Patricias barn blev svårt sjuk i RS – vill varna andra

Tvååriga Viola från Landvetter blev inlagd på sjukhus efter att ha insjuknat i RS-virus och kämpade för sitt liv.
– Även lite äldre barn kan drabbas hårt. Håll era barn hemma om de är sjuka, säger Patricia Hjerpe, Violas mamma.

ANNONS
|

Under vintern har det varit hög spridning av RS-virus, ett virus som kan orsaka infektioner i luftvägarna. De flesta barn klarar sig med en lindrig infektion, men det finns undantag.

– Min första tanke var väl att det bara är bebisar som får RS, och att det är de som kan dö, så jag trodde inte det skulle bli så här illa, säger Patricia Hjerpe.

Det var i slutet av november och i början av december som hennes tvååriga dotter Viola fick en period som varvades av friska och sjuka dagar. Och därefter blev Viola sämre.

– Hon var orkeslös, och andades jättesnabbt. Hon ville bara ligga i soffan, berättar mamma Patrica Hjerpe.

ANNONS

Det var en söndag som Patricia Hjerpe och hennes sambo Tobias Jansson, Violas pappa, lade märke till att dottern, som också har svårbehandlad astma, hade tydliga indragningar vid nyckelben och revbenen när hon andades. Det är ett av tecknen på att andningen fungerar dåligt.

– Det lät på ett speciellt sätt, det var inte det här astmapipet, utan rossligt och trögt. Vi fick inte ner hennes temperatur heller.

Paret bestämde sig snabbt för att åka in till sjukhuset i Göteborg.

– Vi åkte in direkt. Hon hade 40 i temp när hon kom in, men syresättningen var bra just då, så läkaren ville skicka hem oss.

Provet visade på RS-virus

Efter att sjukvården testat Viola och konstaterat att hon hade en RS-infektion fick familjen stanna ett dygn. Eftersom Viola var ett lite äldre barn upplevde Patricia Hjerpe att sjukhuspersonalen tog situationen med ro, men själv kände hon en oro inombords.

– Jag ville inte åka hem.

Dagen efter försämrades Violas tillstånd och hon blev kvar på sjukhuset. Mamma Patricia stannade tillsammans med sin dotter. Pappa Tobias fick vara hemma med syskonen, som också var sjuka.

– Det blev värre och värre. Viola hade max på syrgas och flöde och hade en syresättning under åttio, berättar Patricia och pausar plötsligt.

ANNONS

– Jag fick flashback, det var därför jag blev tyst, förklarar hon.

– Jag såg hur hon kämpade och hur maskinerna höll henne vid liv. Jag hörde hur maskinerna blåste och såg hur bröstkorgen åkte upp i takt med syrgasen.

”Jag blev jätterädd, läpparna blev alldeles blå”

På torsdag natt, runt 1-tiden, pep apparaterna plötsligt intensivt vid Violas säng. In i rummet där Patricia och Viola låg rusade jourläkare, narkosläkare och andra.

– Då var jag jätterädd. Hon bara försvann, läpparna blev alldeles blå och hon var alldeles vit. Och jag tänkte att nu dör hon.

Patricia Hjerpe frågade läkaren, som följt Viola hela veckan: ”Kommer hon att dö nu?”

– Han kollade på mig och sa, ”vi ska göra allt vi kan för att hon inte ska göra det”.

– Jag bara skrek och gick ut i korridoren. Jag klarade inte av att se henne. Hon nös och hostade så att det kom blod. Jag trodde att lungorna hade kollapsat. Att hon inte orkade mer. För det var det de sa, ”att en sån här liten kommer inte orka så mycket”.

– Det var flera gånger jag låste in mig på toaletten och bad till gud att hon skulle klara detta. Det var jättehemskt.

ANNONS

På barnintensiven förbereddes Viola för respirator. Men då kom svaren på att hon hade lunginflammation i ena lungan. Då avvaktade man och gav henne mediciner istället.

– Efter ett dygn så vände det, så blev det bra.

Viola visade sig ha RS-virus, men också Rhinovirus, som oftast ger vanliga förkylningar och lunginflammation i ena lungan.

