Eleven, i den aktuella skolan, ser ut blir betyglös i flera ämnen. Fotot är från en annan skola.
Eleven, i den aktuella skolan, ser ut blir betyglös i flera ämnen. Fotot är från en annan skola. Bild: Victoria Petersson

Skolinspektionen kräver: Rätta till brister i stöd till elev

En kommunal grundskola i Härryda kommun brister i att ge en elev det stöd den, enligt lag, har rätt till. Det bedömer Skolinspektionen, som nu hotar med sanktioner om bristerna inte rättas till.

ANNONS
|

Det var i juni i år som vårdnadshavare anmälde till Skolinspektionen att barnet inte får den hjälp den behöver i skolan, och att den undervisas frånskild från sina klasskamrater och därför blir utan social kontakt med jämnåriga.

Skolinspektionen har nu granskat skolan och hittat brister i arbetet med särskilt stöd.

Eleven ser inte ut att få betyg i sex ämnen och gick i våras igenom en utredning i skolan där eleven bedömdes vara i behov av extra stöttning. Efteråt har eleven fått enskild undervisning i ett separat rum, i anslutning till sitt ordinarie klassrum.

Hur skolan stöttar eleven till att uppfylla betygskriterier är otydligt

Efter att eleven utreddes av skolan tog skolan fram ett program på en rad åtgärder, men myndigheten anser inte att det framgår tillräckligt tydligt hur elevens behov av stöd tillgodoses.

ANNONS

Bland annat pekar myndigheten på att åtgärderna inte är tillräckligt konkreta för att följas upp och att det saknas koppling till hur eleven ska utvecklas för att få betyg i de ämnen som eleven riskerar att bli utan i.

Nu har Härryda kommun på sig till mars att komma tillrätta med bristerna. Bland annat måste skolan utreda eleven på nytt för att bedöma elevens behov av hjälp, i förhållande till de olika ämnena i skolan.

Om det inte sker, skriver myndigheten i sitt beslut att ”mer ingripande sanktioner kan komma att aktualiseras”.

LÄS MER:SMHI: Årets kallaste dag i sikte

LÄS MER:S och V ser rött efter Attendobeskedet: ”Jag blir lite upprörd”

LÄS MER:Trotsar kylan – de pilgrimsvandrar för Musikhjälpen

ANNONS