Härrydaölen som klår öljättarna i jul

Undrar du vilken öl du ska ha till julbordet? Ölexperten André Milsem från Beernews har svaret. I Härryda-Postens julölstest prövar vi julölen från de lokala bryggerierna och ser hur de står sig mot öljättarnas alternativ.

ANNONS
LocationMölnlycke, Landvetter|
|

Två manshöga kyldiskar fyllda med exklusiv öl står i André Milsems, 48, farstu. På vardagsrumsgolvet står flaskor uppradade och burkar av alla de sorter som ska ”rensas ut” – hans ölintresse tar mer plats än vad han har. Det råder ingen tvivel om att det finns en enorm entusiasm för öl, inte minst när André pratar om öl. Han talar snabbt, glatt och engagerat. Han är en av tre som driver sajten Beernews, en oberoende nyhetssida med fokus på öl. Härryda-Posten träffar honom för att göra ett julölstest och se hur Härrydas lokala bryggerier står sig mot ölgiganter som Falcon och Mariestads.

ANNONS

Göteborg är Europas bästa bryggeristad, enligt André, och Härrydas tre bryggerier är bra exempel på regionens goda ölhantverk: Rådanäs, Dugges och Electric Nurse. I Härryda-Postens julölstest ska André för första gången få testa de tre lokala utmanarnas julöl och se hur de står sig mot två vanligt förekommande alternativ – Falcons Julmumma och Mariestads Julebrygd.

– Mariestads och Falcon, det är inte dålig öl men det är ett helt annat tänkt, det ska kosta så lite som möjligt. De här tre har mer kärlek till produkten, det ska vara så bra som möjligt, säger André medan han dukar fram glas till varje ölsort på bordet framför sig.

– Dugges är ett supermodernt bryggeri som kan jämföras med de hetaste i USA. De gör ju alla möjliga stilar. Rådanäs är mer traditionella och Electric Nurse ligger nånstans mittemellan.

Electric Nurse Winter Porter: ”en smart öl”

– Är den bara på 4,2 procent? Har de gjort en porter som bara är 4,2! Det är helt fantastiskt! utbrister André när han läser på burken.

Varför är det fantastiskt?

– För det första är det svårt att göra. Ska du göra en öl som har lite alkohol så är det svårt att få den där punchy smaken och munkänslan som en porter har.

ANNONS

André smakar på ölen, nickar tyst för sig själv. Han beskriver den som en klassisk porter med rostiga toner och inslag av vanilj.

– Smaken är svinbra men du tappar lite munkänslan och det krämiga när det är svagare, den är ju mer lättdrucken än exempelvis Mariestads Julebrygd. Men det är en smart öl, smakrik, luktar gott men har låg alkoholhalt. Den funkar nog till fler rätter än en traditionell porter också.

Vad passar den inte till på julbordet?

– På grund av de här rostiga tonerna skulle jag aldrig dricka det här till fisk, säger han.

Dugges Saffron Stout – drick och njut efter klapparna

Dugges alternativ till julafton är en aromrik stout på 12 procent. När kapsylen poppas, fylls rummet med dofter av vanilj och saffran.

– Om man jämför den här med Falcons Julmumma så har man ju där tappat hela kryddboxen ner i ölen. Men det här är snyggt, krämigt och allt vad en stout ska vara. Så finns det en hint av saffran som lurar i bakgrunden. Dugges är bra på sånt här, så jag är inte förvånad.

Vad passar den här till?

– Det här är ju en öl som är till efterrätten att sitta på kvällen efter att alla klapparna är uppackade och man bara ska sitta och njuta.

ANNONS

Så den rekommenderar du inte till julbordet?

– Jag tror inte många hade uppskattat det. Det blir som att äta godis till julskinkan så det gifter sig inte med maten. Men kanske till en efterrätt eller bara dricka för sig, säger André Milsem.

Rådanäs vinterbajer: ”Otroligt elegant”

När André tar en första sipp på Rådanäs julalternativ börjar han le.

– Den är ju otroligt snäll, den här kan stå i kylskåpet hela julen, så kan man hämta en flaska gång på gång för det här var riktigt, riktigt gott! Den är otroligt elegant. Förvånad faktiskt, det är nog en av de bästa jag druckit från Rådanäs.

Vad gör den så god?

– Det är hur smakerna gifter sig med varann, det är en perfekt balans. Den funkar absolut bra med mat och fetare mat som man äter under julen. Jag som är från Norge hade gärna druckit denna med pinnekött. Här har de hittat rätt!

Finns det något på julbordet du inte tycker den här funkar till?

– Den är så pass snäll att den skulle funka till allt. Men den är inte anonym, den har karaktär.

Testets vinnare och ölen du ska undvika

De två storsäljarna till jul: Mariestads Julebrygd och Falcons Julmumma har André inte mycket till övers för. Han har inget emot deras vanliga ljusa lager, men vad gäller julölen så är det sämre. Mariestads får godkänt, två av fem i betyg men Falcon däremot, får bottenbetyg.

ANNONS

– Nej, det är ingen behaglig upplevelse. Det är lägst betyg på den. Lite som att äta en fast food-burgare, det kan vara okej för stunden, men så äter man nåt fint och sen går tillbaka och känner nej, det här går inte alls.

Samtliga bryggerier från Härryda får höga betyg men endast en får toppbetyg.

– Rådanäs är en klar femma, den imponerade sjukt på mig. Den växer också. Framstår först som enkel men den har nån komplexitet i sig också.

På gemensam andra plats kommer de två övriga bryggerierna.

– Vinterporten från Electric nurse har de gjort jäkligt bra. Den får en fyra, låg alkoholhalt men den har allt en porter ska ha. Dugges har gjort en superstabil stout, svårt om det är en fyra eller femma men jag tror nog en fyra.

André betonar att samtliga är mycket goda öler, de kompletterar varandra. Bajern till maten, så även portern från Electric Nurse, dock inte till fisk. Dugges saffransstout blir till efterrätten eller i sin egen majestät framför brasan.

– Jag tycker de kompletterar varandra bra, alla tre har gjort home run med hur de har tänkt, säger André Milsem.

ANNONS

Samtliga ölsorter finns i Systembolagets sortiment. Urvalet av ölerna som testats baserar sig på tillgängliga öler i Systembolagets sortiment.

Stödlinjer

Om du har problem med alkohol finns det hjälp och stöd att få. Nedanstående tjänster kan ge dig vägledning.

Alkohollinjen (finansieras av Socialdepartementet): 020-84 44 48. Öppet på helgfria vardagar.

Drugsmart (drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN) har information om missbruk och hur man kan få hjälp.

Anonyma alkoholister driver Telejour AA: 08-720 38 42.

LÄS MER:Sillskola med stjärnkrögaren Dan Lexö från Mölnlycke: ”Spara såsen till påsken”

LÄS MER:Cross Kitchen i Landvetter utsatt för återkommande vandalism

LÄS MER:Inget köp av idrottshall vid Mölnlycke fabriker – för nu

ANNONS