Inga spår kvar efter oljeutsläppet i Mölndalsån

Vattnet är klart igen efter oljeutsläppet som rann ut genom en dagvattenbrunn i Mölndalsån.
– Vi kommer hålla ett extra öga och kontrollera dagvattenbrunnarna, säger miljöskyddsinspektör Linda Vidberg Östberg.

ANNONS
|

– Igår var jag förbi och tittade och då var det ingenting kvar som syntes av utsläppet. Så vi tror att det är över nu. Tidigare syntes det en hinna, ett skimmer, på vattnet men nu var det helt klart, säger Linda Vidberg Östberg, miljöskyddsinspektör på Härryda kommun.

Oljeutsläppet från en dagvattenbrunn som rann ut i Mölndalsån i centrala Mölnlycke upptäcktes förra måndagen. Länsar lades ut för att hindra utsläppet och ligger fortfarande kvar. Källan till utsläppet är inte känt.

– Vi på kommunen kommer att hålla ett extra öga och kontrollera dagvattenbrunnarna men det är inget pågående utsläpp längre, säger Linda Vidberg Östberg.

ANNONS

Ingen fara för dricksvattentäkten

Testning av vattnet har utökats sedan utsläppet upptäcktes, för att säkerställa att vattenkvalitén inte påverkats i Rådasjön där vatten pumpas för dricksvatten den här tiden på året.

– Vi har utökat provtagningen på grund av utsläppet för att säkerställa råvattenkvalitén. Än så länge har det sett bra ut vid Rådasjön, sa Josefin Abrahamsson, avdelningschef på dricksvattenproduktion, på fredagen.

Enligt vattentester var det troligen petroleum som läckte ut i Mölndalsån.

LÄS MER:Ingen effekt på vattenkvalitén efter oljeutsläppet

LÄS MER:Utsläpp i Mölndalsån i centrala Mölnlycke

LÄS MER:Olja från dagvattenbrunn rinner ut i Mölndalsån

ANNONS