju om en främmande makt skulle kunna diktera förutsättningarna för självständiga medier och misshagliga journalister – även i Sverige.

En verklig motståndskraft mot den typ av yttrandefrihetsförakt som Vladimir Putin gång efter annan uppvisar består dock av just objektiv, neutral och fri media. Tidningar, radio, tv, bloggar, poddar och annan journalistik på sociala medier arbetar inte för att vara misshaglig eller granskar för att ta ställning – det är bristen på transparens och rädslan för att bli ifrågasatt som driver Putins krig mot sanning och journalistik.

Det visar att det Vladimir Putin räds, kanske till och med mer än västvärldens stöd till Ukraina med vapen och ammunition, är journalistiken och journalister som fortsätter att rapportera, granska och publicera om maktmissbruket, korruptionen och ett historiskt krig som skildras dagligen av en omvärld som väljer att inte titta bort.

ANNONS

Idag träffar Härryda-Posten 28-åriga Anastasiia Myroshnychenko som bor i Mölnlycke. I princip allt det hon berättar för tidningen hade varit omöjligt att publicera i Ryssland, bland annat:

”Jag är mest arg över hur någon kan ljuga som Vladimir Putin. Hur kan någon förvränga ord på det sätt som han gör? Att han hävdar att Ukraina inte är ett riktigt land. Jag förstår inte.”

Just det är fria mediers ansvar – att publicera självständig journalistik som syftar till att öka förståelsen. Tack för att ni läser. Sprid gärna. Det är extra viktigt en tid som denna.

LÄS MER:Kärleken i Mölnlycke kan ha räddat Anastasiias liv: ”Ukraina kommer vinna”

LÄS MER:Bildextra: Här firar Pixbo historiska guldet i svenska cupen 2023

ANNONS