Hoppbacken i Hindås utsatt för lampkupp: ”Ledsen och förbannad”

Byggnadsminnet Hindås hoppbacke har utsatts för stöld och skadegörelse. Flera lampor har försvunnit, troligtvis under måndagen. Nu är underbacken mörklagd.
– Det var inte så himla roligt att upptäcka, nej, säger Anders Fors som sitter i Erik Boströms stiftelse till Härryda-Posten.

ANNONS
|

För en och en halv månad sedan var det pompa och ståt när hoppbacken invigdes som utkiksplats till Hindåsbornas stora förtjusning. Efter stora insatser från Erik Boströms stiftelse och en kader av frivilligas insatser hade hoppbacken restaurerats för en ny generation att njuta av utsikten av den historiska idrottsanläggningen – som numera även är byggnadsminne. Även länsstyrelsen och Härryda kommun har bidragit ekonomiskt.

På Facebook uttalar sig stiftelsen och berättar om tilltaget: ”BELYSNINGEN I HOPPBACKEN ÄR STULEN!! I går lyste inte hoppbacken. Tjuvar har klippt loss alla lamporna i underbacken. Det kostar mycket att reparera detta.” Inlägget är undertecknat: En mycket ledsen och förbannad Erik Boströms Stiftelse.

ANNONS

– Vi är väldigt irriterade, berättar Anders Fors som är styrelseledamot i Erik Boströms stiftelse, den ledande kraften i hoppbackarnas restaurering.

Han berättar vidare:

– Det måste ha hänt under gårdagen, för då lyste inte hoppbacken.

Först under tisdagen upptäckte Anders Fors vad som hänt.

– Det visade sig att de hade klippt loss alla lamporna i underbacken.

Det handlar om totalt 8 lampor som är försvunna.

– De kostar 3 000, 4 000 kronor stycket. Det är speciella lågenergi LED-lampor som tål väldigt hård belastning. De var fastskruvade så gott det går.

Lamporna har varit på plats i ett par år och Anders Fors upprepar det som står på projektets Facebooksida: Han är mycket ledsen och förbannad.

– Det var inte så himla roligt att upptäcka, nej.

Hur tycker du att det påverkar Hindåsborna när hoppbacken inte är upplyst?

– Ja, det kommer nog att bli väldiga reaktioner på folk. Det har ju hänt att folk har varit uppe och stängt av strömmen, men det har varit mer okynnesgrejer som hänt. Men det här har vi inte riktigt räknat med.

Anders Fors kan inte uppge när underbacken kan vara belyst igen. Lampor måste beställas, först kablage måste ersättas – och det kommer troligtvis bli tal om bättre avspärrning för att hindra att samma sak händer i framtiden.

ANNONS

– Vi i stiftelsen som arbetat med hoppbacken har ju känt oss lite färdiga med det här projektet. Vi kommer väl att försöka lösa det på något sätt, men jag vet inte riktigt för dagen.

LÄS MER:Äntligen öppnar Hindås hoppbacke igen – men kungen dissar

LÄS MER:Hoppbackarna i Hindås blir byggnadsminne

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

ANNONS