Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Paul Wennerholm

Kvinna åtalad för grovt flygfylleri på plan vid Landvetter

Flygplanet skulle snart lätta från Landvetters mark för att forsla en grupp solsugna svenskar till Rhodos. Då dök gränspolis upp på planet. Och plötsligt smet en flygvärdinna ut bakvägen – med en promille alkohol i blodet, enligt åklagare.
Nu åtalas kvinnan för grovt flygfylleri.

ANNONS
|

Det var en söndagsmorgon i september som ett charterplan skulle lämna Landvetter flygplats. Färden gick mot sydligare breddgrader – närmare bestämt den grekiska ön Rhodos. Men flighten skulle komma att bli försenad av högst oförutsedda skäl.

Personal i besättningen larmade vid 06-tiden gränspolisen, då man fattat misstankar om att en flygvärdinna ombord var onykter. När poliserna anlände fick personalen göra blåstest. Samtidigt såg anställda ombord att en person hade annat i åtanke.

”Polisassistent påbörjar att blåsa personalen när kabinpersonal uppmärksammar patrullen på att en ur deras personal lämnar flygplanet via utgången bak”, står att läsa i förundersökningen.

En polisinspektör följde efter personen – en flygvärdinna – som förklarade sitt tilltag med att hon endast skulle kontrollera om arbetet med att lasta planet var färdigt.

ANNONS

Därefter fick även hon blåsa i polisens alkomätare. Resultatet visade på 0,5 milligram alkohol per liter utandningsluft – vilket innebär en promille. En mängd precis över gränsen för grovt flygfylleri.

Säger sig ha druckit flera glas vin – dagen före

Kvinnan fick lämna planet och förhördes senare på polisstationen där hon delgavs misstanke för grovt flygfylleri. På frågan om vad som hänt svarar flygvärdinnan:

”Jag drack för mycket vin igår. Antagligen för sent.”

Enligt egen uppgift ska hon ha druckit tre eller fyra stora glas, kvällen före det misstänkta brottet.

”Det var det. Jag borde ha känt det i morse när jag klev upp, när jag duschade och sminkade mig men det gjorde jag inte”, säger hon i förhöret.

Kvinnan säger sig själv inte ha känt av någon berusning under morgonen.

”Helt som vanligt. Inget konstigt. Kände mig inte påverkad.”

Kvinnans egna ord om händelsen: ”Big mistake”

Hon erkänner sedan brottet, och får frågan om hon vill tillägga något ytterligare till protokollet, på vilken hon svarar:

”Big mistake”.

Nu åtalas alltså flygvärdinnan, då hon enligt åklagaren har ”ombord på ett luftfartyg fullgjort en uppgift av väsentlig betydelse för flygsäkerheten efter att ha intagit alkohol”

Vid en fällande dom riskerar kvinnan att dömas till fängelse i högst två år.

LÄS MER:Förslaget: Byt namn på Landvetter till Evert Taube

LÄS MER:Räkmackan kan bli billigare – Swedavia inför pristak på mat

LÄS MER:Så kan Landvetter flygplats påverkas av SAS-uppköpet

ANNONS