Öppningen: Lantmäteriet kan avgöra vem som har ansvar för trappan

Vem har ansvaret för trappan längs med Konvaljstigen i Mölnlycke? Vägföreningen, säger Härryda kommun. Icke, säger vägföreningen som menar att det är kommunens ansvar.
– Det är en komplex situation, säger Henrik Yngve på Härryda kommun.

ANNONS
|

Ingen vill ta ansvar för den allt mer nedgångna trappan som knyter ihop Astervägen och Törnrosvägen i Mölnlycke. Mölnlyckebor som använder sig av Konvaljstigen, som trappan heter, har i Härryda-Posten uttryckt frustration över att ansvarsfrågan under lång tid bollats mellan Mölnlycke vägförening och Härryda kommun.

Kommunen menar att det är vägföreningens ansvar, medan vägföreningen anser att det är kommunens sak. Båda parterna upprepar samma hållning till Härryda-Posten när tidningen kontaktar dem.

– Det är en förrättning som föreningen och kommunen tolkar på olika sätt och som leder till att det finns en upplevelse att det är oklart vem som har ansvaret för stigen. Kommunen har en uppfattning och vägföreningen har en annan, säger Henrik Yngve som är processledare på trafikverksamheten inom Härryda kommun och den som har hanterat frågan om Konvaljstigen från kommunens sida.

ANNONS

Från vägföreningens sida menar Anders Huvstig, ordförande för Mölnlycke vägförening, att kommuner fick ta ansvar för detaljplaner i tätort när byggnadsplanerna förändrades i slutet av 1980-talet och att det därmed är Härryda kommuns ansvar.

– I anläggningsbeslutet står det att gångvägar och cykelvägar inte tillhör föreningens ansvar. Och då är skötselansvaret kommunens. Det står klart och tydligt, säger Anders Huvstig som i sin yrkeskarriär jobbade på Vägverket.

Henrik Yngve vid Härryda kommun säger att det är en komplex situation men menar samtidigt att kommunen har gjort rätt tolkning.

– Det är så vi läser den förrättningen som ligger till grund för väghållarskapet. Vår bedömning utifrån de handlingar som finns är att det finns anledning att se att det här är vägföreningens väghållarskap.

Vad säger du till dem som bara vill ha den här frågan löst, vad är ditt budskap till de som använder Konvaljstigen och som bara vill att den ska vara säker?

– Det är olyckligt att man hamnar i den här formen av diskussion där det upplevs som olika oklarheter. Från kommunens sida har vi uttryckt vår uppfattning ganska länge, men vi har också en pågående diskussion inom kommunen hur vi ska ta oss an det här. För vi måste bestämma oss för hur vi ska göra, för det är självklart jätteolyckligt att det är medborgare som drabbas av det här, säger Henrik Yngve.

ANNONS

Vägföreningen oroliga för att bli skadeståndsskyldiga vid olyckor

För vägföreningen finns det ytterligare aspekter som gör att ansvar för Konvaljstigen inte skulle vara aktuellt. Enligt föreningsordförande Anders Huvstig får en vägförening inte ta på sig eller utöka sin verksamhet utan en ändring av anläggningsbeslutet.

– Om föreningens styrelse skulle ta och säga att nu sköter vi saker och ting som inte ingår i vårt ansvar utan att det finns ett anläggningsbeslut, då kan styrelsen bli ansvarig för att betala för det.

Huvstig menar att det även är en försäkringsfråga om någon skulle skada sig vid trappan.

– Det kan ju bli jättestora skadestånd om det är dåligt väglag. Vårt försäkringsbolag säger att vår försäkring inte gäller om vi har tagit på oss saker som ligger utanför vårt ansvar.

Är det ett problem för vägföreningen att ingenting händer i frågan?

– Det är inte vår sak. Det finns en massa andra frågor som inte heller är vår sak. Folk halkar ner överallt och slår sig. Vi är inte en kommun, vi har inget myndighetsansvar.

Lantmäteriet kan komma att avgöra frågan

Henrik Yngve på Härryda kommun säger att frågan ännu inte kommit till vägs ände och öppnar under intervjuns gång för att det finns en möjlig väg framåt.

– Det är att gå till Lantmäteriet och be om ett förtydligande om vad den här förrättningen avser. Men det är förknippat med kostnader, och det är något man får fundera på hur det ska hanteras. Det är svårt när en vägförening och kommunen har så olika uppfattningar om vad det är som gäller. Men det är en väg framåt.

ANNONS

Har kommunen övervägt vite eller någon form av tvingande åtgärd mot vägföreningen om ni inte kommer överens?

– Vite är inte något vi har tänkt på.

LÄS MER:Trappan i Mölnlycke som ingen vill kännas vid – förfaller mer och mer för varje dag

LÄS MER:Härrydabor håller fast vid fettisdagen – säger ja till semlor

LÄS MER:Publikrekord väntas när Pixbo spelar final i svenska cupen

ANNONS