Säkerhetsrisken Tiktok – så agerar Härryda kommun

Var fjärde kommun i Sverige har förbjudit videoappen Tiktok på sina anställdas tjänstemobiler, rapporterar TV4. Samma förbud gäller hos MSB, Försvarsmakten och anställda på Regeringskansliet samt EU-kommissionen och Europaparlamentet.

ANNONS
|

Nu ligger frågan på bordet om appen även ska förbjudas på tjänstetelefoner för riksdagsledamöter, vilket bland annat Göteborgs-Posten rapporterat om. Tiktok kan, enligt rapporten ”Tiktok - barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem” från tankesmedjan Frivärld, räknas som ett hybridföretag mellan kinesiska staten och privata investerare. Det finns flera säkerhetsrisker med Tiktok som Härryda-Posten tidigare har rapporterat om.

Ett exempel är att data som har avslöjats från Tiktok har använts till att övervaka journalister i USA och Kina. Frivärlds rapport hänvisar till en ny studie som pekar på att appen inhämtar mer data än andra sociala medier, exempelvis information som används inom militären för att lokalisera var mobiltelefoner befinner sig.

ANNONS

I Härryda kommun är inställningen till den omdiskuterade videoappen frihet under ansvar.

– De befattningar som är säkerhetskyddsklassade, där är det viktigt att medarbetarna som innehar de befattningarna tänker sig för, men då gäller det även att man tänker sig för med sin privata telefon, säger Per-Arne Larsson, säkerhetschef på Härryda kommun.

Han tillägger att i dagsläget är det inte aktuellt med ett generellt förbud för alla kommunala medarbetare.

Förhåller sig till SKR

Per-Arne Larsson påpekar dock att det finns andra kommuner som har gått ut med förbudet och att Härryda kommun följer deras arbete.

– Skulle Sveriges Kommuner och Regioner gå ut med en generell uppmaning till landets kommuner att göra det så är det klart att vi skulle följa det, men i nuläget finns inte en sån bedömning eller en sån uppmaning från SKR, säger Per-Arne Larsson.

Enligt SKR:s presstjänst är det inte en fråga som värderas och förbundet har inga planer på ett förbud eller liknande riktlinjer inom en överskådlig framtid. SKR menar att de inte vill ha några pekpinnar gentemot sina medlemmar, och att det i så fall är upp till regionerna och kommunerna att följa regeringens exempel.

Patrik Oksanen, som är en av medförfattarna till Frivärlds-rapporten har tidigare sagt till Härryda-Posten:

ANNONS

– Om exempelvis Härryda kommun har en krisledningsövning och alla har med sig sina telefoner, om alla de anställda har Tiktok, då vet Tiktok vilka telefonnummer det är som har varit nära varandra. Och utifrån den informationen går det att kartlägga vilka som sitter med i Härrydas krisledningsövning.

Oksanen menar att det bara är ett exempel på olika hur det går att använda datan på sätt som är integritetskränkande.

Härryda följer inte Regeringskansliets regler om Tiktok

Härrydas säkerhetschef Per-Arne Larsson säger att eftersom kinesisk underrättelsetjänst kan begära ut material från Tiktok så är risken med Tiktok försvårande i jämförelse med andra sociala medier. Han säger dock att det finns andra appar som antagligen gör antagligen samma sak, det vill säga samlar in information om var användare befinner sig och annan information i ens mobil.

Eftersom Regeringskansliet har ett förbud mot att ha Tiktok på sina tjänstemobiler finns det vissa som argumenterar för att även kommunerna ska följa regeringens direktiv. Hur ser ni på det?

– Det viktigaste är de medarbetare som är säkerhetsskyddsklassade tänker sig för hur de agerar. Hur man hanterar sin mobil när man har tillgång till skyddsvärd information. Det är så vi har bedömt situationen just nu, säger Per-Arne Larsson.

ANNONS

LÄS MER:Sommarprognos för Härryda – i april

LÄS MER:Råda församling går ut med varning efter falska fakturor

LÄS MER:Triathleten Sara Svensk siktar mot Hawaii: ”Tredje gången gillt”

ANNONS