Lage älskar Bruce Springsteen: ”Vill inte att han stapplar in på Ullevi med rullator”

Som 10-åring sparade Mölnlyckebon Lage Persson ihop alla sina sparpengar för att köpa i kapp alla album som släpptes innan han var född. 1984 fick han plattan ”Born In the USA” och 1987 fick han ”Tunnel of love”. Sedan dess för evigt fast vid Bruce Springsteen. Och nästa sommar ska han se Bruce igen.

ANNONS

När han var en grabb på högstadiet tänkte Lages föräldrar att han var duktig på att anteckna och att det var anledningen till att de fick köpa så många kollegieblock – men sanningen var en annan.

– På tråkiga lektioner satt jag och skrev ned alla texter från Bruce Springsteens musik jag hade i huvudet.

Lage Perssoon berättar att Bruce Springsteens texter var det enda som intresserade högstadiegrabben både i och utanför klassrummet. I alla lägen i livet har det funnits en passande Bruce Springsteen låt, oavsett vilket humör man är på eller vad som har hänt i livet. Som människa beskriver Lage sig som positiv men när väl något tufft inträffar faller han gärna tillbaka till låten ”Nebraska” från 1982.

ANNONS

Lage nämner även konserten från 1996 på Cirkus i Stockholm där ”The Ghost of Tom Joad” i särklass är det största han varit med om.

– Han spelar munspel, gitarr och säger till publiken att vara tysta och att de får applådera efter låtens slut, säger Lage och fortsätter:

– Oavsett vad Bruce Springsteen gör så kommer jag tycka att det är fantastiskt bra, det finns ingen konsert av alla de jag varit på som har varit dålig. Mindre bra var år 2016.

Ullevi är den enda arenan han rivit

Nästa sommar kommer Bruce Springsteen till Sverige igen, för två konserter. Självklart kommer Lage Persson då vara på plats, men han menar att ljudet kommer vara mycket sämre på Friends Arena i juli än på Ullevi. Lage berättar att han inte begriper varför Bruce Springsteen ska spela på Friends Arena då arenan inte är byggd på det sättet som Ullevi är. Han beklagar att Springsteen inte kommer till Göteborg.

– Jag tror att Bruce Springsteen kommer att spela till den dagen han trillar av pinn, säger Lage.

Hoppet finns vid liv om att Bruce Springsteen återvänder till Ullevi igen men det kommer att dröja lång tid innan det kommer att ske.

– Jag är mycket tveksam till om det kommer bli av. Jag vill inte att han ska stappla in med rullator på Ullevi, jag hoppas att han kommer att inse sina begränsningar när dagen väl kommer.

ANNONS

Kärleken Bruce Springsteen har till Ullevi är enligt Lage mycket stark. Göteborg och Västkusten har en alldeles speciell plats i hans hjärta.

– Ullevi är den enda arenan i världen han har rivit, säger Lage.

Den vanliga människan Bruce Springsteen

Lage berättar att det som gjort att han fastnat vid just Bruce Springsteen är att artisten genom alla år har haft fokus på den vanliga människan. Låttexterna handlar om riktiga människor och om riktiga problem, det är material från dagböcker och det märker man starkt, menar Lage.

– Min kärlek till Bruce ligger i att han inte har tappat fattningen till jorden, han ser inte sig själv som så mycket bättre än alla andra bara för att han blivit världsartist och varit det under majoriteten av hans livstid. Han skiter i vad fansen vill att han ska släppa för musik, han släpper det han vill släppa och för det älskar jag honom ytterligare lite.

Det beskrivs att musiken som Bruce Springsteen framför är musik som är skriven för alla dem som inte är en del av den amerikanska drömmen.

– Jag hade inte velat bo i USA för ens två minuter, säger Lage och lägger till:

– Det är bra att han visar sina politiska värderingar, det överraskar inte att han tycker som han tycker. Politik och musik hör ihop, han sjunger ju om orättvisorna, det kommer igen i all musik.

ANNONS

Hoppas på autografen

Lage har länge närt en dröm om att få Bruce Springsteens autograf, men säger samtidigt att han nog inte skulle ha så mycket att säga till Bruce Springsteen om han fick chansen att träffa sin stora idol.

– Bruce Springsteen har skrivit skitbra musik som tilltalar många med mig, men han är inte intresserad av mig som person men däremot av mig som en del av hans publik, säger Lage.

Strävan finns om att en dag kanske få autografen.

– I Stockholm i sommar kommer jag gå med pennan i högsta hugg och säkert gå förbi Grand Hotel för att vara redo på om han skulle komma ut och greppa tag i mitt block för att skriva sin autograf.

Polisen skrek en gång “Vuxna människor - ni står mitt i vägen för trafiken” när Lage och två hundra andra fans stod och köade utanför hans hotell han bodde på i somras.

Lage berättar att Bruce Springsteen för honom har varit som en kompis. Det är den enda musiken som går i bilen och som han nästan alltid lyssnar på.

– För mig har Bruce Springsteen funnits med mig för alltid och hela tiden, säger Lage.

Hemmavid finns ett tiotal olika merch, någon kopp och en A3-stor bilderbok av fotografen Eric Meola, utgiven i omkring femhundra exemplar varav ett ägs av Mölnlyckebon.

ANNONS

– Jag och min fru ska också kunna bo här och därför är många av produkterna på jobbet och inte hemma i radhuset, säger Lage och skrattar.

Har din beundran för Bruce Springsteen någonsin gått överstyr?

– Frågar du frugan så kanske hon kan tycka att det ibland kan ha gått överstyr, med tanke på att man går på fem konserter på en sommar, säger Lage.

LÄS MER:Härryda-Posten startar nyhetsbrev: ”Vår bästa journalistik rakt till in-korgen”

LÄS MER:Dags att uppdatera din e-tidningsapp

LÄS MER:Chris Kläfford och Tennesee tears uppträder på Råda rum

ANNONS