”Rejält svajigt” för byggaktörer även i Härryda enligt ordförande Grim Pedersen (M)

Det är många bostäder som byggs och än fler finns planerade i Härryda kommun. Men enligt Grim Pedersen (M), avgående ordförande i miljö- och bygglovsnämnden, mörknar det vid horisonten.
– Bland alla de här stora aktörerna är det rejält svajigt nu, säger han.

ANNONS

I en kartläggning kunde Härryda-Posten under den gångna helgen presentera de 10 000-tal bostäder som byggs eller har en planerad byggstart innan 2031, enligt Härryda kommuns bostadsförsörjningsprogram från ifjol.

Men enligt Grim Pedersen (M), som suttit på på posten som ordförande i miljö- och bygglovsnämnden den senaste mandatperioden, och nu axlar rollen som förste vice ordförande, kan inflation, räntehöjningar och lågkonjunktur sätta enorma käppar i grävmaskinernas och schaktarnas hjul.

– Nu är det ingenting som är säkert. Jag pratade nyligen med några tjänstemän och bland alla de här stora aktörerna är det rejält svajigt nu. Det är ju ingen som vågar satsa på att driva projekt, säger han.

ANNONS

Något som står i kontrast till vad Louise Skålberg, sektorschef för samhällsbyggnad, sa till Härryda-Posten förra veckan.

– Vi har väldigt många stabila, stora aktörer här. Och det är en garant för en kontinuitet, även när det svajar på marknaden, sa hon, men menade att det finns större risk att mindre aktörer får problem.

Grim Pedersen fortsätter:

– Jag ser ju hus som är till salu här i Hindås där jag bor. Och de har ju legat ute hur länge som helst, det händer väldigt lite på den fronten.

Pedersen: ”en oberäknelig marknad”

Även om Grim Pedersen säger att han inte vet hur exploatörerna tänker eller hur de resonerar, menar han att tidsplanen för olika byggprojekt i kommunen inte går att lita på.

– Det är ju en oberäknelig marknad och ingen vet hur länge. Att då stå med tomma lägenheter blir ju inte riktigt som man önskar sig.

Finns det risk att det inte blir något alls av majoriteten av de lite större planerade projekten?

– Den insikten har inte jag. Jag har inte den kontakten med byggherrarna heller, så det vore nog dumt uttala sig. Men en risk är det säkert. Det är nog inte omöjligt, säger han.

ANNONS

Något som i så fall skulle kunna innebära trubbel för kommunens uttalade mål om en kraftig inflyttning de kommande åren. Till 2030 har man prognostiserat en befolkningsökning med över 4000 invånare.

– Det är ju tufft naturligtvis. Nu vet jag inte om det har tagits höjd för några skolor på det viset. Där är man på lite högre nivå med lite mer von Oben-blick än vad jag har, säger han.

I sina roller i miljö- och bygglovsnämnden förklarar han att han till stor del har haft hand om förhandsbesked för enskilda villor.

– Där är det många som bygger på spekulation kan man väl säga, att man bygger för att sälja, och där kan man nog ana att många drar i bromsen lite också, säger han.

LÄS MER:Här är månadens konkurser i Härryda

LÄS MER:Ingen isgata i världen kunde stoppa farsan

LÄS MER:Gretas gamlingar står upp för klimatet: ”Våra barnbarn är stolta över oss”

ANNONS