Så räddar du din trädgård under torkan och bevattningsförbud – med diskvatten

Det råder bevattningsförbud i Härryda kommun. Blommor riskerar att vissna, gräsmattor kommer bli bruna och tomaterna blir inte lika många. Härryda-Posten har pratat med Mölnlycke Garden Centers vd.
– Det går att vattna med diskvatten, säger Mårten Johansson.

ANNONS

Det råder bevattningsförbud i Härryda kommun sedan i onsdags. Det kommunala dricksvattnet får endast användas till de basala behoven – hygien, matlagning och dryck. Bevattningsförbudet innebär också att pooler inte får fyllas och gräsmattor och trädgårdar inte får vattnas. Det är även förbjudet att använda vattenspridare och vattenslang.

De Härrydabor som har en trädgård att stoltsera med får nog räkna med en och annan vissen blomma i sommar.

– Tyvärr är det så att man behöver prioritera nu och gräsmattan får man ge upp direkt. Den kommer bli brun, men den repar sig till hösten. Om det fortsätter såhär så kommer det bli som 2018 när gräsmattan var död hos alla. Men också träd och buskar drabbades illa, säger trädgårdsmästaren och Mölnlycke Garden Centers vd Mårten Johansson.

ANNONS

Nivåerna i Härrydas vattentäkter är för närvarande lika låga som de var under sommaren 2018 vid samma tidpunkt och för den som sköter om en trädgård gäller det att tänka finurligt och sparsamt.

– Om man får regn så är det viktigt att samla upp det. Regnvattentunnor av alla slag är värdefulla och med den utvecklingen som sker nu, gissar jag med tiden att automatisk regnupptagning kommer bli väldigt populärt. Redan idag finns det smidiga lösningar som man permanent installerar på stupröret, säger han.

”Det går att vattna med diskvatten”

Har du några hushållsknep?

– Det finns jättebra sätt. Det går att vattna med diskvatten. Det är ofarligt men man kanske inte ska vattna på samma ställe varje gång. Det går även att använda kokvatten och använda det vatten du kokat potatis och pasta i när det svalnat, säger Mårten Johansson och tillägger:

– Det är tillåtet att vattna med vattenkanna. Men det går inte att vattna en hel trädgård så. Det viktigaste är att prioritera och optimera vattningen genom att vattna tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Han förklarar att det främsta fokusområdet bör vara nyplanterade växter, krukväxter och grönsakslandet.

– Ju mer nyplanterad plantan är det är desto mindre reserver och rotsystem har den. Grönsakslandet är ju krävande för att det ska kunna producera. Det är ofta gödslat mycket och det kräver mer vatten.

ANNONS

Behöver man oroa sig för att sensommaren och hösten inte kommer bära frukt?

– Ja. Det blir så tyvärr. Blåbär och hallon exempelvis ger ofta en hygglig skörd men det kommer bli mindre och tråkigare. Men om vi ska hitta något positivt så kan bären dock bli mer koncentrerade i smaken.

Växter börjar fasas ut allt mer

Hur ska man tänka om man vill designa en trädgård som klarar av torka?

– Man pratar väldigt mycket om torktåliga växter, både när det gäller krukväxter och ett-åriga växter. Förr tyckte man att pelargoner var torktåliga men nu finns det även en hel del tjockbladiga växter. Vi ser även att skötselintensiva buskar och växter börjar fasas ut allt mer. I stället planteras det ut allt mer fläder och syren, som också är torktåligt.

Hur klarar ni av att hålla er verksamhet levande under ett bevattningsförbud?

– Vi har en djupborrad brunn där vattningen är anpassad till klockan 04:00 då det är som mest effektivt. Vi får stora skador redan efter ett eller två dygn om vi inte vattnar.

Mårten Johansson förklarar att ett bevattningsförbud är “förödande” för en verksamhet som den han driver. Ett bevattningsförbud innebär en stor minskning av kunder.

– Jag säger inte att det är fel att ha bevattningsförbud. Jag hoppas dock att vi inte får fler bevattningsförbud under juni månad när det nya vattenverket i Hindås är i gång.

ANNONS

Om man bryter mot bestämmelsen om bevattningsförbud kan Härryda vatten och avfall kräva en avgift enligt VA-taxan, men också stänga av vattentillförseln.

LÄS MER:Helt olika regler för föräldranärvaro på skolavslutningar i Härryda: ”Skolan är ingen enmanshow”

LÄS MER:Niorna lämnar spår efter sig på Ekdalaskolan

LÄS MER:Så tänker Härrydabor och besökare om bojkotten av Marabou

ANNONS