Manifestation för folkbildning: ”Ett Alexanderhugg”

Vad har en LO-topp, en folkrörelseräv och en präst gemensamt? Samtliga gästade en manifestation i Härryda i protest mot regeringens nedskärningar av stöden till studieförbunden.
– Nu måste vi stå upp för bildningen! röt LO:s vice ordförande Therese Guovelins.

ANNONS
|

Medan novemberkylan gjorde sig påmind under onsdagskvällen i centrala Mölnlycke gjorde ett 40-tal demonstranter sitt bästa för att mota frysandet i grind – genom hettan i sina argument.

I takt med att Mölnlyckebor gick till och från kvällshandlandet fick de lyssna på representanter från flera olika studieförbund som samlats i protest mot regeringens planer att minska på anslagen till folkbildningen. Samtidigt hölls liknande manifestationer i Kinna, Borås, Bollebygd, Tranemo, Svenljunga och Ulriceham.

Enligt regeringens budgetförslag för 2024 ska anslaget till studieförbunden minskas med 250 miljoner. Under två år till ska de minskas ytterligare för att 2026 ligga på 1,3 miljarder jämfört med dagens 1,8 miljarder.

ANNONS

I Mölnlycke hade ABF, Vuxenskolan, NBV och Sensus enats i en apell om att stoppa anslagsminskningen – med en inte helt okänd gäst. LO:s viceordförande Therese Guovelins skrädde inte orden.

– Nu vill regeringen göra ett Alexanderhugg mot folkbildningen! Det kan vi aldrig acceptera.

Guovelins menade bland annat att det så kallade svenska musikundret, ett samlingsnamn för fenomenet där ett litet land som Sverige skapat till många internationella artistframgångar, inte hade varit möjligt utan studiecirklar.

– Folkbildning är också en jämställdhetsfråga. Kvinnor fortbildar sig och hittar gemenskap i bland annat studiecirklar. Nu måste vi stå upp för bildningen!

”En folkrörelseräv”

En av de närvarande var den välkände Mölnlyckeprofilen Jan Linde, en självbenämnd ”folkrörelseräv” med ett förflutet både inom flera studieförbund samt som gammal rektor för Wendelsbergs folkhögskola. Han kunde inte dra sig till minnes att studieförbund enats på det här sättet i en gemensam protest.

– Jag tror att det är första gången. Vi representerar så många olika delar av samhället. Det är höger och vänster.

Jan Linde beräknar att han deltog i sin första studiecirkel när han var 14 år och, som han beskriver det ”en gång i tiden förbundsordförande för NBV”. Men han har även lett studiecirklar i ABF Härryda.

ANNONS

– Studieförbunden har varit en del av mitt liv i 63 år.

”Folkbildning är ett integrationsverktyg”

Som före detta rektor för Wendelsbergs folkhögskola är Jan Linde även kritisk mot att regeringen minskar anslagen till folkhögskolorna.

– Det är ännu dummare.

På vilket sätt?

– Tror man på behovet av integration så är folkhögskolan vårt viktigaste redskap. När jag som snart 80-åring börjar uppsöka sjukvården då möter jag mina tidigare elever från Iran, Irak och Afghanistan som nu är läkare, tandläkare och sjuksköterskor. De kom till Sverige utan fullvärdiga gymnasiebetyg som folkhögskolor räddade. Det är människor vi inte kan vara utan.

En helt ny trosbekännelse

En annan av talarna var Karin Karlsson, välkänd som präst i Härryda. Hon talade utifrån sin erfarenhet inom Sensus.

– Jag tror på folkbildningen som en möjlighet att hjälpa människor att växa, utvecklas och förverkliga sina drömmar.

Karlsson berättade om hur hon på nära håll sett en tonåring som kämpat med skolnärvaron hittat sin väg in i utbildningen via Wendelsbergs folkhögskola – vilket resulterade i en inläst gymnasieexamen.

– I våras satt jag på den elevens examensceremoni i aulan på Göteborgs universitet. Hon är nu färdig apotekare.

Karin Karlsson avslutade sin appell på följande vis:

– Min nya trosbekännelse är: Jag tror på folkbildningen!

ANNONS

LÄS MER:Vården i Härryda redo för en ny covidvåg: ”Vi är mer på tårna”

LÄS MER:Kvinna försökte fly landet med prostitutionspengar – åkte fast på Landvetter

LÄS MER:Futsal Camp med Zlatan: ”Mäktigt att ha som tränare”

ANNONS