Klimataktivisten Tua samlade in pengar till sina böter: ”Gick över förväntan”

Miljörättsaktivisten Tua Björnsdotter Frank, från Mölnlycke, deltog i en klimataktion i Göteborgs hamn i våras, som klimataktivisterna Extinction Rebellion låg bakom. Hon blev senare dömd att betala böter för ohörsamhet mot ordningsmakt. Då startade hon en insamling på nätet.
– Jag blev väldigt förvånad av många av donationerna, säger hon.

ANNONS
|

Det var i slutet av maj som klimataktivister från nätverket Extinction Rebellion, XR, blockerade huvudinfarten till Energihamnen i Göteborg, tillsammans med ett 20-tal hälso- och sjukvårdspersonal från stora dela av landet.

Gruppen spelade bland annat upp en scen där aktiviststatister föll döda på marken och hälso- och sjukvårdspersonal undersökte dem.

Folkhälsovetaren och Mölnlyckebördiga Tua Björndotter Frank var en av dem som deltog och höll tal under aktionen. Hon bor för närvarande i Malmö, där hon delar sin tid mellan studier och klimataktivism.

– Vi gjorde det för att påkalla uppmärksamhet till att klimat- och miljökrisen också är en hälsokris. Det är inte bara ett hot. Den har kostat liv och orsakat ett oerhört lidande väldigt länge, har Tua Björnsdotter Frank tidigare sagt till Härryda-Posten.

ANNONS

Att den här typen av aktioner innebär negativa konsekvenser för, i det här fallet, oljeraffinaderiet, anser hon är underordnat vikten av att uppmärksamma den pågående klimatkrisen.

– FN hävdar att vi riskerar att förlora de senaste 50 åren av humanitära framsteg på grund av klimatförändringarna. Deras verksamhet ger en väldigt negativ effekt för otaliga människor i åratal framöver så där kan man väga störning mot störning, menade hon.

Kom in 18 0000 kronor på kontot

Efter klimataktionen åtalades Tua Björnsdotter Frank för ohörsamhet mot ordningsmakt och dömdes slutligen av Göteborgs tingsrätt till att betala 40 dagsböter om 50 kronor, samt 1 000 kr till brottsofferfonden, sammanlagt 3 000 kronor.

Hon gjorde då ett inlägg på Facebook och bad om stöd för att kunna betala böterna och lovade samtidigt att överskottet skulle gå till nätverket Extinction Rebellion.

Insamlingen gick, enligt henne, över förväntan. På några dagar kom det in 18 000 kronor på kontot.

Det var inte bara den stora summan som hon fick in som var en stor överraskning:

– Många av donationerna var från personer som aldrig pratat med mig om aktivism, klimat, mänskliga rättigheter eller politik, berättar hon per telefon.

Det kunde röra sig om vissa som donerade 500 kronor, och andra som skänkte en femtiolapp, och hon uppger att hon slogs av att det verkar finnas en del människor som inte vill skylta med sitt stöd på Facebook publikt, men som istället visade det genom att skänka pengar.

ANNONS

– Det spännande här är ju att man kanske inte vågade visa sitt stöd i form av likes. Men jag ser det monetära stödet som ett kvitto på att även vanligt folk kan tycka att det är rätt att bryta mot lagen för klimatets skull.

Klimatet ättfärdigar civil olydnad enligt Tua

Hon har ägnat halva sitt liv åt samhällsengagemang. Hon har varit ideell trainee inom Naturskyddsföreningen, suttit i Härryda kommuns ungdomsforum, varit millenniemålsambassadör för Svenska FN-förbundet och skrivit debattartiklar.

Motiveringen till klimataktivismen kommer från att Sverige inte verkar nå 1,5-gradersmålet som sattes i Paris. Det rättfärdigar fredlig civil olydnad, menar hon, som hon för första gången använde sig av i våras.

– Jag tycker att klimatpolitiken idag är mer kriminell än att en hälsovetare blockerar en oljehamn i hälsans namn. Klimatet är vår ödesfråga och skördar redan liv, menar Tua Björnsdotter Frank.

LÄS MER:Miljöaktivist från Mölnlycke döms: ”Kändes ödesmättat i rättssalen”

LÄS MER:Tua från Mölnlycke åtalad för klimataktion: ”Har testat de duktiga vägarna”

LÄS MER:Vill du också se norrsken – så ser chanserna ut framöver

ANNONS