Kampen mot invasiva arter stoppas – Järrebring (S) krävde svar

Regeringen har strypt resurserna till att bekämpa invasiva arter på land i årets budget – något som fått västsvenska riksdagsledamoten Joakim Järrebring (S) att reagera. Under en riksdagsdebatt i veckan krävde han klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på svar.

ANNONS
|

Ifjol gick nästan två miljarder kronor av regeringens naturvårdsbudget till åtgärder för värdefull natur. I den budgeten ingick kampen mot invasiva arter.

I årets budget är anslaget minskat till drygt 900 miljoner kronor, och de cirka 55 miljoner kronorna som gått till att bekämpa invasiva arter på land i stort sett är helt utraderade.

Förra året fick Länsstyrelsen i Västra Götaland sex miljoner kronor till åtgärder för att bekämpa invasiva arter.

– Det klart det påverkar arbetet jättemycket när det går från sex miljoner kronor till noll. Det är en stor skillnad, har Klara Jansson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, tidigare sagt till Härryda-Posten.

ANNONS

Klimat- och miljöministern krävdes på svar

Riksdagsledamoten Joakim Järrebring (S) som sitter i Västra Götalands västra valkrets, den valkrets där Härryda kommun ingår, krävde under en riksdagsdebatt i slutet på veckan svar om varför regeringen strypt resurserna.

I en så kallade interpellation till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari frågade Järrebring om hon instämde i att invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald, och vilka skäl som ligger till grund för den borttagna finansieringen.

Romina Pourmokhtari svarade Järrebring att hon kunde försäkra att arbetet mot invasiva arter är ett område som regeringen prioriterar.

– Som framgår av vårt regleringsbrev till Havs- och vattenmyndigheten för år 2023 får 50 miljoner kronor användas specifikt för arbetet mot invasiva främmande arter. Satsningen visar tydligt att arbetet är en prioriterad fråga för mig och för regeringen, sa hon.

Pourmokhtari (L): Tufft ekonomiskt läge tvingade fram en stram budget

Samtidigt menade hon att det tuffa ekonomiska läget innebär att regeringen varit tvungen att lägga en stram budget för 2023.

– Budgeten innehåller inte en specifik minskning av medlen till just arbetet mot invasiva främmande arter. Naturvårdsverket har beslutat om hur minskningarna av medlen på naturvårdsområdet ska fördelas mellan de olika åtgärder som kan finansieras via det berörda anslaget i budgeten.

Järrebring konstaterade därmed att Pourmokhtari medgav att budgetminskningarna får konsekvenser för Naturvårdsverkets förutsättningar i arbetet mot invasiva arter på land.

ANNONS

– De neddragningar som regeringen valt att göra innebär att de satsningar som gjorts under de få år då det funnits åtgärdsmedel i stort sett kommer att vara bortkastade om inte mer pengar tillskjuts, menade socialdemokraten.

Pourmokhtari framhöll i sitt svar till Järrebring återigen de 50 miljoner kronorna som är avsatta till Havs- och vattenmyndigheten.

– Man kan självklart tala om den minskning som nu görs av anslaget inom detta område, men man bör inte göra det utan att nämna regeringens satsning på att motverka invasiva främmande arter i vattenmiljöer.

Järrebring (S): Klimat- och miljöminister avvek från hans frågor

Samtidigt menade hon att det finns andra kostnadseffektiva sätt att bidra till kampen mot invasiva arter på land, bland annat myndigheternas arbete med att ge vägledning till berörda, så som kommuner, privata markägare och företagare.

– Tidiga insatser och tidig upptäckt är ett väldigt kostnadseffektivt sätt att fortsätta det arbete som behöver utföras för att förhindra spridning av invasiva främmande arter.

Järrebring var enig med klimat- och miljöministern, men tyckte att hon avvek från hans frågor.

– Det är klart att det är jätteviktigt, som ministern pekar på, att privata fastighetsägare och kommuner gör sitt arbete och uppfyller sina skyldigheter att arbeta mot invasiva främmande arter. Det är bra. Det är också bra att det görs satsningar när det gäller havsmiljön.

ANNONS

– Men det är inte det som interpellationen handlar om. Det är arbetet mot invasiva främmande arter på statlig mark. Jag kan förstå att ministern vill tala om andra saker än just kampen mot invasiva arter på statlig mark med tanke på budgetmedlen.

Pourmokhtari höll fast vid att det är det förebyggande arbetet som är mest kostnadseffektivt.

– Vi är väldigt måna om att utföra ett sådant arbete på ett klokt sätt. Det gör vi genom att införa riktade åtgärder mot enskilda arter och stärka våra myndigheters möjlighet att sätta in åtgärder där de är mest effektiva.

– På det sättet avser vi att arbeta för att motverka en spridning av invasiva främmande arter på statlig mark, sade statsrådet Romina Pourmokhtari.

LÄS MER:Utredning om idrottshall klar – frågan tas ett varv till i kommunstyrelsen

LÄS MER:Susanne Gustafsson från Härryda vann en bil värd 620 000 kronor

LÄS MER:Förslaget: Cykelväg mellan Hindås och Rya – beslut väntas

ANNONS