Olja från dagvattenbrunn rinner ut i Mölndalsån

Någon typ av olja upptäcktes på måndagen komma ut från en dagvattenbrunn som går ut i Mölndalsån. Räddningstjänst larmades till platsen för att förhindra att utsläppet skulle spridas vidare ut i ån.

ANNONS

Räddningstjänsten blev larmade till centrala Mölnlycke efter ett samtal om att något som liknar olja kommit upp från en dagvattenbrunn som leder ut i Mölndalsån.

När Härryda-Posten anlände hade man lokaliserat ett dagvattenutlopp där en begränsningsinsats pågick. Räddningstjänsten använde sig av en så kallad läns för att samla upp och begränsa utsläppet.

– Vi har lagt ut en länsa runt mynningen på dagvattenutloppet, och så lägger vi ut en till. Det kommer någon form av petroleumprodukt, ett skimmer, som rinner med det vattnet som kommer uppifrån där, förklarade insatsledare Patrik Johansson.

Själva lokaliseringen av utsläppet kommer hanteras av Miljö- och hälsa på Härryda kommun tillsammans med VA-ansvariga som har koll på dagvattenledningarna.

ANNONS

– Vi har inte sådana kartor.

Använde drönare för att upptäcka källan

Räddningstjänsten hade två enheter på plats, samt en UAS-enhet.

– Det är drönaren som kan flyga och kolla hur långt utsläppet har gått. Den kan också titta upp och se om den hittar en tydlig källa.

Patrik Johansson har ingen uppfattning om omfattningen av läckaget.

– Det är ju aldrig bra att det kommer petroleumprodukter ut i vatten. Det är ju vattenskyddsområde och en vattentäkt.

Vid 16.30-tiden på måndagen lämnade räddningstjänsten. Då var samtidigt Entropi Sanering, ett företag som arbetar med sanering av petroleumprodukter i bland annat vatten, på platsen.

– I morgon ska vi dit på förmiddagen och ha ett möte med Entropi Sanering, säger Lidija Bradaric vid räddningstjänsten.

LÄS MER:En till sjukhus efter lägenhetsbrand i Landvetter

LÄS MER:Flerfordonsolycka vid Mölnlyckemotet

LÄS MER:Charlotte fick 1,5 kilo gammal post – i ett svep

ANNONS