SD-ordförande är inte imponerad över kenyanskt besök i Härryda

Besök från från Kenyas vänort Homa Bay möttes av kalla handen av Sverigedemokraterna. Den kenyanska delegationen presenterade sig under torsdagens kommunfullmäktige till rungande applåder. Peter Arvidsson satt även kvar med ryggen mot dem, vilket han förklarar med att han var upptagen med arbete. – Skämmigt, säger Maria Kornevik Jakobsson (C).

ANNONS

En delegation från kommunens vänort i Kenya, Homa Bay, har besökt kommunen under veckan. Delegationen, som består av politiker och tjänstemän, har besökt flera av kommunens verksamheter. Däribland äldreomsorgen och Hulebäcksgymnasiet.

Den elva man starka delegationen var även, till en början, närvarande under torsdagens kommunfullmäktige. Där presenterade de sig inför de 49 tjänstgörande ledamöterna som var på plats.

Delegationens huvudman Joseph Oyugi Magwanga uttryckte, i sitt tal, stor tacksamhet och entusiasm över samarbetet som han menar kommer stärka det demokratiska rummet för dagens ungdomar.

– Jag tycker det är stort att vi, två kommuner med bokstäverna H, sammansluts för ett fortsatt samarbete, säger han.

ANNONS

Centerpartiet: ”Skämmigt”

Sverigedemokraterna var dock inte imponerade. Partiets gruppledare, Peter Arvidsson, satt kvar med ryggen vänd mot den kenyanska delegationen under deras presentation. Detta noterades av gruppledaren Maria Kornevik Jakobsson (C). Hon satt två bord framför Sverigedemokraterna.

– När vi vände oss om för att titta och hälsa på delegationen lade jag märke till att han (Peter Arvidsson, red. anm ), inte ägnade någon sekund åt att vare sig vända sig om, eller lyssna på dem. Min upplevelse är att vi som satt runtomkring tyckte det var oförskämt, men framförallt respektlöst. Men hans kollegor gjorde det, så det får stå för honom. Det är skämmigt, säger Kornevik Jakobsson och fortsätter:

– Det är extremt oförskämt att inte ha ett välkomnande sätt mot gäster som vi samarbetat med länge, och som är otroligt intresserade av både demokrati och utbildningsfrågan.

SD-ordföranden: ”Det var av ren princip”

Peter Arvidsson berättar för Härryda-Posten att han inte tänkte på att han inte vänt sig om. Han berättar att han satt och jobbade då. I stället ställde han sig i ett hörn och nickade till besökarna när de lämnade Råda rum.

– Om vi kommer in på den här saken med de olika vänortsavtalen, så tycker vi att vi ska fokusera på vår egna kärnverksamhet. Men det är jättetrevligt för kommunen, säger han till tidningen.

ANNONS

Varken Peter Arvidsson eller partiets ordförande i Härryda, Per Olov Risman, applåderade. Den förstnämnde säger ”att han inte tänkte på om han gjorde det eller inte”, medan Risman tog ett aktivt beslut att inte applådera.

– Det stämmer och det var av ren princip. Vi hade inte fått någon information om besöket i förväg. Det var helt oförberett och jag vill att man ska få veta innan, säger han och tillägger:

– Det tog på kommunfullmäktiges tid.

Tycker du inte det är häftigt att kommunen får besök från så långväga gäster?

– Nej. Jag har rest mycket som företagare och är inte särskilt imponerad, säger Per Olov Risman.

I november förra året reste representanter från Härryda kommun till just Homa Bay, för att lära sig om hur skolgången fungerar i Kenya. Det var ett par rektorer, lärare och fyra elever från Hulebäcksgymnasiet samt Härrydapolitikern David Dinsdale (L).

LÄS MER:Kenyansk delegation besöker skolor i Härryda kommun: ”En ögonöppnare”

LÄS MER:Hjortviken i Hindås blir ny destination när ESS Group satsar: ”En massa pengar”

LÄS MER:Miljöpartist i Härryda vill se elflygbolaget Heart Aerospace på Landvetter

ANNONS