– Sjukvården har fortfarande svårt att förstå varför just hon blev så sjuk, de ska försöka utreda detta. Vi ska få uppföljning med en lungkonsult. Men annars kändes det som man blev utkastad i det stora blå. Hon var jättesjuk och kämpade och nästa sekund så skulle man hem. Även om man ville hem förstås, berättar Patricia Hjerpe, som understryker att personalen på sjukhuset gjorde ”ett fantastiskt jobb”.

Patricia Hjerpe jobbar själv på skola och tänker att det är väldigt viktigt att föräldrar tänker på att inte lämna barn som är sjuka på förskolan.

– Jag tror att väldigt få tänker på att en liten förkylning på ett barn kan bli mycket värre på ett annat. Jag som själv har varit på sjukhus och sett mitt barn kämpa på barnintensiven, jag kommer att ta minsta lilla vabb nu.

Kommunen: ”Det gynnar alla att vi jobbar förebyggande”

Hasby Lyrhem, verksamhetschef för förskola och pedagogisk omsorg i Härryda kommun, är medveten om att det fortfarande är hög aktivitet på RS-virus i samhället.

ANNONS

– Vi försöker vara så förebyggande vi kan när det går något, vi försöker exempelvis hålla oss utomhus mycket. Men vi för ingen statistik på något sätt, utan det är mer om vårdnadshavarna berättar. Oftast är det när barnet kommer tillbaka till förskolan.

Hade det varit bra om fler föräldrar förvarnar om vad deras sjuka barn fått?

– Ja, då hade man haft möjlighet att gå ut med det. Det upplever jag att övriga vårdnadshavare uppskattar. Det gynnar alla att vi jobbar förebyggande, säger Hasby Lyrhem.

På grund av den höga smittspridningen rekommenderade Smittskydd Västra Götaland, i mitten av december, att syskon till spädbarn skulle hållas hemma från förskolan, om möjligt.

– Man kan väl säga så här: RS-virus kan drabba alla åldrar ung som gammal, men det är oftast de under 6 månader som kan blir svårt sjuka. Men det är inte så att det inte kan drabba lite större barn, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

– När det är mycket smitta i samhället kan det vara en del som kan bli svårt sjuka.

Det förs ingen statistik på antalet RS-smittade, men sjukvården har upplevt ett högt tryck bland de som på olika sätt söker vård.

ANNONS

– Men jag har uppfattat det som att det är ett lägre tryck nu, än bara för någon vecka sedan, säger Wahlberg.

Kan det ha nått sin topp?

– Det hoppas vi att det har gjort, men man kan aldrig vara helt säker.

”Vill bara att folk ska vara mer försiktiga”

Efter att ha fått förhållningsregler om att både Viola och syskonen skulle vara hemma, har Viola hunnit vara några dagar på förskola nu. Och övriga barn likaså.

– De är jätteglada över att vara tillbaka.

Hur orolig känner du dig nu?

– Jag är rädd för att vi ska bli sjuka igen och rädd när hon sover, för att hon ska sluta andas. Vi bearbetar trauman. Hon är immun mot den RS hon hade, men det finns flera RS-varianter, det är olika sorters. De andra kan hon fortfarande få.

– Jag vill bara att folk ska vara mer försiktiga och tänka på att det fortfarande är utbrott. Så att ingen annan hamnar där vi hamnade, säger Patricia Hjerpe.

RS-virus hos barn brukar börja med följande besvär:

• Barnet är snuvig och täppt i näsan, får feber, svårt att amma, äta eller dricka.

• En del barn kan bli mer sjuka och få svårt att andas. Det är vanligast bland barn under tre månader.

• Om du tror att barnet har RS-virus, och något av följande stämmer, ska du kontakta vården direkt:

• Barnet är under 3 månader och har feber.

• Barnet har svårt att andas.

• Barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Källa: 1177

LÄS MER:Dyrast att hyra bostad i Härryda kommun jämfört med resten av Västra Götaland

LÄS MER:Vabbandet i Härryda ökar

LÄS MER:Härryda kommun var för långsam – bör böta enligt IVO

ANNONS