Socialchefen: ”Vårt arbete bygger på förtroende”

I Tidöavtalet vill regeringen och SD att myndigheter som socialtjänsten ska rapportera till polisen vid brottsmisstankar, vara skyldiga att rapportera papperslösa och tvångsomhänderta barn oftare.
– Socialtjänsten är inte polisen. Vårt arbete med utsatta barn och unga och deras familjer bygger på förtroende och tillit om vi ska lyckas, säger Malin Johansson, socialchef i Härryda kommun.

ANNONS
|

Det finns delar i Tidöavtalet, där Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kommit överens om nya direktiv på en rad områden, som språkkrav inom äldreomsorgen, men också sådant som kan komma att påverka socialtjänstens arbetssätt.

– Vårt fokus inom socialtjänsten idag är ju att det ska vara förebyggande och vi arbetar för att få människor att känna tillit till oss. Att människor ska ha en lägre tröskel att ta kontakt med oss. Det är därför vi finns på platser som familjecentraler, säger Malin Johansson, sektorchefen för socialtjänsten i Härryda kommun.

”Ingen skyldighet att meddela”

På familjecentraler finns personal från till exempel barnavårdscentralen och förskolan, och verksamheten riktar sig till föräldrar med barn upp till 6 år. Men socialtjänsten samverkar också med skolan, och redan idag, även med polisen.

ANNONS

– Det är av yttersta vikt att vi har ett naturligt samarbete med polis och skola i tidiga skeden. Då har vi mer möjlighet att jobba med tidigt förebyggande insatser.

I Tidöavtalet nämns: ”Inför, i ett första led, en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen: all relevant information ska delas med brottsbekämpande myndigheter för att bekämpa brott.”

Om det säger Malin Johansson:

– Vi har redan idag sekretessbrytande bestämmelser, men det är ingen skyldighet vi har att meddela polisen. Skulle vi tvingas göra det så kan det bli svårare för oss att utföra det samhällsuppdrag vi har idag. Om vår verksamhet ska utgå från anmälningsplikt behöver det självklart utredas.

”Redan idag samverkar vi med polisen”, säger socialchefen Malin Johansson.
”Redan idag samverkar vi med polisen”, säger socialchefen Malin Johansson. Bild: Stefan Bennhage

”Allt just nu är hypoteser”

I ett annat stycke i Tidöavtalet står att ”Insatser görs för att socialsekreterare så långt möjligt ska vara samlokaliserade med polis på lokala polisstationer”.

– Det här med samlokalisering, att sitta hos polisen, det hade vi många år i Göteborg till exempel. Vi hade socialsekreterare på polisen, vilket var fantastiskt bra för då kunde socialtjänsten komma in i ett tidigt skede när det hände något för en ung person. Så det är inget nytt.

Malin Johansson nämner en utredning som just nu pågår, och som ska redovisas nästa höst, som hon istället tänker kan vara viktig i brottsförebyggande sammanhang.

ANNONS

– Den ligger inom regeringskansliet och handlar om socialtjänstens möjligheter att inhämta uppgifter från polisen, som vi inte har idag, om vi vänder på det.

– Det är en bättre väg för oss i det brottsförebyggande arbetet. Då kan vi i ett tidigare skede kunna ge stöd och skydd till barn och unga i utsatta situationer.

Vill uttala sig med försiktighet

Hon vill i dagsläget vara lite försiktig när hon uttalar sig kring det som står i Tidöavtalet.

– Det kommer ju att utredas. Sedan vi får se se vad som sker kring det. Allt är just nu hypoteser. Men det finns ju olika sätt att jobba kring socialtjänstfrågor. Om vi ska vara mer repressiva eller jobba mer förebyggande, säger hon och fortsätter.

– Redan idag samverkar vi med polisen, och vi vet redan, utifrån undersökningar som gjorts, att det finns en stor oro och misstro till socialtjänsten. Den behöver vi inom socialtjänsten jobba aktivt med att minska.

LÄS MER:Förväntad brist på personal större problem än svenskan

LÄS MER:Laddstolparna står som spön i backen – i Härryda

LÄS MER:Därför granskar Härryda-Posten Tidöavtalet

ANNONS