Så tycker Härrydaborna om de höga matpriserna: ”Jag har lagt ner tomater”

Inflationstakten ökar och priserna skenar. Bland annat de ökande livsmedelspriserna driver på inflationen. Härryda-Posten gav sig ut i centrala Mölnlycke för att fråga invånarna hur de påverkas av de dyrare matkassarna.

ANNONS
|

Trots lägre elpriser ökade inflationstakten under februari månad. Enligt Statistiska centralbyrån var de ökade livsmedelspriserna en av orsakerna.

– Livsmedelspriserna ökade med 2,8 procent den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick upp i februari, uppger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Under det senaste året ökade livsmedelspriserna med 22,1 procent och bland de ökade livsmedelspriserna var det några produktgrupper som stack ut: grönsaker, oljor och fetter, mjölk, ost och ägg:

– Priserna på purjolök och blomkål har stigit med nästan 80 procent det senaste året, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Förutom livsmedel, steg priserna även inom områden som rekreation och kultur, kläder, möbler, logi och transporttjänster. Även stigande räntekostnader för hushållens bolån bidrog till inflationstakten, uppger SCB.

ANNONS

Matpriser för höga

Mölnlyckeborna är överens – matpriserna är för höga. Även de som inte vill ställa upp med namn och bild i tidningen är eniga om att priserna är för dyra.

En kvinna som vill vara anonym säger att hon i sin familj har slutat med privata besparingar för att ha råd med det nya, dyrare livet.

– Om vi tänker att vi har sparat 5 000 i månaden till olika konton så har vi stoppat det. Det är det som vi behöver för att det ska gå runt plus lite till.

– Vi sparar inte till semester, till barnen, till pension, vi har liksom stoppat det. Men sen får vi ändå lägga ut extra, säger hon.

Vad avstår då Härrydaborna från? Ost, säger någon. Färsk fisk och lax, säger någon annan. Champagne och svart kaviar, skämtar en tredje.

Dessutom går de inte längre på restaurang eller köpa pizza eller färdigmat.

– Det som ska kosta, det är det som inte bidrar till en god hälsa, vad det gäller mat med mycket socker i. Sen tycker jag att vi måste inte handla exotiska frukter, vi måste inte ha tomater på bordet. Så att jag tycker att det här bidrar också till att den enskilda människan får tänka till själv vad som är smart att äta där vi bor, tycker en anonym person.

ANNONS

En annan person som inte vill visa sig med namn och bild säger till Härryda-Posten att de har börjat kolla på priserna i butiken för första gången.

Yngve Niva.
Yngve Niva. Bild: Sally Sjögren

En av Mölnlyckeborna som Härryda-Postens utsända stöter på är pensionären Yngve Niva, 78.

Hur har de höga matpriserna påverkat dig?

– Mycket mindre i plånboken, det är ju det första. Allting har ju blivit så dyrt. Det är el och bensin och mat och allting, så man märker att det börjar bli tunnare i plånboken.

Vilken matprodukt köper du mindre av eller mer sällan?

– Ja, det blir ju lax och vissa frukter. Tomater till exempel, det har jag lagt ner. Det köper jag inte längre. Man får gå över till något som är billigare.

Tycker du /politiken ska göra något åt de höga matpriserna, och i så fall vad?

– Ja, jag tycker dom kan slopa momsen på vissa varor, basvaror. Såna som man använder dagligen. Men det är ingen som lyssnar på det, dom bara sitter där och har sina feta inkomster, tycker Yngve Niva som lägger till:

– Deras inkomster är lite mer än en vanlig pensionärs. Det är ett par pensioner mer i månaden.

ANNONS
Jeanette Karlsson.
Jeanette Karlsson. Bild: Sally Sjögren

Jeanette Karlsson, 53, Mölnlycke, jobbar i Landvetter

Hur har de höga matpriserna påverkat dig?

– På tok för mycket.

Är det något speciellt du tänker på?

– Ja, ost till exempel. Och annat sånt där. Men jag vet också varför det har blivit så dyrt, det är tack vare att Putin gick in i Ukraina för drygt ett år sen.

Vilken matprodukt köper du mindre av eller mer sällan?

