Så funkar det och så mycket kan Härrydaborna få tillbaka i elstöd

Regeringens utlovade elstöd ska rullas ut i slutet av februari. Härryda energis marknadschef Anna Carlstedt reder ut hur elstödet funkar, vad elkunderna behöver göra och hur mycket Härrydaborna kan få.

ANNONS
LocationHindås, Mölnlycke, Rävlanda, Landvetter|

Regeringen utlovade redan under valrörelsen krafttag för att möta de rusande elpriserna. Först utlovades ett högkostnadsskydd som skulle träda i kraft den första november men löftet förvandlades till ett elstöd. Efter att löftet knådats genom den byråkratiska myndighetsapparaten verkar nu ett reellt elstöd vara på gång – om än något försenat.

Men hur funkar det? Vem har rätt att få det? Och hur mycket kan Härrydaborna få? Marknadschefen på Härryda Energi Anna Carlstedt rätar ut några vanliga frågetecken kring stödet för Härryda-Postens läsare.

– Det elstöd som börjar betalas ut 20 februari är ett elstöd som ges till privatpersoner i elområde tre och fyra. Det var det ’det första’ elstödet som regeringen beslutade om. Totalt finns det tre olika stöd till elanvändare på gång. Två av dessa vänder sig till privatpersoner, berättar Anna Carlstedt.

ANNONS

Vem har rätt till elstöd?

– Du får just detta elstöd om du, som privatperson, hade ett avtal med ett elnätsföretag för en elanläggning den 17 november 2022. Lite krångliga ord kanske men enkelt förklarat så har man oftast ett elnätsavtal om man bor i lägenhet, radhus eller villa där elen inte ingår i hyran. I Härryda kommun har dom flesta Härryda Energi som elnätsföretag.

Måste man anmäla sig på något vis för att vara berättigad stödet?

– Nja, man behöver inte göra någonting för att ansöka om stödet. Men däremot för att få pengarna så snabbt som möjligt behöver man anmäla sitt konto till kontoregistret. Detta gör man på Swedbank.se. Anmäler man innan 13 februari, nu på måndag, får man tidigast möjliga utbetalning.

Så mycket kan Härrydaborna få

Hur mycket man får beror på ens elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021–30 september 2022 och om elanläggningen hör till elområde tre eller fyra. Har man inte koll på sin elförbrukning kan man se det på sin elnätsleverantörs hemsida.

Vilket elområde tillhör Härryda och vad innebär det för hur mycket elstöd man får?

– Härryda kommun tillhör till elområde tre vilket innebär att stödet är 50 öre/kWh, säger Anna Carlstedt.

ANNONS

Hur mycket får man tillbaka för en villa med en genomsnittlig elförbrukning?

– Man brukar prata om att en genomsnittlig villa förbrukar mellan 15-20 000 kWh per år vilket då skulle motsvara att man får cirka 7 500 kronor upp till 10 000 kronor i elstöd.

När kommer pengarna?

– Första utbetalningen ska börja den 20 februari och bör nå kunderna runt den 23 enligt Försäkringskassan.

Carlstedt: ”Kunderna har varit riktigt duktiga”

December var en tuff månad för många elkunder, enligt Anna Carlstedt. Många kunder hörde av sig med frågor och sökte hjälp för höga elfakturor. Samtidigt så har Härryda Energi noterat att kunderna blivit betydligt bättre på att sänka elkonsumtionen.

– Många kunder har varit riktigt duktiga på att energispara under hela hösten och vintern. Ju mindre el vi använder, desto mer sjunker ju också elpriset. Så det har varit väldigt fint att se! Enligt Svenska kraftnät sjönk elanvändningen med 14 procent i hela landet mellan september – november ifjol berättar Anna Carlstedt, marknadschef på Härryda Energi.

LÄS MER:Här är byggförslagen för P-hustomten i Mölnlycke

LÄS MER:Tusentals står i kö för operation på Mölndals sjukhus – når inte upp till vårdgarantin

LÄS MER:Man från Landvetter döms för narkotikabrott

ANNONS