Man fyllekörde och kraschade fyrhjuling

En Härrydabo i 50-årsåldern drack sig berusad medan han mekade med en väns grävmaskin. Sedan skulle mannen köra hem med en fyrhjuling – det slutade med en olycka och sexton frakturer. Nu åtalar Göteborgs tingsrätt mannen, som nekar till brott, för grovt rattfylleri.

ANNONS
|

Klockan hade precis slagit 22:00 den 5 maj i år när mannen ska ha framfört fyrhjulingen och kraschat med den på en mindre väg intill väg 40. En boende i närheten hörde ett motorljud som plötsligt tystnade och gick ut på vägen, där han fann den misstänkte mannen fastklämd under fyrhjulingen.

Mannen hade ådragit sig en synlig skallskada och blödde från ett öra. När ambulansen anlände till platsen bedömde personalen att skadeläget var så allvarligt att han omedelbart fördes till Sahlgrenska sjukhuset. Väl på sjukhuset upptäcktes det bland annat att mannens ena lunga hade punkterats, samt att han hade frakturer både i revben och nyckelben.

ANNONS

Drack minst sex starköl och fyra vodkashots

Den misstänkte mannen berättade i polisförhör att han den aktuella kvällen besökte en vän för att undersöka en grävmaskin som vännen hade problem med. Han bestämde sig för att köra fyrhjulingen eftersom han ville testköra den, då den tidigare inte fungerat optimalt.

Likaså var det den kvällen. Enligt mannen la fyrhjulingen av tjugo meter från vännens bostad. Eftersom han inte kunde köra hem den tackade han ja till en öl som vännen bjöd på. Under de timmar mannen hjälpte till med grävmaskinen drack han ytterligare “minst fem starköl och mer än 4–5 vodkashots.” Det skulle senare visa sig att mannen hade 2,56 promille i blodet.

Nekar till brott – fyrhjulingen startade av sig själv

Mannen berättade vidare i polisförhör att han bestämde sig för att få hem fyrhjulingen samma kväll eftersom vännen inte skulle vara hemma dagen efter. Men eftersom han druckit tänkte han, enligt honom själv, leda fyrhjulingen hem.

Men, då ska fyrhjulingen startat av sig själv, varpå mannen fått panik och instinktivt hoppat upp på fordonet. Därefter minns han inte mer av kvällen. Han förklarade för polisen att fyrhjulingen startat av sig själv vid tidigare tillfällen också.

Mannen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret just för grovt rattfylleri. År 2020 dömdes han till samhällstjänst i 50 timmar för att ha framfört ett fordon berusad.

ANNONS

LÄS MER:Alliansen i Härryda vill se fler kameror – svenskarna stöttar kamerabevakning

LÄS MER:Ica Kvantum Landvetter kan prisas på Dagligvarugalan

LÄS MER:Busslinje 620 het fråga vid politikermöte i Landvetter

ANNONS