– Är det extrapris på ost och sånt så passar jag på att köpa. Men annars så försöker jag att ”nä, nu väntar jag med det”.

Tycker du politikerna/politiken ska göra något åt de höga matpriserna, och i så fall vad?

– Sänka! säger Jeanette och gör tummen ner.

Oksana Budonna.
Oksana Budonna. Bild: Sally Sjögren

Oksana Budonna, 35, Mölnlycke, halvtidsstuderande/arbetar

Hur har de höga matpriserna påverkat dig?

– Ja, jag tittar alltid på bra priser, det gör jag.

Vilken matprodukt köper du mindre av eller mer sällan?

– Jag kommer från Ukraina. Härryda kommun gör en liten kurs för alla ukrainare, dom hjälper oss med jobb två dagar och skola tre dagar. Det är en speciell kurs för ukrainska personer. Nu när vi börjar jobba kan vi köpa mer. Innan kan vi bara köpa för det som Migrationsverket har stöttat oss med. Idag tittar vi väldigt mycket på bra priser. Jag som mamma med ett barn på ett år och sex månader, då är det väldigt viktigt att köpa blöjor och välling. Annars så tittar vi runt. I Mölnlycke finns det många affärer med väldigt bra priser. Om man räknar pengar och vill spara lite så finns det generellt möjligheter för att göra det.

ANNONS

Tycker du politikerna/politiken ska göra något åt de höga matpriserna, och i så fall vad?

– Jag kan säga från min sida, då jag kommer från Ukraina, kan säga Sverige jag vet inte generellt som styr. Men som människa från Ukraina, då Sverige gjorde allt för att ukrainska känna sig trygg och hjälpa så mycket… om vi pratar om mat då finns många volontärer vilket kan hjälpa, och allt dom försöker göra allt som kan. Men vad jag kan säga som människa från Ukraina, från ett annat land, för mig känns att svenska människor har det mycket bra, och jag vet inte hur på svenska säga…?

Man vet att man har det bra, eller?

– Ja, det är väldigt viktigt för att människor att börja tänka på andra sätt. Jag förstår det finns mycket praktisk saker, och jag hörde att när de började kriget i Ukraina att alla priser blev väldigt mycket högre. Vi hoppas kriget slutar… Känner mig tacksam för Sverige.

Johan Johansson.
Johan Johansson. Bild: Sally Sjögren

Johan Johansson, 28, Mölnlycke, arbetar på Systembolaget

Hur har de höga matpriserna påverkat dig?

- Ja, det har påverkat ganska mycket. Jag bor ju hemma just nu, håller på att leta efter lägenhet, så det har varit väldigt svårt. Jag hjälper ju till med matkostnaderna hemma. Man märker ju att det blir dyrare och dyrare för varje dag. Vi försöker ju så gott vi kan att köpa lokalt, svenskt kött och så.

ANNONS

Vilken matprodukt köper du mindre av eller mer sällan?

– Avstår inte från något, utan då blir det att man försöker hitta billigare alternativ. Smöret speciellt har blivit väldigt dyrt. Det har man fått hitta billigare alternativ till. Och så har man fått gå från affär till affär och jämföra priser mer ofta.

Tycker du politikerna/politiken ska göra något åt de höga matpriserna, och i så fall vad?

– Ja, de kan ju stötta lokala bönderna mera. Jag tycker vi borde stötta landsbygden mera. Det är ett bra steg i rätt riktning. Personligen är jag socialkonservativ och lutar mer åt kapitalistiska hållet, så jag tror ju mer på att just nu är det är lågkonjunktur och att kapitalism på ett sätt kan vara ett svar på problemet. Genom att föra in mer pengar in i system så blir det som att man startar upp motorn igen liksom. Att konsumera mer, tycker jag på ett sätt är en lösning, även om det är svårt, så får man cirkulering för pengarna i systemet.

LÄS MER:Man attackerade med slangbella och hammare – misstänks även för vållande till annans död

LÄS MER:Man åtalas för kvinnas död i Mölnlycke

LÄS MER:Pixbos herrlag slipar på de sista detaljerna inför kvartsfinalserien

ANNONS