Hyllade Negar Naseh drömmer om ett fritt Iran och besöker Mölnlycke kulturhus

Högaktuella Negar Naseh besöker under helgen Mölnlycke kulturhus för att prata om sin senaste bok som handlar om upproret i Iran 1978. Samtidigt fortsätter protesterna i dagens Iran.
– Det är som att sitta på nålar, säger författaren till Härryda-Posten.

ANNONS
|

Efter 18 års bearbetningar och omskrivningar publicerades Negar Nasehs roman ”En handfull vind” i höstas. Berättelsen har sin början i Iran år 1978 när missnöjet mot landets ledning är utbrett och protesterna allt mer frekventa. Den som har följt nyheterna från Iran de senaste månaderna kan se de blodiga parallellerna.

På lördag besöker Negar Naseh Mölnlycke kulturhus för att prata om sin senaste bok.

”En handfull vind” är en roman som spänner över tid och rum, men framför allt är det en släktkrönika där vi får följa Minou och hennes son Nima från Teheran år 1978 till Uppsala idag. Berättelsen breddas successivt när fler personer kommer in i deras liv.

ANNONS

Under en del av boken får läsaren även följa shahens sista halvår i exil i Panama. Han är dödssjuk och gör sitt yttersta för att dölja sin sjukdom när han intervjuas av en brittisk journalist. För Negar Naseh var shahen pusselbiten som saknades i de tidigare versionerna av berättelsen:

– Det var mycket tack vare att jag hade börjat intressera mig för shahen av Iran som boken blev klar, berättar Negar Naseh för Härryda-Posten.

Stängda dörrar i Iran

Karaktärerna i boken knyts samman genom händelseutvecklingen i Iran. Det gör även Negar Nasehs egen historia: Hennes föräldrar reste från Iran till Sverige år 1976 för att studera. Själv har hon inte besökt Iran, men den iranska kulturen är levande och ständigt närvarande för henne genom gemenskapen, maten, högtiderna och språket. Negar Naseh berättar om skiftet – insikten om att inte kunna resa tillbaka till hemlandet – som kan skönjas i romanen såväl som i verkliga livet:

– Det var väldigt många dörrar som stängdes i Iran. Om man inte betedde sig eller trodde på ett visst sätt så fick man inte jobb. Då fick man absolut inga möjligheter i det landet. Det var som ett levande fängelse rätt snabbt, framförallt för kvinnor, men även för oliktroende, säger Naseh och fortsätter:

ANNONS

– Då vill man ge sitt barn de bästa förutsättningarna. En del av det handlar om att barnet ska kunna ta sig fram i ett nytt samhälle. Barnet ska ha redskapen och språket och förståelsen för att kunna göra det, men absolut inte överge det iranska, betonar hon.

Negar Naseh pausar. Tänker.

När hon berättar om sin egen historia framträder gemenskapen och aktivismen, att stå upp för det man tror på. Och oron för släktingarna i Iran.

Det drömmer Negar Naseh om

I samband med utgivningen av ”En handfull vind” i höstas, började protesterna efter mordet på Mahsa Amini i Iran. Hon var 22-åringen som frihetsberövades och två dagar senare dog för att hon hade burit sin slöja på fel sätt. Negar Naseh försöker förklara hur hon hanterar händelseutvecklingen i Iran.

– Nu har det nästan blivit som en del av mitt liv. Som en rutin. För vissa kanske morgonrutinen är att man tar en kaffe och läser tidningen. Direkt när jag kliver upp så tar jag reda på vad som har hänt i Iran. Det är som att sitta på nålar.

När Negar Naseh får frågan vad hon drömmer om, svarar hon utan att tveka: ”Ett fritt Iran”. Men hon drömmer också om att skriva mer.

ANNONS

– Det är hela tiden min dröm att få läsa, att få skriva, att få röra mig i de rummen som uppstår när man läser. Där känns det som att man kommer nära saker, människor, skeenden som man kanske inte känner till, säger hon eftertänksamt och lägger till:

– Det är nog det jag skulle vilja göra mest av allt.

Skriver bok ihop med maken David Sandström

Vad som inspirerar Negar Naseh till att skriva kan hon inte svara på, men hon läser gärna skönlitteratur av klassiska 1800-talsförfattare och hon kallar sig själv ”en väldigt uttalad prosaförfattare”. Hon älskar svårigheten och friheten i skrivandet.

– Vad som är fascinerande är att det blir svårare och svårare. Mina första två romaner är mer som kammarspel, den andra är lite bredare. I den här boken rör jag mig över flera olika platser och i flera olika tider, följer människor. Det var otroligt svårt för mig, säger hon och tystnar. Sedan tillägger hon:

– Sen tror jag att jag känner mig mer fri om jag skriver, än om jag bara är själv. Det låter konstigt men så är det.

I höst släpper Negar Naseh och maken David Sandström en bok som de har skrivit tillsammans, något som hon beskriver som ett flerårigt lustprojekt. Boken är en kriminalroman som utspelar sig i Västerbotten.

ANNONS

– Den ska heta ”En bondes död” och det är en väldigt bra relationell bok, avslöjar hon.

Fakta om Negar Naseh

Yrke: Författare och läkare

Ålder: 38 år

Bor: I Uppsala tillsammans med maken David Sandström och en dotter

Utgivna böcker: ”En handfull vind” (2022), ”De fördrivna” (2016), ”Under all denna vinter” (2014)

Utmärkelser: Nominerad till Tidningen Vi:s litteraturpris år 2023 för romanen ”En handfull vind”. Nominerades till Borås Tidnings debutantpris år 2014 för romanen ”Under all denna vinter”.

LÄS MER:Valfrihet, simhall och ett kungligt grattis

LÄS MER:Nu blir PDL Center bli Padelborgen Mölnlycke

LÄS MER:Rektorer i Härryda om hovrättens osäkerhet kring ”snippa”: ”Jättekonstigt”

LÄS MER:Härryda kommun ger pris – till sig själv

ANNONS