Himmel och pannkaka! – Nu öppnar creperiet i Mölnlycke

I helgen var det säsongspremiär för creperiet Crêpe et Ciel vid Råda säteri. Duon som driver stället heter Sofia Mårtensson och Kristin Brulay. Att det blev ett creperie i Mölnlycke var – märkligt nog – tack vare pandemin.

ANNONS
|

I exakt 37 minuter har de haft öppet när Härryda-Postens reporter flyr duggregnet, in i den lilla röda stugan vid Råda Säteri som gjorts om till creperie. Det ryker och fräser från stekhällen när smöret smälter. Kristin Brulay, den ena delen av duon bakom creperiet Crêpe et Ciel, instruerar en ny medarbetare hur galetten ska vikas ihop när den är färdigstekt.

– Sofia! Tidningen är här, skulle du kunna ta en intervju? ropar Kristin inåt köket.

Sofia Mårtensson, den andra delen i duon, kikar ut från köket. Nytt för säsongen är fler sittplatser, så att gästerna nu också kan sitta inomhus om vädret skulle vara allt för ruggigt, som idag. Hon slår sig ner vid ett av borden och berättar:

ANNONS

– Det känns jätteroligt att vara igång och det känns nytt för oss också, nytt år och ny meny, så vi är mycket taggade, säger hon.

För under lördagen var det säsongspremiär för Crêpe et Ciel, som är inne på sin tredje ”riktiga” säsong vid Råda Säteri. Första året var enbart en testperiod för att överhuvudtaget se om det fanns något intresse.

– Vi testade här tio gånger och det blev hysteriskt mycket folk. Så det var jätteroligt, säger Sofia Mårtensson. Vännerna skrattar och säger att de ”lajvar” creperie, med tanke på att de inte har mycket erfarenhet inom kafé och restaurangverksamhet sedan tidigare. Sofia Mårtensson har arbetat med att sälja barnkläder och Kristin Brulay är stylist.

Saknaden till Frankrike förde dem samman

Sallad, svamp, ost och skinka ligger preppade i sina byttor vid stekhällen, redo för hungriga helgdyrkare. Och medan intervjun pågår kikar allt fler galettesugna gäster in genom det spröjsade fönstret där beställningarna tas emot. Idag serveras bland annat en galette, en bovetepannkaka, med pesto och tomat. För den som är sugen på något sött finns en crepe med passionsfruktscurd, hemmagjorda maränger och glass.

Men vadan denna vurm för Frankrike? Är det bara ett stort intresse eller finns det en koppling?

ANNONS

– Kristins pappa är fransk och min man är också från Frankrike och våra barn gick på samma förskola och då började vi prata helt enkelt prata om Frankrike, berättar Sofia Mårtensson.

Och ironiskt nog var det under pandemin som ett frö såddes för creperie-drömmarna. När restriktioner i Sverige och världen gick hårt åt restaurang- och resebranschen stod de två Frankrike-törstande vännerna utan möjlighet att lämna landet.

– Så starten var att vi båda saknade Frankrike, så till skillnad från många har vi coronan att tacka för att vi har det här. Det var mycket elände med pandemin förstås men något gott kom med det – för det blev ett creperie!

Crêpe et Ciel – vad betyder det?

Sofia Mårtensson toppar två mandelflanstäckta pajer med björnbär och hallon. Hon berättar att en galette eller en crepe inte ska stekas som en vanlig pannkaka, så det är lite att lära sig för de nya unga medarbetarna som hjälper till i köket och i kassan. Och det är plötsligt lite kö utanför trots svala vindar.

– Vi har fått mycket hejarop. Känns kul att folk utifrån börjat upptäcka oss nu också, det är inte bara Härrydafolket utan folk kommer långväga för att äta hos oss, så det är väldigt kul!

ANNONS

Och namnet då? Vad betyder det för den som inte talar franska?

– Himmel och pannkaka, fast vi vände på det, säger Sofia Mårtensson.

Creperiet har öppet under helgerna under våren. Från första juni är det öppet torsdag till söndag.

LÄS MER:Uppgifter: Person ska ha försökt föra in miljoner i kontanter på Landvetter flygplats

LÄS MER:Landvetter konståkningsklubb fyller medelålders: ”Härlig dag”

LÄS MER:Gårdsförsäljning inte aktuellt för Dugges

ANNONS