PRO:s ordförande i Landvetter: ”Systemet är skevt”

Många pensionärer kan se fram emot en höjning av pensionen efter nyår. De som har det tuffast, garantipensionärerna, får en ökning med 8,7 procent. Välkommet, enligt Ingrid Duwe, ordförande för PRO Landvetter som även menar att den goda viljan kan slå fel.

ANNONS
LocationLandvetter|

Åtta av tio pensionärer får efter nyår en höjd pension med mellan 500 kronor och 1090 kronor per månad efter skatt, det skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande. Hur stor höjningen blir skiljer sig mellan olika grupper inom pensionärskollektivet.

Garantipensionen som är till för de som haft lite eller ingen inkomst under livet höjs med 8,7 procent. Summan baseras på prisbasbeloppet som i sin tur påverkas av det höjda prisläget. Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 3,0 procent.

Ingrid Duwe, 82, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, i Landvetter välkomnar en höjning av garantipensionen men säger också att alla inte är nöjda med höjningen.

ANNONS

– Nackdelen är att det så kallade respektavståndet, det avstånd som garantipensionen har till de som har lägst pension men som jobbat hela sitt liv, det avståndet blir mindre. De som jobbat hela livet känner sig åsidosatta.

Hela pensionssystemet måste ses över, enligt Ingrid Duwe, som menar att pensionen inte är tillräcklig ens för den som jobbat.

– Pensionssystemet är skevt, man får inte tillräckligt för sina månadsutgifter, det är kärvt för otroligt många pensionärer, särskilt många kvinnor som haft låglöneyrken får inte pensionen att räcka till.

”Det slår fel trots att man vill så väl”

Meningarna går isär, bland de medlemmar Ingrid Duwe pratat med, gällande garantipensionens höjning. Vissa som inte innefattas av garantipensionen men fortfarande har det snålt, tycker de också borde få mer i plånboken.

– Jag känner personer som fått sju-åttahundra kronor, de tycker det är himmelriket. Samtidigt så finns det ju gråzoner. Vissa får 25 kronor mer och så får de höjd skatt och så fick man mindre ut. Det slår fel emellan åt trots att man vill så väl.

Skulle du säga att det är många i Härryda som har det tufft?

– Ja, det är det, men hur många vet jag inte men det finns de som har det tufft.

ANNONS

Ingrid Duwe beskriver att hon själv måste leva snålt för att det precis ska räcka varje månad.

– När jag betalat mina räkningar så har jag fem-sexhundra kronor över per månad.

Hur är det?

– Det känns inget vidare måste jag säga. Men många av oss i den här åldern har levt med det här nästan hela livet. Man får mätta mun efter massäcken, säger Ingrid Duwe.

Hur långt räcker din pension? Hör gärna av dig till oss på tidningen för att berätta om din situation: redaktionen@harrydaposten.se

LÄS MER:Nya avtalet mellan Härryda och Attendo: Då blir det dyrare än tidigare

LÄS MER:Dennis Franco gick på djupet med svensk gangsterrap

LÄS MER:Socialtjänsten i Härryda har brist på personal och utreder inte inom lagstadgad tid

ANNONS