Nytt förslag om sänkt ölskatt – producenter skeptiska

En nytt förslag om sänkt skatt för mikrobryggerier har lämnats in till riksdagen, som bland annat Anders Ådahl (C), västsvensk riksdagspolitiker står bakom. Men ölproducenter i Härryda är skeptiska.
– Tyvärr brukar det inte bli så mycket med sådant där, säger Henrik Jonsson, vd för Rådanäs bryggeri.

ANNONS

I en motion har Anders Ådahl (C) och Christofer Bergenblock (C), som båda är riksdagsledamöter från Västsverige, lyft frågan kring att skattesänkningar för små ölproducenter.

I förslaget skriver de att ”risken finns att många små producenter snabbt slås ut när tiderna blir sämre [... ] Eftersom förutsättningarna ser så olika ut för små och stora producenter har EU ett regelverk som tillåter lägre skatt för små öltillverkare”.

Därför tycker riksdagsledamöterna att en utredning borde genomföras för att ta fram förslag på hur Sverige kan differentiera skatten på alkohol utifrån storleken på producenten.

– Vi vill ha ett levande Sverige. Många av de små byggerierna finns på mindre orter och en bit utanför centralorter och så där. Även i vår del där vi bor är det ju så också. Så då tänkte vi att det var dags att motionera om det här, att vi tycker att det är rimligt att vi har särskilda villkor, precis som det är egentligen i nästan hela EU. Det skulle göra stor skillnad för det enskilda bryggeriet, men en liten skillnad i skatteintäkter för staten, säger Anders Ådahl.

ANNONS

Ni har inte tagit med siffror på hur stor skattesänkning ni tänker er att det skulle kunna röra sig om?

– Det kan man göra, men man också välja att utreda vad som blir bäst.

Ölproducenterna: ”Debatten har hållit på länge”

Henrik Jonsson är vd för Rådanäs bryggeri i Mölnlycke. Han är skeptisk till att det kommer hända något med förslaget om skattesänkningar för mikrobryggerier.

– Tyvärr så brukar det inte bli så mycket med sådant där. Det är väl en pågående process att det tar tid, men just nu går verkligen bryggerierna på knäna, har vi märkt.

Hur har ni märkt av det?

– Vi hör om nerläggningar och konkurser varje vecka genom att vi har runt 500, 600 bryggerier som kunder rörande distribution, utrustning och så vidare. På fyra, fem år har det har ju gått ner med ungefär 50 procent i lokal småskalig försäljning, folk håller i pengarna mer.

Hade några bryggerier kunnat räddas av skattesänkningar, tänker du?

– Ja, alltså det räddar väl litegrann i alla fall. En skattesänkning ger ju lite extra, men det är ju inte någon stor grej egentligen. Det kanske ger en halvtidstjänst beroende på hur stor ens försäljning är. Vi hade nog behövt vara färre bryggerier, kanske 200, inte runt 600 som vi är idag. Då blir det färre bryggerier som delar på samma försörjning.

ANNONS

På det lilla Landvetterbryggeriet Wet Whistle Brewery är Pontus Henningsson Vd. Han är positiv till förslaget, men har inte heller stora förhoppningar att frågan blir verklighet i närtid.

– Den här debatten har hållit på länge och har gått parallellt med diskussioner runt gårdsförsäljning. Kring gårdsförsäljningen skulle jag säga att det varit två läger, vissa tänker att det kan döda försäljningen via bolaget, där man har en stabil kund. Men när det gäller den här skatten då, att det skulle vara en differentiering, där är det inget snack om saken, det är ju den absolut största grejen tror jag för alla.

Han fortsätter:

– Speciellt för oss, som är så små, är det på tok för mycket som försvinner till skatt. Säljer jag ett normalt fat öl för exempelvis tvåtusen kronor, försvinner tre-, fyrahundra kronor direkt bort i skatt.

Pontus Henningsson arbetar just nu deltid med bryggeriet, så är det även för övriga delägare.

– För att få det att bära sig så att man kan anställa någon, eller själv ta ut lön är det en bit kvar. Jag arbetade heltid utan lön i tre år och det gick inte att fortsätta så.

Hade det gått att få verksamheten att rulla på bättre med exempelvis skattesänkningar?

ANNONS

– Klart att det hjälper till, sedan beror det på hur stora volymer man säljer, det är en volymbusiness. Men det skulle få en jättepåverkan, varje hundralapp är viktig. Säg att vi idag är på en nivå att vi överlever, vi tjänar inga pengar, då skulle det potentiellt sätt kunna ge oss den marginal vi behöver för att börja bygga kapital, och utöka på sikt.

Dugges bryggeri: ”Hellre sänka arbetsgivaravgiften”

Mikael Dugge Engström är styrelseordförande, och huvudägare för Dugges bryggeri i Landvetter. Han tror inte att de skulle gynnas av skattesänkningar för mikrobryggerier.

– Ja, det beror på hur man utformar det. Vi producerar kanske 800 000 liter per år, gränsen brukar ofta gå vid 500 000 liter. Jag personligen, för min del, tycker det är lite märkligt att just småbryggerier ska gynnas. Det är väl bättre att sänka arbetsgivaravgiften för småföretag då.

Du tror att det skulle vara en bättre?

– Jag tror att det skulle vara betydligt smartare. Och det är ju inte bara riktat till alkoholproducenter utan till alla småföretag, avslutar Dugge Engström.

LÄS MER:Förslag: Sänk ölskatten för mikrobryggerier

LÄS MER:Elsies kök och skafferi har rullat ut röda mattan i Mölnlycke

LÄS MER:Arbetsplatsolycka på Landvetter flygplats

ANNONS