Johanna Edwardh gör Konstfack folkligt

Mölnlyckedottern Johanna Edwardh hade ingen aning om att man kunde plugga konst. Nu tar hon examen på prestigefyllda Konstfack i Stockholm – som hon kom in på redan vid första antagningsförsöket.

ANNONS
|

Konstfack och husvagn i en och samma mening är inte vardagsmat. Men nu har det hänt – när den prestigefyllda konstutbildningens vårutställning under fredagen stänger för den här gången är det just en grön husvagn som det surrats om i år.

Bakom det ovanliga greppet står ingen mindre än Mölnlyckedottern Johanna Edwardh, 29. Men konstnär, det var inte riktigt vad hon trodde att hon skulle bli.

– Jag är ju verkligen inte uppvuxen i en kulturfamilj, berättar hon för Härryda-Posten.

Med mamma som jobbade som sjuksköterska och pappa som jobbade på Volvo var konstnärslivet inte en uppenbar självklar väg att gå.

ANNONS

– Jag hade ingen aning om att man kunde plugga konst.

Istället blev det affärsprogrammet på Hvitveldtska.

– Där fick jag IG i företagsekonomi och matte, säger Edwardh och skrattar.

Inte heller efter gymnasiet visste hon vad hon skulle bli.

– Och så var det en kompis som sa, ”men du kanske ska plugga konst?” Och jag skrattade åt henne. För jag tyckte det kändes så bisarrt att det var någonting man kunde göra.

”Gud vad alla tjatar om Konstfack”

Och ändå var det just precis det skulle bli. En flytt till Stockholm, en folkhögskoleutbildning på Nyckelviksskolan senare – och vips var hon antagen på Konstfack redan på första antagningsförsöket.

En raketresa från Mölnlycke – till Konstfack. Och en smidesutbildning i Indien däremellan.

– I Stockholm hamnade jag i en krets som var mycket mer kreativ och kulturell. Och då började det pratas om folkhögskolor. Och jag hade ingen aning om vad det var. Men gud, ”kan man gå en ettårig konstnärlig utbildning?”. Så då sökte jag in till det för att jag tyckte det lät så spännande.

Med metallformgivning som inriktning blev det just smyckessmidning som blev inriktningen.

– När jag väl var inne på skolan så började ju alla prata om Konstfack. Och jag visste faktiskt inte vad det var. Så jag tänkte ”Gud vad alla tjatar om Konstfack. Vad är grejen?”

ANNONS

Som en eftertanke säger hon:

– Och så kom jag in.

På allra första försöket.

Och nu är det snart slut. Kandidatarbetet har tagit sig en folklig framtoning som Konstfack inte vanligtvis associeras med. För den där husvagnen var inte helt lätt att få igenom.

– Alltså jag har fått slåss lite för mitt projekt.

Smedjan – en portabel verkstad

Tanken var att skapa en portabel verkstad, eftersom hon inte längre kommer ha tillgång till Konstfacks verkstad. En verkstad som hon inom kort ska ut på Sverigeturné med – eftersom husvagnen nu blir hennes smyckesverkstad.

– För mig var det jätteviktigt att det skulle kunna vara ett långsiktigt projekt. Och att jag inte behövde packa ner det efter vår utställning som vi har nu.

Husvagnen köpte hon från Miljöpartiet. Ett återbruk, helt enkelt.

– Det är som en foodtruck fast för smide. En jewelery truck.

Smedjan, kallar hon den. Själva utställningen heter ”Slow Down Faster”.

– Tanken är att jag vill introducera det långsamma hantverket för människor på ett roligt sätt. Det är både gigekonomi, men kontrasten är att man får vänta.

För smideshantverk tar tid. Och ska få ta tid, menar Johanna Edwardh.

– Det är inte snabba processer. Tvärtom. Som besökare man man få vara med och designa ett smycke. Och man får liksom en insikt i processen genom att vara med. Jag tror att det är viktigt att folk exponeras för hantverk och hantverkare eftersom allting är väldigt digitaliserat nuförtiden. Så då tänker jag att jag kan ta rollen att visa upp det.

ANNONS

Till sin och besökarens hjälp har hon tagit fram ett kit som man kan använda som en hjälp att designa ett smycke.

Johanna Edwardh vill jobba med hemligheter

Planen härnäst är att fokusera på att bli förlovningsringssmed.

– Jag har gjort några förlovningsringar redan. Det är det som jag njuter mest av.

Att skapa relationer med människor, och att få vara med i skapandet av ett smycke som förhoppningsvis ska bäras hela livet, är det som lockar Johanna Edwardh.

– Det är som att vara med om en skitstor hemlighet som jag får ett förtroende av beställaren. Jag får förtroendet av att få veta först av alla. Och sen så är det väldigt fint när man får en bild skickad till sig. ”Han sa ja!”

Och kanske blir det ett besök i Mölnlycke med jewelry trucken under den kommande Sverigeturnén.

– Jag kanske parkerar den på Mölnlycketerminalen, säger Johanna Edwardh och skrattar.

LÄS MER:Byggbolag orsakade utsläpp i skyddade Björrödsbäcken

LÄS MER:Hemliga uppgifter spreds i Härryda – hot mot rikets säkerhet

LÄS MER:Bako Löfgren är i sitt livs målform

ANNONS