Planer på ny idrottshall i Mölnlycke hotad – S och SD säger nej

Kommunstyrelsen röstade igår om en ny idrottshall vid Mölnlycke Fabriker. Den avgående majoriteten säger ja men förslaget möter på motstånd från oppositionen.

ANNONS
|

Den avgående majoriteten med Moderaterna i spetsen har haft som mål att förvärva en ny idrottshall i anslutning till Wallenstam Arena, vid Mölnlycke Fabriker. Under gårdagskvällen röstade kommunstyrelsen (KS) om de skulle gå vidare med planerna. Den avgående majoritets förslag fick majoriteten av rösterna, men förslaget riskerar ändock att stoppas i ett senare skede av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet när förslaget ska tas upp i kommunfullmäktige (KF). Per Vorberg säger att köpet av den nya hallen nu riskerar att gå om intet.

– Det vore jättetråkigt för hela föreningslivet i Mölnlycke att inte få den kapaciteten som man skulle behöva.

ANNONS

Vad är konsekvensen om köpet inte går igenom i kommunfullmäktige?

– Det blir konsekvenser för föreningslivet i Mölnlycke. Mölnlycke har vuxit väldigt mycket de senaste åren. Det har byggts mest och det har flyttat in flest människor till Mölnlycke. Vi har inte haft ett nettotillskott av träningshallar i Mölnlycke på jätte-jättelänge.

Patrik Linde (S): ”Prislappen är väldigt hög”

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot Vorbergs förslag och krävde istället en ny utredning, det säger socialdemokraten Patrik Linde.

– Vi vill ha en tydlig utredning som visar var är största behovet av halltider. Det har inte majoriteten velat ta fram, de hänvisar till en gammal undersökning från 2020. Sen dess har Wallenstam Arena tillkommit och gymnastikhallen. Så det är svårt att veta om de siffrorna fortfarande gäller.

Vad menar ni bör göras istället?

– Vi vill satsa på att utveckla andra delar av föreningslivet. Det finns ett upprustningsbehov av idrottshallar på andra platser än i Mölnlycke, exempelvis hallen i Rävlanda.

Så ni vill inte ha en till hall i Mölnlycke?

– Det säger vi inte nej till, skulle den utredning vi vill ha visa att behovet finns i Mölnlycke, ja, men absolut då är det en annan spelplan. Sen tycker jag man ska belysa prislappen på hallen som är väldigt hög. 46 miljoner kronor jämfört med att det brukar kosta 25 miljoner. Är det ett klokt sätt att ta hand om kommuninvånarnas pengar?

ANNONS

Arvidsson (SD): ”Är inte emot en ny hall”

Sverigedemokraterna är också kritiska till förslaget om en ny hall vid Mölnlycke Fabriker, men att en ny hall behövs håller Sverigedemokraternas gruppledare Peter Arvidsson med om.

– Jag är inte emot att vi bygger en ny hall men det är frågan om var i Härryda. Jag är själv tränare och vi får köra träning utomhus för att vi inte får halltider.

Så vad är det för fel på det här förslaget?

– Det känns specialskrivet för att kommunen ska köpa ytterligare av bolaget Wallenstam, den här placeringen ligger ju som en avkrok.

Vill ni utreda om en ny hall ska placeras i enbart Mölnlycke eller i Härryda i stort?

– Både och. I Mölnlycke kan jag säga med stor säkerhet att det finns bättre placeringar än vid Mölnlycke Fabriker. Det borde placeras nära för pendling och med parkeringsmöjligheter i åtanke.

Nu väntas ärendet tas upp i kommunfullmäktige och enligt Arvidsson, Linde och Vorberg lutar allt emot att planerna läggs på hyllan och en ny utredning kommer göras.

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 47: Skönsång och jul i kvadrat

LÄS MER:Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke startar ny musiklinje

LÄS MER:Företaget flyttade från Mölnlycke till Landvetter – idag invigdes nya lokalerna

ANNONS