Miljöpartist i Härryda vill se elflygbolaget Heart Aerospace på Landvetter

Under torsdagens kommunfullmäktige presenterades både kommunens årsredovisning för 2022 och revisorernas berättelse. Även kommunens hållbarhetsplan presenterades. Under den debatten menade Gunnar Ekeroth (MP) att kommunen måste locka till sig nya företag, däribland Heart Aerospace som utvecklar ett elflyg.

ANNONS
|

Under gårdagen var det återigen dags för kommunfullmäktige i Råda rum. Dagen till ära fanns långväga gäster, från Kenya, på plats. Delegationen som kommer från kommunens vänort Homa Bay är i Härryda för att inspireras av den svenska skolan. När de väl presenterat sig så var det dags för kommunfullmäktige att avhandla kvällens politiska ärenden.

Det inleddes med en presentation av årsredovisningen för 2022. Kommunen har en väldigt god ekonomisk situation, och gick plus med 314 miljoner kronor föregående år. Siffran är rekord för kommunen, och en av anledningarna till kommunens positiva besked är att flera investeringar är senarelagda. Däribland köpet av idrottshallen vid Mölnlycke Fabriker som dragit ut på tiden.

ANNONS

Därefter var det dags för presentation av revisorernas berättelse för 2022. Peter Arvidsson (SD) var den ende som kommenterade presentationen. Han framförde beröm, men betonade även vikten av att kommunens koll på bisysslor även behöver innefatta de förtroendevalda kommunfullmäktigeledamöterna, och inte enbart kommunanställda.

– Jag tror det hade varit lämpligt med ett ordentligt register även för de förtroendevaldas bisysslor, sade han från talarstolen.

Kvällens hetaste potatis var dock det hållbarhetsstrategiska programmet. Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) vill se att kommunen tar täten mot målen som finns definierade i Agenda 2030. Det är globala hållbarhetsmål, men där lösningar ofta är lokala.

Programmet antogs, men med viss reservation från Miljöpartiets håll.

– Jag är säker på att om vi i Miljöpartiet själva hade skapat programmet, så hade det varit optimalt. Den dag det händer så lovar jag att jag kommer hjula här framför presidiet, säger Marie Strid. Därmed bröt kommunfullmäktige ut i skratt för första gången under kvällen.

Miljöpartist vill se svenska elflygbolaget Heart Aerospace i Landvetter

Partikollegan Gunnar Ekeroth vill att kommunen satsar mer på att inkludera näringslivet i hållbarhetsprogrammet. Detta genom att, förslagsvis, inkorporera det näringslivsstrategiska programmet i hållbarhetsprogrammet. I sitt framförande nämnde han att han vill se det svenska elflygföretaget Heart Aerospace utgå från Landvetter.

– De har ju satsat på Säve men kommit fram till att det är för undermåligt för att fortsätta där. Och då kan ju Landvetter vara ett attraktivt alternativ. Det är förvisso en statlig flygplats, men det vore bra om de kan lockas hit för att det är just Härryda kommun, och inte bara för att Landvetter finns här, säger han till Härryda-Posten.

ANNONS

Heart Aerospace är ett bolag från Göteborg som utvecklar det 30-sitsiga elflygplanet ES-30 som planeras vara i luften om några år med sikte på inrikesrutter. Bolaget planerade för en fabrik i Säve, men har skrotat de planerna.

– Jag vet inte vilka diskussioner som förts vid näringslivsenheten, men jag gissar att det finns flera parter som vill ha Heart Aerospace på Landvetter. Och jag kan tänka mig att de själva vill vara kvar i närområdet.

LÄS MER:Nya gröna vindar blåser över svenskt flyg

LÄS MER:Allt fler avgångar från Landvetter till Bulgarien

LÄS MER:Så bokar du den billigaste solsemestern från Landvetter

ANNONS