Landvetter Södra, Wendelstrand och Lakehouse presenterades för M-riksdagspolitiker

Under måndagen presenterades byggprojekten i Landvetter Södra och Wendelstrand för Västsvenska moderata riksdagsledamöter.
– Vi vill visa upp vad vi gör här i kommunen, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda.

ANNONS
|

Härryda-Posten träffar två av de inbjudna riksdagspolitikerna när de är på väg till Lakehouse Mini, som är showroom för bostadsprojektet i Wendelstrand i Mölnlycke, där det ska byggas tusen bostäder. Bland annat byggs för närvarande det som kallas för Mölnlyckes nya landmärke Lakehouse.

David Josefsson (M) är riksdagsledamot från Göteborg och ansvarar för Moderaternas bostadspolitik. Han berättar att han regelbundet träffar organisationer och företag som jobbar med bostadspolitik eller bostadsbyggande.

– Jag försöker göra det här en gång i veckan. För att höra vad som funkar bra och dåligt, och vad de vill skicka med oss i riksdagen. Frågor som vi ska driva för att få en bättre bostadsmarknad och fler bostäder byggda. Min huvuduppgift på sådana här besök är att se hur kan vi snabba upp bostadsbyggandet. Det är ju bostadsbrist och det är ju politikens huvudutmaning att lösa.

ANNONS

Både han och Johanna Rantsi (M), riksdagsledamot från Mölndal, som sitter i trafikutskottet, hoppas på att bli bättre insatta i Landvetter Södra-projektet.

– Jag har hört hur folk pratar om det, både i Mölndal stad och i Landvetter, det är ett väldigt fint projekt, som folk pratar gott om. Lite prestigeprojekt men ändå utvecklande för staden, så det ska bli roligt att få veta mer om det, säger hon.

Det finns olika åsikter kring exempelvis vilken påverkan på miljön som Landvetter Södra-projektet har, vad tänker ni om det?

– Jag tänker att det är i ett område som är stort, det finns ju mycket grönområden kvar, säger Johanna Rantsi.

David Josefsson tillägger:

– Många vill bo naturnära. Ser man i stan får barnen gå ut i någon liten park istället för skogen. Det ger valfrihet att man bygger olika. Det är ju också att tillgängliggöra naturområden.

Maria Ådahl: ”Vi tror att vi lockar många barnfamiljer”

Under dragningen av projekten i Landvetter Södra och Wendelstrand lyftes frågor kring försörjningen av el, parkeringstal och dylikt.

Ellen Juntti (M), riksdagsledamot från Landvetter undrade över vilka som har råd att bo i Landvetter Södra när det står klart.

– Vi tror att vi lockar många barnfamiljer, svarade Maria Ådahl, som är vd för det kommunala bolaget Landvetter Södra Utveckling AB som står bakom projektet.

ANNONS

– Målsättningen är att ha blandat, hyresrätter och bostadsrätter. Mixen är bäst för samhället. Men alla vet att nyproducerat är dyrt. Så frågan är hur man kan skapa en annan modell, där behöver våra exploatörer tänka nya affärsmodeller, lägger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) till.

David Josefsson (M) frågar hur tanken är att motverka att Landvetter Södra inte bara blir en ”bostadsort”.

– Ja, med så mycket människor måste det finnas mer saker än bara förskola, skola och äldreboende. Inledningsvis är ju kopplingen ner till Landvetter centrum viktig för att området ska bli levande. Där finns det mesta, förutom Systembolaget i princip, vilket kanske inte är nödvändigt, säger Per Vorberg och skrattar.

Just nu finns det ingen tidsplan för när eller om det skulle kunna bli en järnvägsstation i Landvetter Södra. Under etapp 1 berättar Maria Ådahl att ”man får klara sig utan detta”.

– Jag kan inte säga att det kommer en tågstation just här. Men just kring järnvägen har det ju varit en stor politisk diskussion. Om man vill ha höghastighetsjärnväg, som aldrig stannar, eller bygga ut pendlingsmöjligheter till Göteborg, Borås och så vidare. Där har den nya regeringen satt ner foten och sagt att det är faktiskt pendlingsjärnväg vi behöver, säger David Josefsson (M).

ANNONS

Byggnationen av Lakehouse i Wendelstrand visades upp

Efter presentationen fick sällskapet, som bestod av bland annat representanter från fastighetsbolaget Next Step, som står bakom projektet i Wendelstrand, och politikerna, en rundtur i den pågående byggnationen av Lakehouse, där det så småningom kommer att finnas kontor och restaurang.

– Det är två spännande projekt, både Wendelstrand och Landvetter Södra, med tanke på att jag bor i Landvetter, säger Ellen Juntti (M) efter rundvandringen.

Hon fortsätter:

– Jag har full förtroende för att kommunpolitikerna med Pers ledning tar rätt beslut. När något är nytt kan folk ha åsikter för och emot. När det blir verklighet tycker många att det är fantastiskt. Jag exempelvis bor vid Willys-huset och det finns planer på att spränga bort bergsknallen bredvid, och den vill jag gärna ha kvar. Men jag äger ju inte marken, så jag får ju acceptera läget.

Per Vorberg vill att riksdagspolitikerna tar med sig frågan kring hur byggprocesser och tillståndsprocesser skulle kunna snabbas på. Och hur myndigheter som Trafikverket skulle kunna moderniseras.

– Trafikverket är väldigt lojala till sitt uppdrag och styrs av något som kallas regleringsbrevet, de har inte utvecklats i takt med hur vi jobbar i kommunerna. Jag tänker att Trafikverket borde vara mer på. Det är viktigt att de avsätter resurser. Att de har en person som blir involverad i olika projekt. Det handlar om att de ska kunna säga till tidigt, ”gör så här istället”. Vi vill inte hamna i samma läge som många andra byggprojekt där det låter som att vi fått svar, men när det kommer formella samrådssvar så kommer andra besked.

ANNONS

LÄS MER:Ica sänker priset på över 300 varor

LÄS MER:Coop sänker priserna på grönsaker och frukt

LÄS MER:Nu kommer snön– och mer väntas i veckan framöver

ANNONS