Skogsstyrelsen: ”Trädfällning på Bocköhalvön är en gallring”

Trädfällningarna på Bocköhalvön har under veckan fångat Skogsstyrelsens intresse. Nu meddelar myndigheten att man inte går vidare med fallet.

ANNONS
|

Härryda-Posten kunde under fredagen berätta om de starka reaktioner som uppstått efter att markägaren Jan-Erik Eskilsby fällt träd och rensat sly på en tomt på Bocköhalvön i Hindås.

Under veckan har myndigheten Skogsstyrelsen tittat på ärendet och fastslog sent under fredagen att det handlar om en skogsvårdande insats.

Beslutet som förmedlats till Härryda-Posten lyder i sin helhet:

Skogsstyrelsen bedömer utifrån bilddokumentation och kontakt med markägarens representant att den pågående skogliga verksamheten på fastigheten Hindås 1:3 är en skogsvårdande åtgärd, dvs. en gallring.

En gallring är inte en anmälningspliktig åtgärd.

Skogsstyrelsen kommer därmed inte gå vidare med utredningen av ärendet vad gäller misstänkt brott mot skogsvårdslagen.

ANNONS

Markägaren Jan-Erik Eskilsby sade i fredagens tidning allmänheten är välkommen att bruka området.

– Jag har absolut inget emot att folk använder allemansrätten att promenera i det nu som kommer bli jättefint. Jag hoppas också att fler markägare gallrar på sina marker så det blir snyggt i Hindås. Hela Hindås har ju sunkat ihop sig under de sista 30-40 åren. Jag ska försöka få ordning på Hindås igen.

Bocköhalvöns utveckling

För närvarande pågår ett arbete med att ta fram en ny detaljplan för området. Politiken vill möjliggöra förtätning av befintlig bostadsbebyggelse ”med hänsyn till områdets kulturvärden”. Samtidigt ska alla fastigheter försörjas med kommunalt vatten och avlopp samtidigt som badplatsen ska tillgängliggöras med en förbättrad väg. Planen är att bygga 80 nya bostäder bestående av olika bostadstyper med upp till två våningars byggnadshöjd.

Detaljplanen planeras antas under andra kvartalet 2023.

LÄS MER:Kokain värt 366 miljoner skulle till Holland – hamnade i Landvetter

LÄS MER:Härryda kommun långt efter i klimatrankingen: ”Tråkigt”

LÄS MER:Goda munkar på Mölnlycke torg

ANNONS